Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πάτρα: H Καΐρα του Δημήτρη Στεφανάκη σύμβολο αντίστασης

Πάτρα: H Καΐρα του Δημήτρη Στεφανάκη σύμ...
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Παρουσιάστηκε στην Πάτρα το μυθιστόρημα που επανεκδόθηκε τον Απρίλιο

Ποια είναι η Καΐρα, τι συμβολίζει; Ποιο μυστήριο την ακολουθεί, Το μυθιστόρημα του Δημήτρη Στεφανάκη «Λέγε με Καΐρα», το οποίο έγραψε πριν 15 χρόνια κι επανεκδόθηκε τον Απρίλιο από τις εκδόσεις Ψυχογιός, παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Πάτρα.

Ο συγγραφέας κάνοντας μια αναδρομή στα παιδικά του χρόνια, καθώς και ο αφηγητής του βιβλίου νομίζει πως όταν θα στρίψει τη γωνία στην περιοχή που μεγάλωσε, θα ξαναδεί την αλάνα που έπαιζε, έδωσε το στίγμα λέγοντας: "Από το τίποτα φτιάχναμε την ευτυχία μας .Οι γονείς μας μας  άφησαν έναν κόσμο νοικοκυρεμένο, ήταν παιδιά του πολέμου. Εμείς ζήσαμε σε μια καθημερινότητα που ήταν εύκολη ή κάπως αδιάφορη. Μια καθημερινότητα  τεχνητής ευμάρειας. Δεν θέλω βέβαια να εξιδανικεύσω γιατί υπήρχαν σκληρές προκαταλήψεις , υπήρχαν πράγματα που έπρεπε ν΄αλλάξουν», ενώ για την Καΐρα είπες μεταξύ άλλων ότι είναι μια γυναίκα που κάνει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνο αυτό το οδυνηρό επάγγελμα της πορνείας .

Για το βιβλίο μίλησε η Αφροδίτη Σκαλτσά – Δημητρακοπούλου (υπεύθυνη παρουσιάσεων βιβλιοπωλείου Discover your way – αναγνώστρια) «Ο Δημήτρης Στεφανάκης είναι για εμένα ένας απόλυτα έμπειρος συγγραφέας. Αλλά πιο πολύ ένας στρατευμένος αναγνώστης έχει την ικανότητα να καταγράφει στο χαρτί καταστάσεις και να δημιουργεί χαρακτήρες ηρώων σπανίων. Ο Στεφανάκης έχει την ικανότητα να ακούει εκεί που υπάρχει σιωπή και να βλέπει και με κλειστά μάτια στο σκοτάδι. Οι ήρωές του είναι άρτια σκιαγραφημένοι αλλά και συνάμα καλοδεχούμενοι με το καλέμι της γραφής του. Ναι, η Καΐρα του είναι επανέκδοση επιμελημένη αλλά και με την μεστότητα του Δημήτρη φορτωμένη.»

 

Τη δική της προσέγγιση έκανε η Αναστασία Δημητροπούλου (Φοιτήτρια Φιλοσοφικής Πανεπιστημίου Πατρών – αρθρογράφος στο literature.gr) «Στην τρυφερή αναβίωση της παιδικής του ηλικίας προχωρά ο αφηγητής στο νέο βιβλίο του Δημήτρη Στεφανάκη. Ομολογώ πως αν η επανέκδοση του «Λέγε με Καΐρα» ήταν εισιτήριο, σίγουρα θα ήταν από εκείνα που σε στέλνουν μετά από χρόνια αποδημίας, ξανά στα πάτρια εδάφη. Αν ήταν παιδί, θα ήταν αγγελικά και ασύγκριτα όμορφο όπως άλλωστε όλα τα τέκνα του έρωτα. Και αν ήταν κάτι που έχει διά παντός χαθεί, με μία και μοναδική ευκαιρία να γυρίσει πίσω άθικτο, θα ήταν ο παράδεισος της νιότης μέσα από τη ματιά ενός αγοριού. Θα έλεγα πως ο συγγραφέας, επιστρατεύοντας αριστοτεχνικά την ακρίβεια ενός ποιητή και την φαντασία ενός σχολαστικού επιστήμονα, δίνει το φιλί της ζωής σε ένα βιβλίο που όσο το διαβάζουμε εμείς, άλλο τόσο μάς διαβάζει και εκείνο. Και κάτι τέτοιο, πιστέψτε με, αποτελεί αν μη τι άλλο, το γνήσιον της υπογραφής ενός έντιμου δημιουργού απέναντι στους αναγνώστες του.»

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Τοπίο αγνώριστο πια η παιδική μου ηλικία με τη φημισμένη ταβέρνα του Ατρέμου και τα θρυλικά Πουτανάδικα να δεσπόζουν πάνω απ’ την παλιά γειτονιά με τα διάσπαρτα σπίτια και τους χωματόδρομους. Ο χρόνος τα πήρε όλα μαζί του κι άφησε μόνο αναμνήσεις: Το μυστήριο της Καΐρας, την ανεκδιήγητη οργάνωση του Μπούλη που θα ανέτρεπε τη Χούντα, τη μορφή του παππού, μυθική, τρυφερή, οικεία. Τόσα χρόνια στρίβω τη γωνία και νομίζω κάθε φορά πως θα ξαναδώ την αλάνα όπου παίζαμε παιδιά κι όχι τις πολυκατοικίες, στα θεμέλια των οποίων αναπαύεται η δόξα των ποδοσφαιρικών αγώνων της Πάνω και Κάτω Γειτονιάς…

Ένα οδοιπορικό της μνήμης στην εποχή που νομίζαμε πως θα αλλάζαμε τον κόσμο.

"Λέγε με Καΐρα" από τον Δημήτρη Στεφανάκη - Κυκλοφορεί ... - Thebest.gr

"Ο άνθρωπος ζει στο παρόν αλλά τρέφεται από το ... - Thebest.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture