Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Ο τομέας της παιδείας δεν ενδείκνυται για πειραματισμούς

Ο τομέας της παιδείας δεν ενδείκνυται γι...

Tου Άγγελου Τσιγκρή

Η πολιτική μας για την Παιδεία πρέπει να βασίζονται στη συνεννόηση των κοινωνικών δυνάμεων, στη συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων, στη σύνθεση των διαφορετικών απόψεων, στη συναίνεση.

Δεν πρέπει να περιορίζεται προγραμματικά στα όρια μιας τετραετίας.  Αντίθετα, θα πρέπει να διαμορφώνει την προοπτική ολόκληρης της νέας γενιάς και οι πολιτικές δεν πρέπει να γνωρίζουν κομματικά σύνορα, ιδεοληψίες και φανατισμούς.

Για μήνες υποτίθεται ότι λαμβάνει χώρα ένας διάλογος για την Παιδεία, ο οποίος θα οδηγούσε στη χάραξη μιας κοινής γραμμής για την αναδόμηση του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Πολύ σύντομα, αποκαλύφθηκε ότι και αυτή η κυβερνητική πρωτοβουλία αποτελούσε ένα επικοινωνιακό τέχνασμα, στάχτη στα μάτια της κοινής γνώμης και των εμπλεκομένων φορέων.

Και αυτό, διότι το Υπουργείο Παιδείας συνέχιζε, χωρίς αναστολές, να νομοθετεί κατά το δοκούν, αδιαφορώντας παντελώς για τις προτάσεις που κατατίθενται στο πλαίσιο του διαλόγου. Συχνά, μάλιστα, προωθεί τις νομοθετικές του πρωτοβουλίες, κατά τη μόνιμη τακτική της Κυβέρνησης, με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής της συμπεριφοράς αποτελούν: η κατάργηση των προτύπων σχολείων, των ολοήμερων σχολείων, καθώς και οι αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Όλες αυτές οι διευθετήσεις, στο όνομα της προοδευτικότητας, που δήθεν εκπροσωπεί αυτή η Κυβέρνηση, δεν είναι τίποτε άλλο από τη δικαίωση της μετριότητας, της ισοπέδωσης των πάντων, της αναξιοκρατίας και της αυθαιρεσίας.

Η συνέχιση του καθεστώτος των μηδενικών διορισμών για το σχολικό έτος 2016 – 2017, η άρνηση του Υπουργού Παιδείας να δεσμευτεί σχετικά με τον αριθμό των αναπληρωτών που πρόκειται να προσληφθούν για την επόμενη σχολική χρονιά καθώς και η εμμονή του στη στήριξη όλων των αντιεκπαιδευτικών ρυθμίσεων που έχει προωθήσει το τελευταίο διάστημα, δείχνει το δρόμο της απόλυσης σε χιλιάδες εκπαιδευτικούς που εργάζονταν στην εκπαίδευση.

Στόχος μας, στον τομέα της Παιδείας, θα πρέπει να είναι η νέα γενιά της χώρας μας να αποτελεί τον εκφραστή και το συνεχιστή ενός διαχρονικού πολιτισμού, που είναι ανοικτός στις προκλήσεις του κόσμου, διαπνέεται από τις σύγχρονες ευρωπαϊκές αξίες και συνεχίζει δυναμικά να προσφέρει, όχι μόνο στην πατρίδα, αλλά και σε ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Για να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι είναι αναγκαίος ο εκσυγχρονισμός του εκπαιδευτικού συστήματος σε όλη του την έκταση, με ξεκάθαρη στρατηγική και πολιτικές που να χαρακτηρίζονται από συνεκτικότητα, συμπληρωματικότητα και αποτελεσματικότητα.

Έχουμε υποχρέωση, απέναντι στη νέα γενιά, να οδηγήσουμε τη χώρα και την Παιδεία μας μπροστά. Πρέπει με νηφαλιότητα να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες του σήμερα και με υπευθυνότητα να χτίσουμε τα θεμέλια και τις βάσεις για το αύρι._

_____________________________________

Ο Άγγελος Τσιγκρής έχει διατελέσει γενικός γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Μόνιμη Επιτροπή Επιχειρησιακής Συνεργασίας για την Εσωτερική Ασφάλεια στην Ευρώπη (COSI) του Συμβουλίου της ΕΕ και στη Μόνιμη Αντιπροσωπία του ΟΗΕ για την Πρόληψη του Εγκλήματος και την Ποινική Δικαιοσύνη.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις