Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Κωνσταντίνος Κακαβάς: "Βίαιη ωρίμανση η ενασχόληση με την πολιτική"

Κωνσταντίνος Κακαβάς: "Βίαιη ωρίμαν...

Συνέντευξη στον Ηλία Κυριακόπουλο και την εφημερίδα «ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ της Αχαΐας»

Από υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Καλαβρύτων, υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο παρ’ ολίγον βουλευτής Κώστας Κακαβάς, μοιράζεται τις σκέψεις του με τα «ΓΕΓΟΝΟΤΑ», για το πολιτικό του ξεκίνημα, τη δημοτική αρχή των Καλαβρύτων, τον ΣΥΡΙΖΑ, το επάγγελμά του, αλλά και το όραμά του για τα Καλάβρυτα.

Τι κάνει ένας νέος στα Καλάβρυτα;

Ένας νέος στα Καλάβρυτα καταρχήν, συνειδητοποιεί τα θετικά της περιοχής, βάζει το "κεφάλι" κάτω και προσπαθεί για το καλύτερο. Αυτό έκανα και εγώ και αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που γύρισα στον τόπο μου, μετά τις σπουδές μου. Σκέφτηκα τι δυνατότητες υπάρχουν και κατάλαβα ότι υπάρχουν προοπτικές πάνω στο επάγγελμά μου.Ο αθλητισμός μονοπωλεί τα ενδιαφέροντα ενός νέου στην περιοχή. Είναι θετικό το ότι έχουμε το Δημοτικό Στάδιο Καλαβρύτων.

Πώς είναι η ζωή στα Καλάβρυτα;

Με σκαμπανεβάσματα. Υπάρχουν φορές, που θα ήθελες να είσαι στην πόλη, με τις δραστηριότητες που σου εξασφαλίζει. Όταν όμως αντιλαμβάνεσαι τα προτερήματα της περιοχής μας, σε σχέση με αυτά του αστικού κέντρου, προτιμάς και προσαρμόζεσαι εδώ.

Τι έχεις σπουδάσει και με τι ασχολείσαι επαγγελματικά;

Έχω σπουδάσει εκπαιδευτής χιονοδρομίας στη Γυμναστική Ακαδημία. Η ειδικότητά μου είναι στο μάρκετινγκ αθλητισμού και τη χιονοδρομία. Ξεκίνησα να εργάζομαι στο χιονοδρομικό κέντρο και το 2011 ίδρυσα με έναν φίλο μου το four seasons outdoor, κατάστημα με είδη χιονοδρομίας και ορειβασίας. Στόχος ήταν, το κατάστημα να μην είναι ανοιχτό μόνο κατά τη χειμερινή περίοδο, αλλά όλο το χρόνο. Το χειμώνα ασχολούμαστε με τη χιονοδρομία και τον υπόλοιπο χρόνο με δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού, όπως η τοξοβολία, οι περιηγήσεις, το mountain bike (ποδηλασία στο βουνό), πεζοπορικές διαδρομές και γενικότερα, δραστηριότητες στη φύση.

Ποια τα βασικότερα προβλήματα της περιοχής;

Ένα από τα βασικά προβλήματα, είναι το ότι δεν είχε γίνει ποτέ κάποια πρόβλεψη και προσπάθεια, για να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές, ώστε να υπάρχουν περισσότεροι μόνιμοι κάτοικοι στα Καλάβρυτα. Αν είχε γίνει αυτό, θα υπήρχε ανάπτυξη, που θα βασιζόταν σε αυτούς. Ο τρόπος που δόθηκε η έμφαση στον τουρισμό, δεν επέτρεψε κάτι τέτοιο. Ειδικά σήμερα με τις δυσάρεστες εξελίξεις που συμβαίνουν (κρίση), ο κοινωνικός ιστός διαρρηγνύεται ακόμα περισσότερο.Όσον αφορά την ψυχαγωγία και τις δράσεις δημιουργικής απασχόλησης, δεν έχει προβλεφθεί κάτι από τη δημοτική αρχή και θα έλεγα ότι είναι μηδαμινές. Στον πολιτιστικό τομέα έχουμε μεγάλο έλλειμμα τα τελευταία χρόνια, το οποίο ξεκινά και από τη δημοτική αρχή. Παλιότερα, τα Καλάβρυτα είχαν ζήσει μεγάλες μέρες διασκέδασης, κάτι που δεν ισχύει πλέον.

Συμμετέχεις σε συλλόγους ή οργανώσεις;

Ήμουν μέλος και αθλητής του Ορειβατικού Συλλόγου, κάτι που προσπαθούμε να ανασυστήσουμε. Στον τομέα των κοινωνικών δράσεων, τα τελευταία χρόνια έμειναν όλα πίσω, λόγω της διόγκωσης του παραγοντισμού στα Καλάβρυτα. Στοίχημα για τη νέα γενιά, να ανασυστήσουμε τις δραστηριότητες.

Πως ξεκίνησε η ενασχόλησή σου με την πολιτική;

Τα τελευταία χρόνια είμαι αρκετά ενεργός. Συμμετείχα στα κινήματα της Αθήνας στην πλατεία Συντάγματος, όπου άρχισε να λειτουργεί κάτι μέσα μου, που μου έδειχνε ποιο είναι το δίκαιο και ποιο το άδικο. Με ενόχλησε η βαρβαρότητα του τρόπου, που επιβλήθηκαν τα μνημόνια. Άρχισα να ενημερώνομαι όλο και περισσότερο.

Είχα βέβαια και το ερέθισμα από την οικογένειά μου, αλλά θεωρώ, ότι η πραγματική ολιτικοποίηση γίνεται όταν φτάνεις σε μια ηλικία, ωριμάζεις και ασχολείσαι από συνειδητή επιλογή και όχι από αυτά, που έχεις ακούσει. Επιπλέον, είχα ενεργή δράση στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ, σε όλους τους αγώνες του για την ανάδειξη των κακώς κειμένων στον τόπο. Ήμουν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, με το ψηφοδέλτιο της «Ριζικής Ανατροπής», που ήθελε να εκφράσει την ανερχόμενη εναλλακτική λύση. Ωστόσο, δεν κατάφερα να εκλεγώ.

Τι σημαίνει για έναν νέο η ενασχόληση με την πολιτική;

Δεν είναι κάτι εύκολο. Η τελευταία εμπειρία μου, μου έδειξε πολλά. Είναι μια καλή δοκιμασία. Μια βίαιη ωρίμανση, που έρχεται αναγκαστικά. Όχι ότι περιμένεις την πολιτική για να ωριμάσεις, όταν έχεις βγει στην αγορά εργασίας. Απλώς χάνεις πράγματα μέσω πολιτικής, στερείσαι. Πολλές φορές για παράδειγμα, όταν οι φίλοι μου πηγαίνανε βόλτες ή για μπάλα, εγώ ήμουν αναγκασμένος να κάνω πράγματα που απλώς έπρεπε να κάνω, λόγω της πολιτικής.

Πώς έφτασε το όνομά σου στην κεντρική πολιτική σκηνή;

Η συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ένα γεγονός, που μου προξένησε και εμένα έκπληξη, καθώς δεν είχα επιδιώξει να είμαι στο ψηφοδέλτιο. Προφανώς προτάθηκα από τους συντρόφους της νομαρχιακής. Η διαθεσιμότητά μου ήταν «χαλαρή». Από τη «χαλαρή» διαθεσιμότητα, είδα το όνομα να εκτινάσσεται στην τέταρτη θέση του ψηφοδελτίου. Μεγάλη τιμή για μένα. Επιστρατεύτηκα σε έναν αγώνα που έδωσα με πολύ πείσμα. Έκανα ό,τι περνούσε από το χέρι μου, για να δοθεί αυτός ο αγώνας, με όλα τα «όπλα» που απαιτούσε.

Έκανες το πρώτο σου πολιτικό βήμα, στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές. Παραμένεις ενεργός σε αυτόν τον τομέα; Για παράδειγμα, παρακολουθείς τα δημοτικά συμβούλια;

Θα είμαι ειλικρινής. Η προηγούμενη εμπειρία μου, δεν ήταν τόσο καλή.

Από ποια άποψη;

Όχι τόσο από το αποτέλεσμα, αλλά κυρίως βλέποντας, πως λειτουργεί όλο το σύστημα των δημοτικών εκλογών προεκλογικά. Ενημερώνομαι, παρακολουθώ, αλλά δεν παρευρίσκομαι στα δημοτικά συμβούλια. Η αλήθεια είναι, ότι δεν ξέρω αν θα μπορούσα να μπω ξανά σε μια ανάλογη διαδικασία και να δώσω μια τέτοια μάχη σε έναν Καλλικρατικό δήμο.

Για ποιο λόγο;

Ξέρεις ότι αναγκάζεσαι να λες ψέματα στον κόσμο, που δεν μπορείς ωστόσο, να βοηθήσεις. Με τον Καλλικράτη ένας αχανής δήμος, με την κάθε περιοχή να έχει διαφορετικές ανάγκες, καθιστά αδύνατο να είσαι καλός δήμαρχος, με ίσες αποστάσεις προς όλους. Το άλλο πρόβλημά μου είναι, ότι είναι σαν να ξεκινάς μια μάχη, που έχει κριθεί από πριν. Αυτό έγινε και στις προηγούμενες εκλογές. Όταν έχεις να κάνεις με καθημερινές ανάγκες και άμεσα πράγματα, που αφορούν τον καθένα, πρέπει να είσαι αδίστακτος για να διεκδικήσεις πρωτιά σε ψήφους, σε αυτή τη μάχη. Με λίγα λόγια, το ένα πρόβλημα είναι ο ίδιος ο Καλλικράτης και το άλλο είναι ο παραγοντισμός. Οι περισσότεροι πολιτεύονται, παίζοντας με τις ελπίδες των ανθρώπων και λέγοντας ψέματα.

Πώς εξηγείς την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εθνικές εκλογές;

Παρόλη την προσπάθεια του αποπροσανατολισμού που έγινε τόσο οργανωμένα, παρόλο που ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε μνημόνιο και έφερε ένα πρόγραμμα εντελώς αντίθετο, από αυτό που υποσχέθηκε, θεωρώ μεγάλη επιτυχία τη μικρή πτώση. Μην ξεχνάμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν έλαβε ποτέ πραγματικά, την εξουσία. Δεν είχε αλλάξει καν τις θέσεις των εκπροσώπων του παλιού συστήματος, όπως τους διοικητές για παράδειγμα.

Φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ γι’ αυτό, ή το «παγιωμένο» σύστημα;

Και οι δύο. Η κυβέρνηση που ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ, είχε να αντιμετωπίσει θεούς και δαίμονες. Το εγχώριο πολιτικό καθεστώς και μια χώρα χωρίς χρηματοδότηση. Ηταν μια ξαφνική ανάληψη εξουσίας. Όλοι είχαμε προσδοκίες και απαιτήσεις, αλλά πρέπει να είμαστε πραγματιστές.

Αρκετοί θεωρούν ότι την κυβέρνηση την πήρε ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ, επειδή το επεδίωξε με τη μη ψήφιση του προτεινόμενου από τη Νέα Δημοκρατία, Προέδρου της Δημοκρατίας; Θεωρείς ότι υπήρξε «εθελοντής», στο να πάρει την λεγόμενη «καυτή πατάτα» της διακυβέρνησης της χώρας σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο;

Θεωρώ ότι όταν ένα αριστερό κόμμα διεκδικεί την κυβέρνηση της χώρας, δεν την διεκδικεί με όρο, το πόσο ωφέλιμη θα είναι η εξουσία για το κόμμα, αλλά για την κοινωνία. Δεν σκεφτόμαστε το πολιτικό μας μέλλον, αλλά την κοινωνία. Είχαμε πολιτικό κόστος, αλλά έπρεπε ο ΣΥΡΙΖΑ να μπει μπροστά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «φετίχ»;

Αν συγκυβερνήσει με τη ΝΔ, θα είμαι από τους πρώτους που θα φύγω. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το όχημα, που το παίρνεις για να φτάσεις κάπου σε προσωπικό επίπεδο. Προς το παρόν με εμπνέει, γιατί μας δίνει ελπίδα.

Γιατί στο ΣΥΡΙΖΑ και όχι σε άλλο κόμμα, πχ  ΚΚΕ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο χώρος που όλοι εμείς οι «κάτω», μπαίνουμε σε θέση μάχης. Μέσω του ΣΥΡΙΖΑ, μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τα «θέλω» της βάσης της κοινωνικής πυραμίδας και ν’ αντιπαλέψουμε το σύστημα. Θεωρώ ότι ένα κόμμα σαν το ΚΚΕ, που περιμένει να ωριμάσουν οι συνθήκες και να φτάσουμε στο σοσιαλισμό, για να πράξει, δεν μπορεί να δώσει λύσεις στην πραγματικότητα.

Μέχρι τότε, τι θα κάνουμε; Δημοτική αρχή ή κεντρική εξουσία;

Ο τόπος μου πάντα θα με ενδιαφέρει και θα θέλω απ’ όλες τις θέσεις που θα βρεθώ, να προσφέρω στα Καλάβρυτα.

Αν ήσουν βουλευτής, ποιο θα ήταν το πρώτο πράγμα, που θα έκανες για την Ελλάδα συνολικά και ποιο για τα Καλάβρυτα;

Θα αναλάμβανα δράση για τη στήριξη των χαμηλότερων κοινωνικά στρωμάτων. Για τα Καλάβρυτα, θα στόχευα στην ανάπτυξη του χιονοδρομικού κέντρου, που αφορά την τοπική κοινωνία, για να δώσουμε πνοή στην περιοχή. Θα επιδίωκα επίσης, να χρηματοδοτηθούν τα Καλάβρυτα μέσω ΕΣΠΑ.

Πώς κρίνεις τη δημοτική αρχή των Καλαβρύτων, σε γενικές αρχές;

Πιστεύω ότι είναι εκ των πραγμάτων, καταδικασμένη με τον Καλλικράτη. Από την άλλη πλευρά βέβαια, έπρεπε να είχε πιο ουσιαστικό ρόλο, να αξιοποιήσει ανθρώπους, να είναι πιο συμμετοχική, να βοηθήσει στο να δημιουργηθούν δομές και άμυνες, απέναντι σε αυτό που ζούμε τα τελευταία χρόνια. Δεν θέλω να την κρίνω για ένα τόσο μικρό διάστημα, αν και έως τώρα, περίμενα να δω περισσότερα πράγματα. Θα περιμένω, αν και δεν το βλέπω.

Η σημερινή Δημοτική Αρχή, αλλά και η προηγούμενη του Παπαδόπουλου, έχουν κατηγορηθεί για την άσκηση «φιλογερμανικής» πολιτικής. Ωφέλησε αυτή η τακτική τον τόπο;

Θεωρώ ότι πρέπει να περάσουμε σε μια πιο ουσιαστική συζήτηση, για το πώς μια δημοτική αρχή οριοθετεί τις σχέσεις της σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο. Από τη στιγμή που έχουμε συναλλαγές με την Ευρώπη, είμαστε εξαναγκασμένοι να έχουμε σχέση με όλους. Άλλωστε ζούμε σε μια ελεύθερη οικονομία και διαπραγματευόμαστε με όλους. Το σημαντικό σε αυτό το σημείο, είναι ο Δήμος, να δημιουργεί την παιδεία και τις άμυνες στους πολίτες, για να μην ξεχάσουμε την ιστορία μας. Σε κάποια σημεία βέβαια, πρέπει να τηρούνται και τα προσχήματα. Αυτό που έγινε για παράδειγμα, με τη φιλαρμονική, που θέλησε ο δήμαρχος να την στείλει, για να τραγουδήσει στον πρέσβη της Γερμανίας, ήταν απαράδεκτο. Αντιθέτως, σε σχέση με το χιονοδρομικό κέντρο, οι Γερμανοί έχουν το know how και τους χρειαζόμαστε.

Θα μπορούσε ωστόσο να ισχυριστεί κανείς, ότι και οι Φιλανδοί το έχουν. Γιατί να μην προτιμήσουμε αυτής της χώρας το know how;

Οι γερμανοί φημίζονται. Γενικότερα, είμαι υπέρ μιας συνεργασίας, αλλά πρέπει να τους θυμίζουμε συνέχεια την ιστορία.

Όσον αφορά τις γερμανικές αποζημιώσεις, τόσο ο Μ. Γλέζος από το ΣΥΡΙΖΑ, όσο και ο Ν. Μαριάς από τους ΑΝΕΛ, έχουν αναδείξει το θέμα, ως μείζον για την Ελλάδα. Η Δημοτική Αρχή των Καλαβρύτων, θεωρείς ότι το αναδεικνύει από την πλευρά της ή το «θάβει»;

Η πλειοψηφία των Καλαβρυτινών, συνειδησιακά και ουσιαστικά, θεωρεί σημαντικό το θέμα των αποζημιώσεων. Εκ των πραγμάτων ωστόσο, τα προηγούμενα χρόνια έγιναν λανθασμένοι χειρισμοί, ενώ υπήρχε και μια δουλοπρέπεια. Βλέπω ότι υπάρχει μια στροφή από τη δημοτική αρχή στο ότι κάτι διεκδικεί. Αυτό τουλάχιστον ακούγεται.

Αν ήσουν δήμαρχος Καλαβρύτων, ποια θα ήταν η προτεραιότητά σου;

Αυθόρμητα και μόνο. Καθαριότητα στα Καλάβρυτα. Με στενοχωρούν τα σκουπίδια και τα μπάζα στην πόλη και στις γύρω περιοχές. Υπάρχουν τόσα, που πρέπει να γίνουν, που δεν θα μπορούσα να τα εξαντλήσω τώρα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις