Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Αλφειός και Ενιπέας «τρώνε» δρόμους και περιουσίες

 Αλφειός και Ενιπέας «τρώνε» δρόμους και...

Ηλεία

Ανάμεσα στα δυο ποτάμια, τον Αλφειό και τον Ενιπέα, και στα πολλά προβλήματα που αυτά έχουν προκαλέσει σε έργα υποδομών και περιουσίες, βρίσκονται οι κάτοικοι του Στρεφίου, καλώντας τις αρμόδιες υπηρεσίες να παρέμβουν άμεσα, πριν χαθούν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Τα δυο ποτάμια, μέρα με την ημέρα «καταπίνουν» δρόμους και περιουσίες και κάθε φορά που βρέχει, οι κάτοικοι βλέπουν τις περιουσίες τους να χάνονται.

Η μη οριοθέτηση της κοίτης, τόσο του Αλφειού όσο και του Ενιπέα, δεν επιτρέπουν την όποια παρέμβαση από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας και της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας προληπτικά, παρά μόνο κατασταλτικά, αφού δηλαδή δημιουργηθεί το πρόβλημα. Ωστόσο, το πρόβλημα έχει δημιουργηθεί και οι κάτοικοι ζητούν να γίνουν άμεσες παρεμβάσεις, πριν το πρόβλημα γίνει μεγαλύτερο και είναι πια αργά…

 

Από τον Ενιπέα

Μια νεροποντή – τις προηγούμενες ημέρες – ήταν αρκετή για να «φουσκώσει» ο Ενιπέας και να κόβει ένα και πλέον στρέμμα από την περιουσία του Γιώργου Μουζή. Η κοίτη του ποταμού έχει διαμορφωθεί έτσι που, σε επόμενο «φούσκωμα» θα κόψει κι άλλο τμήμα και μαζί – με μαθηματική ακρίβεια, όπως επισημαίνει ο ίδιος και ο πρόεδρος του χωριού, Θεόδωρος Τζούβαλης – θα καταστραφεί και ο αγροτικός δρόμος που οδηγεί σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις αλλά και το κανελέτο του ΤΟΕΒ απ’ όπου ποτίζουν τις καλλιέργειές τους οι αγρότες της περιοχής.

Το πρόβλημα δεν είναι καινούργιο, αλλά χρόνο με τον χρόνο γίνεται εντονότερο, αφού το ποτάμι έχει να καθαριστεί χρόνια και μετά και την τοποθέτηση προβόλων στην αντίπερα όχθη (σ.σ στα όρια της Σαλμώνης), η κοίτη του έχει μετατοπιστεί περί τα 100 μέτρα προς το Στρέφι. Τα φερτά υλικά εμποδίζουν την κανονική ροή και έτσι το ποτάμι «χτυπά» πάνω στο χωράφι και το «καταπίνει» σιγά – σιγά. Τόσο που, αν δεν γίνει άμεσα παρέμβαση, ο Γιώργος Μουζής φοβάται ότι ο χωράφι που βοσκίζει τα ζώα του και καλλιεργεί ζωοτροφές, θα παρασυρθεί και τότε θα κινδυνεύσει άμεσα και ο στάβλος με τα ζώα που βρίσκεται λίγα μέτρα πιο μακριά.

 

Από τον Αλφειό

Ο Αλφειός, σε αυτή τη φάση δεν «απειλεί» περιουσίες, αλλά ανθρώπινες ζωές. Κι αυτό γιατί το ανάχωμα που έχει δημιουργηθεί και λειτουργεί και ως δρόμος που συνδέει το χωριό με τις καλλιέργειες των κατοίκων και καταλήγει στο Φράγμα του Φλόκα, έχει αρχίζει να πέφτει. Τα ορμητικά νερά του ποταμού έχουν παρασύρει μέχρι και τους προβόλους (σ.σ συρματοκιβώτια) και αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί επικίνδυνες κατολισθήσεις που μπορεί να καταστούν μοιραίες για κάποιον διερχόμενο οδηγό που δεν γνωρίζει το πρόβλημα και την περιοχή. Κι αν τελικά το ανάχωμα πέσει, τότε θα «πνιγούν» οι περιουσίες των κατοίκων που βρίσκονται πίσω από το ανάχωμα, όπως είχε συμβεί στις πλημμύρες του 1980.

Άμεσα οι παρεμβάσεις

Ο πρόεδρος του χωριού κ.Τζούβαλης, ενημέρωσε τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και η ανταπόκριση του Αντιδημάρχου Νίκου Μαρούντα ήταν άμεση. Έκαναν αυτοψία στο σημείο και ενημέρωσε εγγράφως και προφορικά τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας για τις άμεσες ενέργειές τους και τις παρεμβάσεις που πρέπει να κάνουν ώστε να σταματήσουν τα κατολισθητικά φαινόμενα στις δυο περιοχές, που να είναι αργά, πριν θρηνήσουμε ανθρώπινα θύματα και χαθούν περιουσίες.

 

πηγη

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις