Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Τι είναι η Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας Των Προσωπικών Δεδομένων

Τι είναι η Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας Τω...

Του Φώτη Αλεξόπουλου

Κάθε χρόνο στις 28 Ιανουαρίου εορτάζεται, με πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων.

Όπως έχει πλέον καταστεί σαφές σε όλους μας, το διαδίκτυο έχει γίνει  βασικό κομμάτι της καθημερινής μας ζωής και δραστηριότητας.

Όλοι εμείς οι Καταναλωτές θεωρούμε ότι  η προστασία των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής θα πρέπει να αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα.

Είναι προφανές ότι το δικαίωμα αυτό  θα πρέπει να προστατεύεται από το Νομικό πλαίσιο της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων των κρατών μελών της.

Και μπορεί  η Ε.Ε. να καταβάλει προσπάθειες ώστε το Ιντερνέτ να έχει ασφαλή πλοήγηση για τον πολίτη, δυστυχώς όμως, διαπιστώνουμε ότι ακόμη και σήμερα, είμαστε εκτεθειμένοι σε κίνδυνους από ανασφαλή συστήματα που ανά  πάσα στιγμή που μπορούν να μας κλέψουν τα προσωπικά δεδομένα μας.

Τι είναι όμως τα Δεδομένα Προσωπικού Χαρακτήρα; Είναι η κάθε πληροφορία που αναφέρεται, όπως: ονοματεπώνυμο, ηλικία, κατοικία, επάγγελμα, οικογενειακή κατάσταση, εκπαίδευση, οικονομική κατάσταση οικονομική συμπεριφορά κ.λ.π.

Τέλος , στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας για την Προστασία των Προσωπικών δεδομένων, εμείς οι Καταναλωτές , χρήστες του Ιντερνέτ να υπενθυμίσουμε για μια ακόμη φορά ότι απαιτούμε από το νέο ψηφιακό περιβάλλον:

Δικαίωμα  στην πρόσβαση, στην ψηφιακή πληροφορία ,  Δικαίωμα σε ασφαλή δίκτυα και υπηρεσίες. Να θυμίσω ότι η  ασφάλεια του διαδικτύου αποτελεί ευθύνη των επιχειρήσεων και όχι των καταναλωτών.

Οι καταναλωτές δικαιούμαστε να χρησιμοποιούμε την τεχνολογία, ανεξάρτητα από την ηλικία μας, το μορφωτικό μας επίπεδο, την κοινωνική μας τάξη, την οικονομική μας κατάσταση ή τη σωματική μας ακεραιότητα.

Θα πρέπει να αντιληφτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση ότι η ενημέρωση του ευρωπαίου πολίτη για ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα, όπως τα προσωπικά δεδομένα, αποτελεί  προϋπόθεση  της ελευθερίας του λόγου και της συνείδησης.

* Ο Φώτης  Αλεξόπουλος είναι  Πρ. Δημοτικός Σύμβουλος Αγίας Παρασκευής, Πρ. Αναπληρωτής Βουλευτής Νομού Ηλείας ( ΑΝΕΛ) ,  Ειδικός  Γραμματέας του ΙΝΚΑ/ Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτή & Αγοράς .

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις