Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Τα τρακτέρ έρχονται στο Σύνταγμα

Τα τρακτέρ έρχονται στο Σύνταγμα

Προτίθενται να κατασκηνώσουν

Μπλόκο» στη Βουλή! Στην πλατεία Συντάγματος, στην Αθήνα, μεταφέρεται από την Παρασκευή ο αγώνας των αγροτών, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβαν χθες το απόγευμα οι εκπρόσωποί τους στην πανελλήνια συνάντηση της Νίκαιας. Σε αυτήν, ωστόσο, δεν συμμετείχαν οι συνάδελφοί τους από τα Τέμπη και μερικά ακόμη μπλόκα, που εμφανίζονται πιο «ανοιχτοί» στον διάλογο, αν και αποφάσισαν επίσης κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με 24ωρους αποκλεισμούς.

«Προχωράμε σε κλιμάκωση των αποκλεισμών σύμφωνα με την απόφαση που πήραμε σήμερα (σ.σ. χθες). Κάποιοι –δυο-τρία μπλόκα– δεν ήρθαν, είναι γεγονός. Αλλά και όσοι δεν ήταν κλιμακώνουν. Θα κλείσουν όλα επ’ αόριστον. Καμιά συνάντηση, ούτε με τον πρωθυπουργό ούτε με επιτροπές... Να πάρουν πίσω φορολογικό και ασφαλιστικό και μετά να μας καλέσουν να μιλήσουμε», δήλωσε ορθά-κοφτά στην «Εφ.Συν.» χθες το απόγευμα ο Βαγγέλης Μπούτας λίγο πριν μπει σε καινούργια σύσκεψη «για να συζητήσουμε τα οργανωτικά», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Σύμφωνα με τα όσα αποφασίστηκαν, την προσεχή Παρασκευή αγρότες με τρακτέρ και λεωφορεία θα κατευθυνθούν στην καρδιά της Αθήνας για να πραγματοποιήσουν «μαζί με όλο τον λαό» συλλαλητήριο διαμαρτυρίας. Αναλόγως κλίματος και καιρικών συνθηκών έχουν την πρόθεση... «να κατασκηνώσουμε ακόμη και ένα τριήμερο». Οι αγρότες λένε «όχι» και στην πρόσκληση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για αύριο, στο πλαίσιο συνεδρίασης θεσμικής επιτροπής της Βουλής.

Το «επικαιροποιημένο» πακέτο των αιτημάτων τους, όπως διαμορφώθηκε χθες, έχει ως εξής:

■ Διατήρηση του ΟΓΑ σε αυτόνομο πυλώνα κύριας ασφάλισης των αγροτών.

■ Αφορολόγητο στις 12 χιλιάδες κατ’ άτομο. Στο συγκεκριμένο θέμα «έκανε πίσω» το μπλόκο Νίκαιας που είχε θέσει αίτημα τις 30 χιλιάδες αφορολόγητο «οικογενειακά», προκειμένου να υπάρξει κοινή συνισταμένη στη διατύπωση των αιτημάτων.

■ Αμεση απόσυρση ασφαλιστικού και φορολογικού, αλλά και κατάργηση φορολογικών μέτρων που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα για τον κλάδο, όπως επίσης και των τεκμηρίων διαβίωσης.

■ Αφορολόγητο πετρέλαιο και κατάργηση του ΦΠΑ για τα αγροτικά μέσα και εφόδια.

■ Ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων ώστε να μην κατασχεθούν σπίτια.

■ Κατάργηση της φορολογίας σε τσίπουρο και κρασί.

Στο πλαίσιο της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο «μπλακ άουτ» των αγροτών, που ουσιαστικά κλείνουν επ’ αόριστον επίκαιρα σημεία των εθνικών οδών και των συνόρων. Ετσι, από χθες στις 6 το απόγευμα αποκλείστηκε για 24 ώρες η ΠΑΘΕ στο ύψος των Τεμπών, ενώ κλειστές μένουν για κάποιες ώρες και οι εναλλακτικές διαδρομές. Κλειστά θα παραμείνουν και τα διόδια στα Μάλγαρα, στην έξοδο της Θεσσαλονίκης. Χθες, αντιπροσωπεία αγροτών από το μπλόκο στα «πράσινα φανάρια» πήγε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» και μοίρασε ενημερωτικά φυλλάδια στους ταξιδιώτες.

Κλειστό παραμένει για έβδομη μέρα το τελωνείο του Προμαχώνα στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία και η ουρά που σχηματίζουν νταλίκες και φορτηγά υπερβαίνουν πλέον τα 25 χιλιόμετρα. Το βράδυ της Παρασκευής αποφασίστηκε και τέθηκε σε ισχύ το επ’ αόριστον κλείσιμο του τελωνείου και για τα Ι.Χ. οχήματα και τα τουριστικά λεωφορεία.

Επ’ αόριστον παραμένουν κλειστοί οι κόμβοι στη Νίκαια, την Ανθήλη, τα διόδια Νεστάνης και στην Εγνατία Οδό στο Νησέλι και τα Κερδύλλια. Επίσης, κλειστό παραμένει το τελωνείο των Κήπων, το τελωνείο της Εξοχής και της Δοϊράνης.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις