Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ξεκίνησε η δίκη για το σκάνδαλο της DePuy – Υπέστησαν ζημιές και τα νοσοκομεία της Πάτρας

Ξεκίνησε η δίκη για το σκάνδαλο της DePu...

Δηλώθηκαν στο δικαστήριο παραστάσεις Πολιτικής Αγωγής από τους συνηγόρους των νοσοκομείων

Για τις 26 Μαΐου διακόπηκε η δίκη για την υπόθεση της υπερκοστολόγησης ορθοπεδικών ειδών που προμηθεύονταν δημόσια νοσοκομεία την περίοδο 2000-2006, από την εταιρία DEPUY, η οποία ξεκίνησε σήμερα ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Στην υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται γιατροί από το Πανεπιστημιακό Πάτρας για δωροληψία 340.102 ευρώ και τον «Άγιο Ανδρέα» Πάτρας με το ποσό να ανέρχεται σύμφωνα με πληροφορίες στα 209.667 ευρώ.

Στο εδώλιο για την μεγάλη υπόθεση κάθονται 24 κατηγορούμενοι, στελέχη της βρετανικής DEPUY ,θυγατρικής του αμερικανικού κολοσσού Johnson & Johnson, καθώς και του ελληνικού παραρτήματός της, «DEPUY HELLAS Ανώνυμη Εμπορική Εταιρεία Ιατρικών Ειδών», επιχειρηματίες, αλλά και γιατροί και στελέχη δημόσιων νοσοκομείων, οι οποίοι, ανά περίπτωση, είναι αντιμέτωποι με κατηγορίες για: απάτη από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου, τελούμενη κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια επί μακρό χρονικό διάστημα, με αντικείμενο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, δωροδοκία υπαλλήλου από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με όφελος του δράστη και ζημιά σε βάρος του Δημοσίου, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, ηθική αυτουργία στην απάτη από κοινού, άμεση συνέργεια σε απάτη, δωροδοκία, ηθική αυτουργία και άμεση συνέργεια σε δωροδοκία.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής πρώτης συνεδρίασης, δηλώθηκαν στο δικαστήριο παραστάσεις Πολιτικής Αγωγής από τους συνηγόρους των 114 νοσοκομείων που φέρονται να ζημιώθηκαν από το σκάνδαλο υπερκοστολόγησης ορθοπεδικών ειδών, αλλά και του ελληνικού Δημοσίου.

Σύμφωνα με την δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση, η εταιρία φέρεται το επίμαχο διάστημα να κατέβαλε σε αρμόδιους κρατικούς λειτουργούς πληρωμές ή και ακριβά δώρα, ώστε να επιλέγεται από νοσοκομεία και ακολούθως υπερκοστολογούσε τα προϊόντα που πωλούσε.

Κατά την εκτίμηση των δικαστικών αρχών η υπόθεση DEPUY φέρεται να προκάλεσε στο Δημόσιο ζημιά άνω των 11,5 εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι επιπλέον τιμές που καλούνταν να καταβάλει το Δημόσιο ήταν αυξημένες τουλάχιστον κατά 35%, ενώ στην λίστα των πελατών της εταιρίας περιλαμβάνονται συνολικά 114 νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα, όπως το ΚΑΤ στην Αθήνα και το «Γεώργιος Παπανικολάου» στην Θεσσαλονίκη, τα οποία το επίμαχο διάστημα εμφανίζουν διαφορά υπερκοστολόγησης περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ έκαστο.

Να σημειωθεί ότι πριν περίπου έναν μήνα, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης καταδίκασε για σκέλος της υπόθεσης DEPUY τρεις πανεπιστημιακούς γιατρούς, σε ποινές κάθειρξης 11 έως και 14 ετών, για τα αδικήματα της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, κάνοντας δεκτό το αίτημά τους, η έφεσή τους να έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Η δίκη σήμερα διακόπηκε λόγω χώρου, ώστε η επόμενη συνεδρίαση να διεξαχθεί στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου που μπορεί να διευκολύνει όλους τους παράγοντες μεγάλων υποθέσεων.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις