Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

"Κατρίνα" 10 χρόνια μετά: Τελετές μνήμης αλλά και πάρτι

"Κατρίνα" 10 χρόνια μετά: Τελε...

Στο επίκεντρο η προσπάθεια ανόρθωσης

Το πρωινό της επετείου των 10 χρόνων από το φονικό χτύπημα του τυφώνα Κατρίνα στη Νέα Ορλεάνη ήταν ψυχολογικά φορτισμένο, καθώς πραγματοποιήθηκαν τελετές μνήμης για τα θύματα. Ωστόσο, σταδιακά η ημέρα συνεχίστηκε σε πιο εορταστικούς ρυθμούς, για να καταλήξει σε μια μεγάλη μουσική παρέλαση στους δρόμους της πόλης.

Η Νέα Ορλεάνη φαίνεται αποφασισμένη να αφήσει πίσω της τον πόνο που προκάλεσε η καταστροφή για να επικεντρώσει στη δημιουργική προσπάθειά της ανόρθωσής της.

Αυτό ήταν και το μήνυμα που εξέπεμψε ο δήμαρχος της πόλης Μιτς Λαντριου: «Τίποτα δεν θα σταματήσει τους ανθρώπους αυτής της πόλης. Σηκωθήκαμε και θα πάμε μπροστά».

Στις 09:30 το πρωί οι καμπάνες των εκκλησιών στις παράκτιες κοινότητες του κόλπου σήμαναν, για να καλέσουν τους κατοίκους να παραβρεθούν στις τελετές μνήμης των θυμάτων του τυφώνα Κατρίνα.

Κυβερνητικοί και τοπικοί αξιωματούχοι συγκεντρώθηκαν στο μνημείο των θυμάτων της τραγωδίας για να καταθέσουν στεφάνια. Εκεί αναγράφονται τα ονόματα περίπου 100 νεκρών που ουδέποτε έγινε εφικτό να αναγνωριστούν ή ουδέποτε αναζητήθηκαν από συγγενικά πρόσωπα.

Συνολικά τουλάχιστον 1.800 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το πέρασμα του τυφώνα Κατρίνα, πριν από 10 χρόνια, αλλά οι ζωές πολύ περισσότερων καταστράφηκαν -περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Ο απολογισμός των ζημιών ξεπέρασε τα 150 δισ. δολάρια.

Η Κατρίνα ήταν τυφώνας κατηγορίας 3 όταν στις 29 Αυγούστου 2005 έπληξε τις παράκτιες περιοχές σε Αλαμπάμα, Φλόριντα, Τζόρτζια, Λουιζιάνα και Μισισίπι, ενώ πλημμύρισε το 80% της Νέας Ορλεάνης.

Το Σάββατο, μετά τις τελετές μνήμης, η Νέα Ορλεάνη γιόρτασε τη ζωή και τη δημουργία. Η πόλη δεν το έβαλε κάτω το 2005, προσπάθησε σκληρά για να επανέλθει και σε σημαντικό βαθμό τα έχει καταφέρει. Κι αυτό το μήνυμα ελπίδας είναι που ήθελε να εκπέμψει στην επέτειο των 10 χρόνων από την καταστροφή.

Οι πολίτες ξεχύθηκαν στους δρόμους της πόλης σε μια μουσική παρέλαση, από αυτές που αποτελούν παράδοση στην περιοχή. Μερικοί κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα: «Ακομα στο χάρτη» και «Σπίτι μας».

Το κεντρικό μήνυμα ήταν ότι η πόλη επανέρχεται και επανέρχεται δριμύτερη.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις