Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Παράταση λειτουργίας μετά τις 31 Δεκεμβρίου ζητούν οι λατομικές εταιρείες στο Άραξο - Νέο αδιέξοδο

Παράταση λειτουργίας  μετά τις 31 Δεκεμβ...

ΟΙΚΙΠΑ: "Να μην περάσει ο εκβιασμός και να πάρουν θέση οι υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες"

Υπόμνημα προς το Φορέα Διαχείρισης Κοτυχίου-Στροφυλιάς με το οποίο ζητούν την τροποποίηση του άρθρου 3 παρ. Δ της ΚΥΑ 12365/29-4-09 κατέθεσαν οι λατομικές επιχειρήσεις του Αράξου «LAFARGE BETON Α.Ε.Β.Ε», «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΑΤΟΜΕΙΑ Α.Ε.» και «ΛΑΤΟΜΙΚΗ Α.Ε.» προκειμένου να συνεχίσουν τη λειτουργία τους και πέραν της 31-12-2010, αναφέρει η ΟΙΚΙΠΑ, που όπως τονίζει, πολύ έγκαιρα είχε επισημάνει τη «σκόπιμη αδράνεια για τα αδρανή».  Το αίτημα θα συζητηθεί αύριο στο Διοικητικό Συμβούλιο του φορέα.

Το θέμα με τα αδρανή αποτελεί μια απο τις "πληγές" του νομού, δεδομένου ότι ακόμα δεν έχει εξερευθεί νέα λατομική ζώνη, ενώ την ίδια ώρα πληθαίνουν οι φωνές που λένε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η λατομική δραστηριότητα στην προστατευόμενη περιοχή του Αράξου.

Υπέρ της συρρίκνωσης της λατομικής δραστηριότητας στον Άραξο μέχρi το  κλείσιμο των λατομείων στο τέλος του χρόνου, τάχθηκε προ ημερών και ο Δήμαρχος Μόβρης και υποψήφιος Δήμαρχος Δυτικής Αχαϊας Ανδρέας Παναγιωτόπουλος.

Η ΟΙΚΙΠΑ από την πλευρά της επισημαίνει ότι δεν πρέπει να δοθεί παράταση στη λειτουργία των λατομείων. Συγκεκριμένα αναφέρει:

1) Στα λατομεία Αράξου δεν δραστηριοποιούνται φιλανθρωπικές οργανώσεις αλλά μεγάλες εξορυκτικές επιχειρήσεις με τεράστια κέρδη.

2) Οι επιχειρήσεις αυτές γνώριζαν (και συνεχίζουν να γνωρίζουν) ότι δραστηριοποιούνται  σε ένα χώρο (Μαύρα Βουνά) που αποτελεί τμήμα ενός πολύτιμου οικοσυστήματος, στον οποίο χώρο, κάποιες δραστηριότητες δεν μπορούν να γίνονται για πολύ συγκεκριμένους  λόγους, οι οποίοι έχουν καταγραφεί σε ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες, εγκεκριμένες μετά από κοινωνικό διάλογο από τα Νομαρχιακά Συμβούλια των δύο νομών.

3) Η υπογραφείσα Κ.Υ.Α. το σχέδιο της οποίας ήταν  γνωστό εδώ και τουλάχιστον 5 χρόνια, προβλέπει, όχι εξόρυξη, αλλά «εργασίες αποκατάστασης του ανάγλυφου των λατομικών χώρων στα Μαύρα Βουνά, καθώς και τη χρήση βοηθητικών εγκαταστάσεων για το σκοπό αυτό». Σήμερα λοιπόν, που τόσος θόρυβος γίνεται για το μέλλον των λατομείων του Αράξου οι 3 λατομικές επιχειρήσεις θα έπρεπε να εκτελούν έργα αποκατάστασης του χώρου, έχοντας βρει άλλο χώρο για την άσκηση της δραστηριότητάς τους.

4) Είναι ολοφάνερο ότι ο Άραξος είναι η εύκολη λύση. Μικρό κόστος εξόρυξης πολύ καλή ποιότητα υλικών, εύκολη πρόσβαση και φυσικά τεράστια κέρδη. Αυτό όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η λειτουργία των λατομείων έχει ημερομηνία λήξης. Την εξέλιξη αυτή την επιβάλει η προστασία της υγείας των κατοίκων του Αράξου, (που τους ξεχάσαμε εσχάτως) και η προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής (που είναι πάνω από τα κέρδη των επιχειρήσεων).

Θεωρούμε σκόπιμη την αδράνεια των επιχειρήσεων να βρουν νέους χώρους για τις εξορυκτικές τους δραστηριότητες, προκειμένου να εκβιάζουν με τον τρόπο αυτό τη λειτουργία του Αράξου. Ας καταλάβουν όμως ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει. Όχι γιατί το λένε οι οικολογικές οργανώσεις αλλά γιατί το επιβάλλουν διεθνείς συνθήκες αλλά και Υπουργικές και Νομαρχιακές αποφάσεις.

Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε για μια ακόμη φορά και βρισκόμαστε πλέον στο παρά 5 χωρίς να διαφαίνεται λύση στο πρόβλημα των αδρανών στο νομό. Το θέμα συζητείται τη Δευτέρα 18-10-2010 στο ΔΣ του φορέα και θα έχει ενδιαφέρον η τοποθέτηση των φορέων που εκπροσωπούνται σ’ αυτόν (Υπουργεία, Νομαρχίες, Δήμοι, , κλπ)

Η ΟΙΚΙΠΑ καλεί τους υποψήφιους Περιφερειάρχες και Δημάρχους της περιοχής να πάρουν ΞΕΚΑΘΑΡΗ θέση στο πρόβλημα που θα κληθούν να διαχειριστούν από 1-1-2011.

Η δική μας θέση είναι ξεκάθαρη: Ο εκβιασμός δεν πρέπει να περάσει. Τα λατομεία πρέπει να κλείσουν στις 31-12-2010 και οι επιχειρήσεις να αναζητήσουν άλλους χώρους για τις χρυσοφόρες επιχειρηματικές τους Δραστηριότητες".

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις