Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

"Εφ όπλου λόγχη" για τους ιδιοκτήτες εκπαιδευτηρίων - Για τον ΦΠΑ 23%

"Εφ όπλου λόγχη" για τους ιδιο...

Σε καθεστώς «ομηρίας» παραμένουν χιλιάδες ελληνικές οικογένειες

Σε καθεστώς «ομηρίας» παραμένουν χιλιάδες ελληνικές οικογένειες, καθώς η κυβέρνηση δεν ξεκαθαρίζει τι θα γίνει με την επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης ζήτησε «πίστωση χρόνου» μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, λέγοντας ότι η κυβέρνηση αναζητά ισοδύναμα μέτρα από την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Από την πλευρά τους, πάντως, οι σχολάρχες βρίσκονται σε «θέση μάχης» και ετοιμάζονται να απαντήσουν με προσφυγές στη Δικαιοσύνη, την ίδια ώρα που οι γονείς εκτιμούν ότι περί τα 20.000 παιδιά θα αναγκαστούν να φύγουν από τα ιδιωτικά σχολεία, σε περίπτωση που εφαρμοστεί το μέτρο.

Ειδικότερα, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις οξύτατες αντιδράσεις που προκαλεί το θέμα της φορολόγησης της ιδιωτικής εκπαίδευσης, χθες ο υπουργός Παιδείας προέβη εκτάκτως σε δηλώσεις, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση το αντιμετωπίζει συνολικά στο πλαίσιο των ισοδυνάμων.

«Δεν είναι θέμα που αφορά μόνο το υπουργείο Παιδείας, είναι θέμα συνολικής κυβερνητικής απόφασης», επισήμανε ο κ. Φίλης. Και πρόσθεσε: «Δεν θέλουμε να καταφύγουμε στην εύκολη λύση μετακύλισης σε άλλους τομείς του βάρους μίας φορολογίας. Μπορούμε π.χ. να πετύχουμε το ισοδύναμο από την ολοκλήρωση των ελέγχων σε μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής.

Ξέρουμε ότι ο ΦΠΑ 23% είναι ένα ζήτημα που πλήττει όχι τους εύπορους συμπολίτες μας, αλλά τη λαϊκή οικογένεια, τα φροντιστήρια στις γειτονιές και ένα σύνολο φορέων που συγκροτούν το πλαίσιο της παράλληλης ιδιωτικής εκπαίδευσης στη χώρα μας». Μάλιστα, σε «πηγαδάκια» που σχηματίστηκαν έξω από το γραφείο του, ο υπουργός Παιδείας παραδέχτηκε ότι οι μαθητές των ιδιωτικών σχολείων είναι «όμηροι» της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί.

Συνέντευξη
Νωρίτερα, οι εκπρόσωποι συλλόγων γονέων με παιδιά που φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, εστιάζοντας στις επιπτώσεις που θα έχει η εφαρμογή του μέτρου τόσο στα παιδιά τους όσο και στον κλάδο της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Γονέων, Ιωακείμ Καλλιβρούσης, εκτιμάται ότι περί τα 20.000 παιδιά θα φύγουν από τα ιδιωτικά σχολεία σε περίπτωση που επιβληθεί φορολόγηση, καθώς πολλοί γονείς δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στα αυξημένα δίδακτρα. Όπως τονίστηκε, από τα περίπου 240 ιδιωτικά σχολεία, μόλις 5-10 είναι τα λεγόμενα σχολεία της ελίτ. Η συντριπτική πλειονότητα των ιδιωτικών σχολείων είναι μικρά και μεσαία που παρέχουν υπηρεσίες απολύτως αναγκαίες για εργαζόμενους γονείς.

Ταυτόχρονα, το κλείσιμο πολλών σχολικών μονάδων θα δημιουργήσει εκατοντάδες ανέργους, με αποτέλεσμα το κράτος να χάσει χρήματα από τη φορολογία που αυτοί καταβάλλουν, αλλά και από την καταβολή του επιδόματος ανεργίας. «Τηρούμε στάση αναμονής προσδοκώντας να αποδειχθεί ότι οι πολιτικοί προεκλογικά καμιά φορά λένε και αλήθεια», δήλωσε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του συνδέσμου ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων, Χαράλαμπος Κυραϊλίδης, προσθέτοντας ότι οι ιδιοκτήτες θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη (ελληνική και ευρωπαϊκή), σε περίπτωση που τελικώς εφαρμοστεί το μέτρο.

Σημειώνεται ότι εάν τελικώς επιβληθεί ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, θα προκληθεί αύξηση των διδάκτρων όχι μόνο σε ιδιωτικά σχολεία, αλλά και σε φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, κολλέγια και ΙΕΚ, επιβαρύνοντας τους προϋπολογισμούς χιλιάδων ελληνικών οικογενειών.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις