Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Περί ψεμάτων και θερισμών θυελλών με αφορμή τις συντάξεις

Περί ψεμάτων και θερισμών θυελλών με αφο...

Απάντηση στον μόνιμο φιλοξενούμενο πολιτευτή της ΝΔ στα τοπικά μέσα της περιοχής

Παρακολουθώντας την επιμελή αρθρογραφίας σας στα τοπικά μέσα και την έντονη ανησυχία σας για τις τελευταίες εξελίξεις με τις συντάξεις,  καθώς και από την απόρροια  του γεγονότος,   πως η δημοσιογραφία και οι απόψεις πρέπει να διέπονται από πλουραλισμό αλλά και για  την ορθή διαπίστωση σας για το πώς « το ψέμα, έχει κοντά ποδάρια» θα  ήθελα να αναφερθώ  στα παρακάτω.

Αρχικά όσον αφορά τις συντάξεις θυμίζω στους αναγνώστες ,παρ όλο που δεν έχουνε μνήμη ψαριού τα εξείς:

Έργα και ημέρες ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Η μέση σύνταξη το 2010 ήταν 1.480 ευρώ. Τον Ιανουάριο του 2015 όταν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ευτυχώς παρέδωσαν την εξουσία, η μέση σύνταξη είχε φτάσει τα 863 ευρώ. Η μεσοσταθμική μείωση έφτασε, δηλαδή, το 41%! Δεν θέλουμε να σκεφτόμαστε καν τι θα γινόταν αν συνέχιζαν να είναι στην κυβέρνηση. Μερικά παραδείγματα για το πόσο έπεσαν οι συντάξεις από το 2010 στο 2013:

- Από 2.300 ευρώ σε 1.648 ευρώ [-28%],

- Από 2.000 ευρώ σε 1.425 ευρώ [-28%],

- Από 1.500 ευρώ σε 1.288 ευρώ [-14%] και

- Από 1.200 ευρώ σε 1.000 ευρώ [-16%].

 

Επίσης υπενθυμίζω  την εγκληματική διαχείριση του ασφαλιστικού συστήματος από ΠΑΣΟΚ - ΝΔ:

- Την κακοδιαχείριση των αποθεματικών,

- Το εγκληματικό PSI+ που στοίχισε 13 δισ. ευρώ στα αποθεματικά των ταμείων,

- Τις πελατειακές σχέσεις,

- Την εκτόξευση της ανεργίας καθώς και

- Την μαύρη και ανασφάλιστη εργασία που οργίασε στα χρόνια της συγκυβέρνησης  Σαμαρά - Βενιζέλου που στήριζαν με φανατισμό ο κ. Πλακιωτάκης και η κ. Γεννηματά και ο Κός Τσιγκρής υποθέτω, καθ ότι και μόνιμα πολιτευτής .

Επίσης τον νόμο  3863/2010 που  ποτέ δεν εφαρμόστηκε καθώς οι ίδιες οι κυβερνήσεις που τον ψήφισαν προέβησαν σε 12 διαδοχικές μειώσεις των συντάξεων . Όταν συντάχθηκε ο ν. 3863/2010 το ΑΕΠ ανερχόταν σε 227 δισ. ευρώ ενώ το 2014 σε 178 δισ. ευρώ. Επομένως η βασική σύνταξη που προέβλεπε αυτός ο νόμος σήμερα δεν θα ήταν 360 ευρώ αλλά 343 ευρώ.  Τέλος η εφαρμογή του ν. 3863/2010 σήμερα θα απαιτούσε νέα οριζόντια περικοπή συντάξεων, ενώ δεν θα διασφάλιζε στο παραμικρό τη βιωσιμότητα του συστήματος.

Κλείνοντας,   η κυβέρνηση της ΝΔ  είχε δεσμευθεί για την πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ το 2015 ενώ αυτή η κυβέρνηση εχει δεσμευτεί για την σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι το τέλος του 2018 και την αναπλήρωση του σε μεγάλο βαθμό από τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων. Να  σας θυμίσω τις τελευταίες δημόσιες  τοποθετήσεις του αρχηγού της ΝΔ Κ Μητσοτάκη για εφαρμογή της  ρήτρας μηδενικού ελλείματος που θα σήμανε και την οριστική κατάρρευση  ολων των κατηγοριών συντάξεων .

Τέλος επειδή όλοι έχουμε στα σπίτια μας γιαγιάδες και  παππούδες και συνταξιούχους και είναι άσχημο να κάνουμε πολιτική με τις ανάγκες και τους κόπους ζωής αυτών των ανθρώπων σας παραθέτω την ενημέρωση που έδωσε ο αρμόδιος υπουργός για το θέμα των μειώσεων που είδαν οι συνταξιούχοι.

Η μείωση που είδε ο κόσμος στις συντάξεις, δεν αφορά περικοπή των κύριων συντάξεων, αλλά περικοπή του ΕΚΑΣ, κι αυτό είναι πρόβλημα αυτή τη στιγμή, και  αφορά 143.000 ανθρώπους. Όμως το ΕΚΑΣ ήταν καταδικασμένο εδώ και χρόνια να εξαφανισθεί, ήταν δεσμευμένες οι προηγούμενες κυβερνήσεις στα μνημόνια», τόνισε ο υφυπουργός Εργασίας Τ Πετρόπουλος.Εμείς μπορούμε να διατηρήσουμε δικαιώματα προστασίας και να αναπληρωθούν οι χαμηλές συντάξεις από αυτή την απώλεια», επεσήμανε και ανέφερε πως για τις 4 κλίμακες για του ΕΚΑΣ, το κριτήριο είναι το εισόδημα.Ο Τ. Πετρόπουλος είπε ακόμη πως με με τον επανυπολογισμό των παλαιών συντάξεων και τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, αυξάνονται οι μικρές συντάξεις. Το ποσοστό αναπλήρωσης φτάνει και το 110%, «είπαμε πως θα συμπληρωθεί το 2019», τόνισε.

Επανέλαβε τέλος, πως τη Δευτέρα θα καταβληθούν οι επικουρικές, στις οποίες υπάρχει μία μείωση, αλλά προστατεύονται οι κάτω από 1.300 ευρώ, ενώ διατηρείται το μειωμένο ποσοστό συμμετοχής 10% στους συνταξιούχους που έπαψαν να είναι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ.

ΚεΤσίγκρη επειδή σας βλέπω και αγωνιάτε και τρέχετε σαν σε προεκλογική περίοδονα σας σκουντήσω… Εκλογές έγιναν και μάλιστα πολλές μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα και το κόμμα σας της έχασε . Ο Κόσμος σας ανέδειξε αξιωματική αντιπολίτευση (σπουδαίος και σημαντικός ρόλος) τουλάχιστον προσπαθείστε  να ανταποκριθείτε με σοβαρότητα και ουσία από εκεί και μην συμπεριφέρεστε σαν τον κακομαθημένο μικρό αδερφό που θέλει να του δώσουν σημασία  , λέγοντας κάτι για να πεί.

 

Κώστας Κακκαβάς.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις