Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα:" Η κουκουναριά της Αρόης πρέπει να σωθεί"-Έκκληση από την ΟΙΚΙΠΑ, τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων και τους κατοίκους της περιοχής

Πάτρα:" Η κουκουναριά της Αρόης πρέ...

Πραγματοποιήκε συνέντευξη Τύπου

Η κουκουναριά της Αρόης αποτελεί τοπόσημο για την περιοχή και πρέπει να σωθεί, τόνισαν σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν  η ΟΙΚΙΠΑ και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Νομού Αχαΐας. Όπως ανέφερε εισαγωγικά ο εκπρόσωπος της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας Γιώργος Βασιλακόπουλος, αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση όλων μας να διαφυλάττουμε εκείνα τα στοιχεία που συνδέονται με την παράδοση, τον πολιτισμό και την αισθητική της περιοχής  μας, γιατί αποτελούν βασικά κομμάτια ενός παζλ που συνθέτει την εικόνα μιας βιώσιμης πόλης.

"Ένα τέτοιο στοιχείο είναι το πεύκο της Αρόης, ηλικίας άνω των 80 ετών που πέρα από την ευεργετική επίδραση που έχει στο μικροκλίμα της γειτονιάς, κοσμεί την περιοχή αποτελώντας ένα αναπόσπαστο κομμάτι της.

Είναι γεγονός ότι υπάρχουν προβλήματα στη διακίνηση των τροχοφόρων με την παραμόρφωση του οδοστρώματος από το ριζικό σύστημα του δένδρου. Για το λόγο αυτό έχουμε ζητήσει από το 2012, να υπάρξουν τεχνικές μελέτες που θα αντιμετώπιζαν το ζήτημα. Από τότε δεν έχει γίνει τίποτα από πλευράς του Δήμου που απλά κάθε χρόνο επανέρχεται μετά από δικαιολογημένα παράπονα πολιτών που υφίστανται το πρόβλημα, στη «λύση» της κοπής.

Θυμίζουμε ότι εκπρόσωποι της σημερινής δημοτικής αρχής τον Αύγουστο του 2014  όταν επρόκειτο να αναλάβουν τα ηνία του Δήμου, συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις των κατοίκων και διαβεβαίωναν ότι θα επανεξετάσουν σε βάθος την εισήγηση της προηγούμενης για κοπή του δένδρου. Δυο χρόνια μετά από τότε, δεν έχει γίνει τίποτα.

Παρά την αδράνεια του Δήμου να αντιμετωπίσει το ζήτημα, η ΟΙΚΙΠΑ σε συνεργασία με το σύλλογο Αρχιτεκτόνων αλλά και ειδικούς περιβαλλοντολόγους, διαμόρφωσε και κατέθεσε τον Ιούνιο του 2015 πλέγμα προτάσεων για τεχνικές παρεμβάσεις που θα αντιμετώπιζαν το πρόβλημα, χωρίς να κοπεί το δένδρο. Και πάλι σιγή από τη Δημοτική Αρχή που επανέρχεται σήμερα με τη θέση της κοπής του πεύκου, αναφέροντας απλά ότι οι τεχνικές της υπηρεσίες έκριναν ανέφικτες τις προτάσεις μας. Προφανώς η θέση αυτή δεν μας καλύπτει, απλά θεωρούμε ότι συγκαλύπτει μια αυθαίρετη και πρόχειρη επιλογή με τη λογική «πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι».

Ζητάμε από το Δήμο, να αναθέσει την εκπόνηση περιβαλλοντικής και τεχνικής μελέτηςγια το ζήτημα, που είτε θα καταλήγει στις απαιτούμενες παρεμβάσεις, ή θα τεκμηριώνεται  επιστημονικά ο ισχυρισμός ότι δεν υπάρχει άλλη λύση στο πρόβλημα πλην της κοπής. Σε διαφορετική περίπτωση θα βρουν απέναντι στα σχέδια τους, όχι μόνο εμάς αλλά και πολλούς ενεργούς συμπολίτες.

Στη συνέχεια τοποθετήθηκε ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ανδρέας Λάζαρης και τόνισε επίσης την χρήσιμη συμβολική παρουσία της κουκουναριάς ως αναγνωρίσιμο αστικό στοιχείο της περιοχής της Αρόης και μάλιστα φυσικό. Αναφέρθηκε στην επίλυση του προβλήματος μέσω ανακατασκευής του οδοστρώματος, θέτοντας το εύλογο και απλό ερώτημα προς όλο τον τεχνικό κόσμο: είναι αδύνατον σε κατηφορικό δρόμο με κλίση 6-7 % να υπερβούμε ένα εμπόδιο ύψους 40 εκ (ρίζες του δένδρου) μέσω τεχνικού έργου;

Ο ίδιος απάντησε ότι είναι προφανώς εφικτό, έστω και  αν υπάρχουν παράμετροι που πρέπει να λυθούν τεχνικά όπως π.χ. τα όμβρια, το στενό πεζοδρόμιο προς βορρά, η πρόσβαση προς την οδό Ομήρου κλπ. Ενδεικτικά ανέφερε ότι το πρόβλημα με την απότομη κλίση στην οδό Ομήρου θα λυθεί επεκτείνοντας την υπερύψωση του οδοστρώματος και δημιουργώντας επίσης μικρής κλίσης ράμπα και στην οδό Ομήρου.

Κατανοούμε ότι έχουν γίνει ατυχήματα αλλά προφανώς τα ατυχήματα έχουν ως κύρια αιτία την μεγάλη κατηφόρα και όχι την κουκουναριά, για αυτό οι αρχιτέκτονες προτείνουν την επέκταση της φύτευσης στο μέσον της οδού έως το άνω μέρος της οδού, ώστε να μειωθεί ο χαρακτήρας «πίστας απογείωσης» που έχει σήμερα ο δρόμος.

Και τέλος τα πολλά και άναρχα σταθμευμένα αυτοκίνητα συντελούν στη μείωση του εύρους της οδού με αποτέλεσμα να απαιτούνται ιδιαίτεροι ελιγμοί από τους οδηγούς που μοιραία οδηγούν και σε τροχαία ατυχήματα. Συμφωνούμε σε τελική, αλλά εμπεριστατωμένη λύση. Το οδόστρωμα είναι αδύνατον να μείνει σε αυτήν την κατάσταση, γιατί πραγματικά είναι αιτία δημιουργίας ατυχημάτων.

Οι διοργανωτές της συνέντευξης μετέφεραν  και τη θέση του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρόης που λόγω έκτακτου κωλύματος δεν κατέστη δυνατόν να στείλει εκπρόσωπο του. Σύμφωνα με το σύλλογο, υπάρχει συνολική απαίτηση των κατοίκων της περιοχής να παραμείνει το δένδρο με την προϋπόθεση να αποκατασταθεί το οδόστρωμα.

Σχετικά μάλιστα με το κόστος των εργασιών αποκατάστασης οι κάτοικοι προσφέρονται  να συμμετέχουν με εθελοντική εργασία ώστε να μειωθεί το κόστος".

Κλείνοντας τη συνέντευξη τύπου οι δύο φορείς επεσήμαναν την κινητοποίηση που υπάρχει μέσω διαδικτύου (AVAAZ.org) με τη συλλογή ηλεκτρονικών  υπογραφών να έχουν ήδη υπερβεί τις 1.000,από συμπολίτες που αντιδρούν στην κοπή της κουκουναριάς και εξέφρασαν την ελπίδα ότι το δημοτικό συμβούλιο της πόλης μας δεν θα συναινέσει τελικά σε αυτή την απαράδεκτη πράξη.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις