Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πάτρα: Ο Άγγελος Κυριακίδης στο Πολύεδρο στις 14 Οκτωβρίου

Πάτρα: Ο Άγγελος Κυριακίδης στο Πολύεδρο...

Νέος θεματικός κύκλος εκδηλώσεων στο Πολύεδρο “Η μικρή φόρμα στον πεζό λόγο”

Την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου, στις 08:30μ.μ., συνεχίζεται ο νέος θεματικός κύκλος εκδηλώσεων στο Πολύεδρο, “Η μικρή φόρμα στον πεζό λόγο”. Θα παρουσιαστεί ο συγγραφέας     Αχιλλέας Κυριακίδης και το βιβλίο του «Μουσική και άλλα πεζά», που κυκλοφόρησε στις εκδόσεις Πατάκη.

Θα μιλήσουν: Ανδρέας Λάζαρης, διδάκτωρ νεοελληνικής φιλολογίας

Αριστοτέλης Σαΐνης, κριτικός λογοτεχνίας

Ελένη Σιγαλού, εκπαιδευτικός

Λίγα λόγια για το βιβλίο :

«Στο Μουσική και άλλα πεζά συμπεριλαμβάνονται όλες οι συλλογές διηγημάτων ή δίκην διηγημάτων του Αχιλλέα Κυριακίδη, από το 1973 έως το 1995*. Συγκεκριμένα, βρίσκουμε τις συλλογές: Μουσική (1995), Διεστραμμένες ιστορίες (1988), Ο πληθυντικός μονόλογος (1984), Στοιχεία ταυτότητας (1977) και Διαφάνεια (1973). Από μια άποψη, έχουμε την πρώτη περίοδο ενός μινιμαλιστικού και μικρής φόρμας πεζού, που ο Κυριακίδης το παραθέτει ελπίζοντας σε νέους αναγνώστες, οι οποίοι έχουν χάσει τα δυσεύρετα πια βιβλία στην αυτόνομη έκδοσή τους…Ο Αχιλλέας Κυριακίδης κάνει μια καινούργια εμφάνιση με παλιότερα έργα του, θέλοντας να αναθερμάνει τις σχέσεις του με τους λήπτες. Καθώς έχει τη γνώμη πως, θέτοντας τον εαυτό του στην κρίση των αναγνωστών, που ψάχνουν την εξέλιξη ενός πεζογράφου και την ιδιαίτερη εκφραστική και θεματική του προοπτική, κερδίζει, μπαίνοντας στο κάδρο –τώρα πια– της πρωτοποριακής αποδόμησης αλλά και αφήγησης. »

 

Χρίστος Παπαγεωργίου, diastixo.gr (20 Μαρτίου 2015)

 

*”Τα κείμενα αυτά, με εκπροσωπούν ακόμη και τώρα, σήμερα ίσως και παραπάνω, αλλιώς δεν θα τα επανεξέδιδα’, όπως λέει σε συνέντευξή του ο συγγραφέας.

 

 

Η επόμενη εκδήλωση του θεματικού κύκλου θα πραγματοποιηθεί στις 19 Οκτωβρίου, με την Ηρώ Νικοπούλου και το βιβλίο της «Ασφαλής πόλη».

Ο κύκλος θα έχει διάρκεια 15 μήνες, φθάνοντας μέχρι και τον Ιούνιο του 2017. Θα συμμετάσχουν 38 συγγραφείς –παλαιότεροι και νεότεροι- που έγραψαν σε μικρή φόρμα πεζά κείμενα, από το μπονζάι μέχρι το διήγημα.

 

 

Αχιλλέας Κυριακίδης

 

Ο Αχιλλέας Κυριακίδης γεννήθηκε το 1946 στο Κάιρο. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Έχει εκδώσει εννέα βιβλία με διηγήματα, μικρά πεζά και δοκίμια (κινηματογραφικά και φιλολογικά), έχει γράψει τρία σενάρια που γυρίστηκαν κινηματογραφικές ταινίες μεγάλου μήκους, και έχει σκηνοθετήσει επτά ταινίες μικρού μήκους σε δικά του σενάρια. Κυκλοφορούν πάνω από σαράντα πέντε μεταφράσεις του έργων συγγραφέων όπως ο Μπόρχες, ο Ζορζ Περέκ, ο Ρεϊμόν Κενό, ο Σεπούλβεδα, ο Αλφρέντ Ζαρί, ο Ρολάν Τοπόρ, ο Άντριου Κρούμι, ο Ζαν Εσενόζ, ο Κάρλο Φραμπέτι κ.ά. Το 2004 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος για τις “Τεχνητές αναπνοές”, το 2006 με το Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης, για τα άπαντα του Μπόρχες. Την επόμενη χρονιά με το Διεθνές Βραβείο Καβάφη Μετάφρασης, στο πλαίσιο των Καβαφείων 2007, και το 2009 με το Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης Γαλλόφωνης Λογοτεχνίας του ΕΚΕΜΕΛ, για το μυθιστόρημα “Στο cafe της χαμένης νιότης” του Πατρίκ Μοντιανό.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture