Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Νάσος Νασόπουλος Αιγιάλεια Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Γιώργος Λάνθιμος Ρούλα Πισπιρίγκου Ομόφυλα Ζευγάρια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Δέκα χρόνια πίσω η ελληνική τραπεζική αγορά

Δέκα χρόνια πίσω η ελληνική τραπεζική αγορά

Οι συνολικές χορηγήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων μειώθηκαν στα 200 δισ. ευρώ, επιστρέφοντας στα επίπεδα του Ιουλίου του 2006

Δέκα χρόνια πίσω έχει γυρίσει η ελληνική τραπεζική αγορά. Ηταν τον Ιούλιο του 2006, όταν οι συνολικές χορηγήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων ξεπερνούσαν τα 200 δισ. ευρώ, επίπεδα στα οποία επέστρεψαν στο τέλος του περασμένου μήνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος το σύνολο των δανείων που έχουν δώσει οι τράπεζες υποχώρησε στο τέλος του Ιουλίου περαιτέρω κατά 1,6% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκε σε 200,5 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 94,8 δισ. ευρώ είναι δάνεια που έχουν δοθεί προς επιχειρήσεις και τα υπόλοιπα 105,7 δισ. ευρώ σε νοικοκυριά. Από τα τελευταία τα 65,9 δισ. ευρώ αφορούν στεγαστικά και τα 25,2 δισ. ευρώ καταναλωτικά και πιστωτικές κάρτες.

Πίσω στον Ιούλιο του 2006, όταν και πάλι η συνολική χρηματοδότηση της οικονομίας από το τραπεζικό σύστημα ήταν και πάλι ύψους 200 δισ. ευρώ, τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις ήταν 103,3 δισ. ευρώ, τα στεγαστικά ήταν 64,4 δισ. ευρώ και τα καταναλωτικά 29,6 δισ. ευρώ. Δηλαδή, η συνολική χρηματοδότηση των επιχειρήσεων είναι σήμερα μικρότερη από ό,τι το 2007.

Εκτοτε τα δάνεια προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά κινήθηκαν έντονα ανοδικά για να φθάσουν στο ζενίθ τους στα μέσα του 2010 όταν στα τέλη Ιουνίου ξεπέρασαν τα 260 δισ. ευρώ. Στη συνέχεια κρατήθηκαν στα επίπεδα των 250 δισ. ευρώ για περίπου μια διετία για να ξεκινήσει από τα μέσα του 2012 σταθερή πτωτική πορεία και να μειωθούν μέσα σε μια τετραετία κατά 20% σε 200 δισ. ευρώ.

Οταν η χρηματοδότηση της οικονομίας από τις τράπεζες βρισκόταν στην κορυφή της, τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις ήταν ύψους 126,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο δεν ήταν τότε το υψηλότερο επίπεδο χορηγήσεων της συγκεκριμένης κατηγορίας. Το 2008, όταν ο συνολικός δανεισμός ήταν ύψους 250 δισ. ευρώ, τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις ανέρχονταν σε 132,5 δισ. ευρώ.

Στη συνέχεια οι τράπεζες ακολουθώντας επιθετική πολιτική στη λιανική τραπεζική, αύξησαν τα δάνεια προς τα νοικοκυριά, τα οποία έφθασαν στο ζενίθ τους στα μέσα του 2010 όταν ήταν ύψους 120 δισ. ευρώ. Από αυτά το μεγαλύτερο μέρος, περί τα 80 δισ. ευρώ, αφορούσαν στεγαστικά δάνεια. Η εν λόγω κατηγορία σήμερα έχει περιοριστεί σε 65,8 δισ. ευρώ. Δηλαδή οι τράπεζες εισπράττουν πολύ περισσότερα χρεολύσια από τα νέα στεγαστικά που χορηγούν. Το ίδιο ισχύει άλλωστε για όλες τις κατηγορίες δανείων.

Οσον αφορά τα καταναλωτικά, έφθασαν στο υψηλότερο σημείο τους τη διετία 2008-2009 όταν σταθερά κινούνταν πάνω από 36 δισ. ευρώ. Παρέμειναν πάνω από τα επίπεδα των 35 δισ. ευρώ για όλο το 2010 και από το 2012 έπεσαν κάτω από 30 δισ. ευρώ και συνέχισαν να υποχωρούν ως τα επίπεδα των 25 δισ. ευρώ που κινούνται σήμερα.

Η μείωση του τραπεζικού δανεισμού συνολικά κατά 50 δισ. ευρώ στην ουσία αφορά κεφάλαια που έχουν αφαιρεθεί από την οικονομία, πλήττοντας αντίστοιχα την οικονομική δραστηριότητα και συμβάλλοντας σημαντικά στην υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 25% στα χρόνια της κρίσης.


πηγή

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά