Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Επιλέγω Πανεπιστήμιο… επιλέγω Πάτρα!

Επιλέγω Πανεπιστήμιο… επιλέγω Πάτρα!

Άρθρο του Κυριάκου Σκιαθά

Η συμπλήρωση των Μηχανογραφικών Δελτίων φέτος δεν αναμένεται να διαφοροποιήσει τη ζήτηση που υπάρχει τα τελευταία χρόνια εκ μέρους των υποψηφίων για τμήματα που βρίσκονται στην περιοχή της μόνιμης κατοικίας τους. Οι περισσότεροι αχαιοί υποψήφιοι θα αναζητήσουν την εισαγωγή τους στην ανώτατη εκπαίδευση μέσα από τις σχολές του Πανεπιστημίου Πατρών, το οποίο τους δίνει τη δυνατότητα για σπουδές σε 24 τμήματα.

Το πανόραμα των τμημάτων στον παραπάνω πίνακα σύμφωνα με τη βαθμολογική τους αξία αναδεικνύει ταυτοχρόνως και τα πολλά θεματικά πεδία που μπορεί να σπουδάσει κάποιος στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Σημαντικό εμπόδιο για σπουδές στα τμήματα αυτά από φέτος είναι το νέο σύστημα πρόσβασης στο οποίο υπάρχει αλλαγή των επιστημονικών πεδίων. Η διαφορετική ένταξη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, τμημάτων-σχολών στα πέντε πεδία περιορίζει κατά πολύ τις προτιμήσεις των υποψηφίων.

Το 2ο πεδίο περιέχει τα περισσότερα τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών, δεκατρία στον αριθμό τα οποία μάλιστα καλύπτουν μεγάλο διάστημα της βαθμολογικής κλίμακας. Δύο μόνο τμήματα από τα 24 συνολικά περιέχονται στο 4ο επιστημονικό πεδίο, το πάλαι ποτέ περιζήτητο Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης και το Επιστημών της Εκπαίδευσης & της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία. Οι υποψήφιοι οι οποίοι εξετάστηκαν σε δύο μαθήματα επιλογής (δηλαδή, 5 πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα) έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση στα τμήματα του Πανεπιστημίου της αχαϊκής πρωτεύουσας επειδή μπορούν να επιλέξουν τμήματα από δύο επιστημονικά πεδία. Στην Ελλάδα της κρίσης, στην οποία οι σπουδές των νέων καθορίζονται πλέον από τα οικονομικά της οικογένειας και άρα από την έδρα της σχολής τα τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών, του τρίτου σε μέγεθος ανώτατου ιδρύματος της χώρας, γνωστά στο εξωτερικό για το εκπαιδευτικό τους έργο, αποτελούν μια από τις πρώτες επιλογές για σπουδές στην ανώτατη εκπαίδευση.

Το Πανεπιστήμιο Πατρών, παρά την πρωτόγνωρη οικονομική κρίση που ταλανίζει τη χώρα τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο διατηρεί τη θέση του στην παγκόσμια εκπαιδευτική κοινότητα αλλά εμφανίζεται συνεχώς βελτιούμενο στις θεματικές του περιοχές.

Στις 22 Μαρτίου 2016 το σύστημα Qs world Ranking/Top Universities, ένας από τους εγκυρότερους σε παγκόσμιο επίπεδο παρόχους πληροφοριών για την ανώτατη εκπαίδευση, δημοσίευσε το μεγαλύτερο διεθνή πίνακα κατάταξης των Πανεπιστημίων ανά θεματική περιοχή. Ανάμεσα σε 4.226 Πανεπιστήμια που εξετάστηκαν παγκοσμίως το Πανεπιστήμιο Πατρών καταλαμβάνει τη θέση 223 με συνολική βαθμολογία 60,5 μεταξύ των 400 καλύτερων ΑΕΙ σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην κατάταξη ξεπερνά μεγάλο αριθμό γνωστών Πανεπιστημίων της Ευρώπης και των ΗΠΑ, ενώ έρχεται δεύτερο στη χώρα μας μετά το Πανεπιστήμιο Κρήτης που κατέλαβε την 199 θέση με συνολική βαθμολογία 63,2.

Στη φετινή κατάταξη βρίσκονται 7 θεματικά πεδία-τμήματα του Πανεπιστημίου της Αχαϊκής πρωτεύουσας εκ των οποίων τα τρία εμφανίζονται για πρώτη φορά.

Γενικώς στο σύνολο τους τα τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών περιποιούν τιμήν στην παγκόσμια εκπαιδευτική κοινότητα για το εκπαιδευτικό τους έργο. Επισημαίνεται ακόμη από το Πανεπιστήμιο ότι στον Ελλαδικό χώρο το τμήμα Χημικών Μηχανικών κατέχει την πρώτη θέση, ενώ τα Τμήματα Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών και Χημείας τη δεύτερη καλύτερη θέση.

Συμπερασματικά, στο μελλοντικό διαμορφούμενο ανταγωνιστικό εκπαιδευτικό περιβάλλον ο προσανατολισμός σπουδών «επιλέγω Πανεπιστήμιο… επιλέγω Πάτρα» είναι ελκυστικός για πολλούς υποψήφιους. Ιδιαίτερα γι’ αυτούς που επιλέγουν σπουδές με κριτήριο «η έδρα της σχολής να βρίσκεται στην περιοχή μόνιμης κατοικίας τους».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις