Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Σώμα Δικαστικής Αστυνομίας ιδρύεται στην Πάτρα

Σώμα Δικαστικής Αστυνομίας ιδρύεται στην Πάτρα
Μαρίνος Ζώης

Θα αναλάβει το έργο των προανακρίσεων και αργότερα τη φύλαξη του Δικαστικού Μεγάρου

Η Πάτρα, μαζί με την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά θα είναι οι πρώτες πόλεις της χώρας στις οποίες θα λειτουργήσει το Σώμα της Δικαστικής Αστυνομίας, σύμφωνα με τους πρώτους σχεδιασμούς του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Άυτό αναφέρεται σε ρεπορτάζ του περιοδικού "Ατζέντα" που κυκλοφορεί αύριο Πέμπτη.

Αυτή την περίοδο οι υπηρεσίες του υπουργείου επεξεργάζονται το πλαίσιο αρμοδιοτήτων της Δικαστικής Αστυνομίας η οποία, σύμφωνα με τις εντολές του νέου υπουργού Χάρη Καστανίδη, θα κληθεί να αναλάβει, σταδιακά, ένα μεγάλο εύρος καθηκόντων που σήμερα επιτελούνται από άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. Ωστόσο, ο όλος σχεδιασμός προσκρούει στα πενιχρά οικονομικά του κράτους και αυτός είναι ο λόγος που σε πρώτη φάση η Δικαστική Αστυνομία θα περιοριστεί στο έργο των αστυνομικών προανακρίσεων οι οποίες, όπως ομολογούν δικηγόροι, πάσχει εξαιτίας της δικαιολογημένης μη επαρκούς κατάρτισης των αστυνομικών.

Η Πάτρα θα είναι από τις πρώτες πόλεις στις οποίες θα λειτουργήσει η Δικαστική Αστυνομία, κάτι που έχει επιβεβαιωθεί από τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον αχαιό υφυπουργό Απόστολο Κατσιφάρα.

Ποιες ακριβώς θα είναι οι αρμοδιότητες της Δικαστικής Αστυνομίας, όταν αυτές αναπτυχθούν, σε βάθος χρόνου, σε όλο το εύρος τους;

  • Οι αστυνομικές προανακρίσεις, δηλαδή οι προκαταρκτικές εξετάσεις που σήμερα γίνονται από απλούς αστυνομικούς χωρίς νομικά εφόδια. Αποτέλεσμα, οι εισαγγελικές και δικαστικές αρχές, σε αρκετές περιπτώσεις, να μη μπορούν να θεμελιώσουν κατηγορητήρια.
  • Σε δεύτερη φάση προβλέπεται να ανατεθεί στη Δικαστική Αστυνομία η φύλαξη των δικαστικών μεγάρων, γεγονός που θα αποδεσμεύσει εκατοντάδες άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας που σήμερα ασκούν το εν λόγω έργο.
  • Επίσης, στις αρμοδιότητες της Δικαστικής Αστυνομίας, σε βάθος χρόνου, θα ανατεθεί και η μεταγωγή των κρατουμένων από και προς τους χώρους κρατήσεως.

Τώρα, στη περίπτωση που τα μέλη του νέου Σώματος δεν θα είναι νομικοί, θα εκπαιδεύονται σε τέτοιο βαθμό ώστε να έχουν εμβάθυνση στα νομικά. Να σημειωθεί ότι η ίδρυση της Δικαστικής Αστυνομίας αποτελεί πάγιο αίτημα τόσο των δικαστικών και εισαγγελικών ενώσεων όσο και των δικηγορικών συλλόγων της χώρας. «Οι άνθρωποι αυτοί, που γνωρίζουν το θέμα, το ζητούν επί χρόνια και το ζητούν δικαίως», δήλωσε πριν μερικές μέρες στην εφημερίδα «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης ο κ. Καστανίδης, ο οποίος εμφανίζεται αποφασισμένος άμεσα να προχωρήσει στην υλοποίηση του μέτρου. Πληροφορίες μάλιστα από κύκλους του υπουργού ανέφεραν πως στα καθήκοντά των δικαστικών αστυνομικών εξετάζεται να περιλάβει ακόμη και την αξιολόγηση των ευρημάτων της αστυνομικής έρευνας, καθώς και αυτό το καθεστώς αντιμετωπίζει σήμερα διάφορα προβλήματα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις