Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Το έγκλημα της Ζακύνθου: Εννέα χρόνια μετά το DNA ίσως γράψει την ιστορία από την αρχή...

Το έγκλημα της Ζακύνθου: Εννέα χρόνια με...

Εννέα χρόνια μετά τη δολοφονία 19χρονου Ουαλού φοιτητή στη Ζάκυνθο, το DNA αναμένεται να «δείξει» τον πραγματικό δράστη

Η υπόθεση, γνωστή και ως το «έγκλημα της Ζακύνθου», αναμένεται να αναβιώσει στις 6 Ιουνίου στις δικαστικές αίθουσες. Κατηγορούμενοι είναι οι δύο κολλητοί φίλοι του θύματος, Τζόναθαν Χιλ, αυτόπτες μάρτυρες της δολοφονίας του.

Είχαν υποδείξει τότε στις Aρχές τον δράστη της επίθεσης, έναν Αγγλο, ο οποίος όμως αθωώθηκε καθώς δεν είχε γίνει εξέταση στα ρούχα του θύματος, στα οποία υπήρχαν ίχνη DNA του δράστη.

Στη συνέχεια, οι φίλοι του θύματος μηνύθηκαν για ψευδορκία.

Το θρίλερ με τη δολοφονία του νεαρού φοιτητή ξεκινά το καλοκαίρι του 2007. Εξι φίλοι που μόλις είχαν αποφοιτήσει από το σχολείο και ήθελαν να περάσουν ένα αξέχαστο καλοκαίρι πριν ξεκινήσουν τη νέα τους ζωή στο πανεπιστήμιο, αποφασίζουν να κάνουν ανέμελες διακοπές στο νησί του Ιονίου.

Η τραγωδία

Την ημέρα που έφτασαν στο νησί, ο Τζόναθαν έκλεινε τα 19 του χρόνια και η παρέα είχε αποφασίσει να το γιορτάσει στο νυχτερινό κέντρο «RESCUE». Η νύχτα περνούσε με γέλια, χορούς και προπόσεις στην υγειά του Τζόναθαν. Ομως, οι ανέμελες διακοπές μετατράπηκαν μέσα σε λίγα λεπτά σε εφιάλτη.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, περί τη μία μετά τα μεσάνυχτα, η παρέα του 19χρονου βρισκόταν στην υπερυψωμένη πίστα του μαγαζιού, όταν ένας άγνωστος σ' αυτούς Αγγλος τουρίστας, που βρισκόταν σε παραληρηματική κατάσταση, κατέβασε τα παντελόνια του και άρχισε να ουρεί προς τους θαμώνες.

Εκπληκτος ο Τζόναθαν του ζήτησε τον λόγο ρωτώντας τον «τι κάνεις;». Οπως κατάθεσαν οι μάρτυρες, ο 25χρονος Αγγλος κινήθηκε ακαριαία προς το μέρος του Τζόναθαν και με μία δυνατή γροθιά στη γνάθο τον έριξε από την υπερυψωμένη πίστα. Επεσε αναίσθητος στο δάπεδο και μεταφέρθηκε σε κακή κατάσταση στο τοπικό νοσοκομείο.

Ο 19χρονος παίχτης του χόκεϊ μεταφέρεται ως κατεπείγον περιστατικό στην Αθήνα, καθώς είχε εμφανίσει εγκεφαλική αιμορραγία. Μία μέρα πριν από τα 19 γενέθλιά του φεύγει από τη ζωή. Το σοκ των φίλων και συγγενών είναι τεράστιο από την ξαφνική και άδικη απώλεια.

Πριν προλάβουν να καταλάβουν τι έχει συμβεί, καταθέτουν στις Αρχές τα περιστατικά που συνέβησαν και κόστισαν τη ζωή του φίλου τους. Περιγράφουν στους αστυνομικούς τα χαρακτηριστικά του ατόμου που έδωσε τη θανατηφόρα γροθιά, όπως τα συγκράτησαν τη μοιραία νύχτα υπό τις συνθήκες του συμβάντος. Η Αστυνομία δεν κάνει λήψη DNA από τα ρούχα των φοιτητών που είχαν λερωθεί με ούρα. Διεξάγει πολύωρες συνεντεύξεις, αναζητήσεις και προβολές φωτογραφιών των θαμώνων του κέντρου από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης.

Από το προανακριτικό υλικό και τις μαρτυρίες ταυτοποιούν ως δράστη τον 25χρονο Αγγλο. Δύο φίλοι του Τζόναθαν και αυτόπτες μάρτυρες τον αναγνωρίζουν ως δράστη από φωτογραφία που τους υποδεικνύεται. Ξεκινά ο εντοπισμός του και διαπιστώνεται ότι είχε αναχωρήσει από την Ελλάδα και είχε επιστρέψει στην Αγγλία. Εκδίδεται ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης σε βάρος του, συλλαμβάνεται και εκδίδεται στις ελληνικές Αρχές. Η υπόθεση εκδικάζεται στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πατρών, με μάρτυρες κατηγορίας τους φίλους του Τζόναθαν που ήταν παρόντες στο περιστατικό και αναγνωρίζουν και πάλι τον κατηγορούμενο ως δράστη της δολοφονίας.

Αποδεικνύεται όμως ότι η Αστυνομία είχε υποπέσει κατά την έρευνα σε δύο τραγικά λάθη, που θα οδηγήσουν στην αθώωση του κατηγορουμένου. Στη δικογραφία δεν υπάρχει δείγμα DNA από τα ούρα του δράστη και λείπει το βίντεο εκείνης της βραδιάς από την κάμερα ασφαλείας του νυχτερινού κέντρου, στο οποίο είχε καταγραφεί το περιστατικό και οι εμπλεκόμενοι. Ενα βίντεο που υπήρχε προανακριτικά, αλλά δεν έφτασε ποτέ στο ακροατήριο. Τελικά, ο δράστης αθωώνεται ένεκα αμφιβολιών, οριακά για μία ψήφο. Υποστήριξε ότι δεν ήταν την ώρα του φονικού στο μαγαζί.

Οι φίλοι του Τζόναθαν, που τον είδαν να δολοφονείται μπροστά στα μάτια τους, μηνύθηκαν από τον Αγγλο τουρίστα και σε βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για ψευδορκία. Στις 6/6/2016 εκδικάζεται η υπόθεσή τους, ύστερα από αναβολή, ενώπιον του Β΄ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πατρών. Αρχική δικάσιμος ήταν η 16η Νοεμβρίου 2016. Ο τότε κατηγορούμενος και νυν μηνυτής-μάρτυρας δεν είχε εμφανιστεί στο δικαστήριο, ούτε είχε εκπροσωπηθεί επίσημα από δικηγόρο. Εκ μέρους του είχε εμφανιστεί ένας δικηγόρος Πατρών, που ανήγγειλε ότι ο μηνυτής, αν και γνώριζε για τη δικάσιμο, δεν μπόρεσε να προσέλθει.

Το δικαστήριο
Το δικαστήριο δεν δέχτηκε την απουσία, ως συγνωστή και τον τιμώρησε ως λιπομάρτυρα με χρηματική ποινή, παραγγέλλοντας την κλήτευσή του, στη, μετ’ αναβολή συζήτηση της υπόθεσης. Το άκουσμα της περαιτέρω αναβολής προκάλεσε σοκ και απόγνωση στις οικογένειες των Ουαλών φοιτητών, που είχαν έλθει στην Πάτρα, από το Ηνωμένο Βασίλειο, για να πάρουν μέρος στη δίκη. Επικαλούνταν, πως, επί 8 χρόνια τα παιδιά τους, ζούσαν έναν ανείπωτο δικαστικό εφιάλτη. Από αυτόπτες μάρτυρες της δολοφονίας του φίλου τους, στον τόπο των καλοκαιρινών διακοπών τους στη Ζάκυνθο, κατέληξαν οι μόνοι υπό δικαστική δίωξη για αυτήν την υπόθεση.

Πληροφορίες του «Εθνους» από την πλευρά των μαρτύρων υπεράσπισης αναφέρουν ότι υπάρχουν ακόμη κάποια από τα ρούχα των παιδιών που εκείνο το βράδυ είχαν ουρηθεί από τον δράστη. Η εξέτασή τους για δείγμα DNA αναμένεται να ταυτοποιήσει τον δράστη της δολοφονίας και ενδεχομένως να αθωώσει τους φίλους του Τζόναθαν.

Οι δικηγόροι των Ουαλών φοιτητών Ανδρέας και Αλέξης Αναγνωστάκης δηλώνουν στο «Εθνος» ότι «η ακροαματική διαδικασία θα αναδείξει την πραγματική αλήθεια της υπόθεσης, με ανατρεπτικά αποτελέσματα. Η ιστορία του αποτρόπαιου αυτού εγκλήματος θα γραφτεί από την αρχή».

ethnos.gr

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις