Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αυτοκίνητα που άφησαν εποχή και δημιούργησαν...σχολή

Αυτοκίνητα που άφησαν εποχή και δημιούργ...

Από την δεκαετία του 1990

Το να δημιουργήσεις κάτι ίσως δεν είναι και τόσο δύσκολο . Το να δημιουργήσεις όμως κάτι και αυτό να εμπνέει τις μελλοντικές γενιές είναι πολύ δύσκολο. Στην προκειμένη περίπτωση των αυτοκινήτων η τάση που δημιουργήθηκε από τα αυτοκίνητα που σχεδιάστηκαν την δεκαετία του 1990 αντανακλά κατά πολύ την εμφάνιση που έχουν ακόμη και σήμερα.

Συγκεκριμένα από τα τέλη της 10ετίας του '80 μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 1990 παρουσιάστηκαν κάποια μοντέλα που αποτέλεσαν τάση –πρότυπο με τον προοδευτικό τους σχεδιασμό όχι μόνο για την εποχή τους αλλά και για τις επόμενες γενιές αυτοκινήτων.

-1989 Mazda MX-5 Miata

-1989 Mazda MX-5 Miata

-1989 Mazda MX-5 Miata

Το μικρό roadster πρωτοεμφανίστηκε το 1989 και είναι βασισμένο στο βρετανικό roadster του 1960 σε μ ια πιο σπορτίβικη όμως έκδοση. Τα BRZ/FR-S/GT86 trio, BMW Z4, Mercedes-Benz SLK και η Porsche Boxster είναι μερικά από τα αυτοκίνητα που χρωστούν την επιτυχία τους στο MX-5 Miata.

Αν και ήταν ένα πισωκίνητο αυτοκίνητο και βασίστηκε στη σειρά 3 σεντάν εν τούτοις μπορεί να συμπεριληφθεί στη σχετική λίστα αφού ανάγκασε ανταγωνιστικές εταιρείες και κυρίως τη Mercedes να κοιτάξουν τη διεύρυνση της γκάμας τους και προς τα κάτω, δηλαδή με μικρότερα μοντέλα. Χρειάστηκε να περάσουν κάποια χρόνια για ν’απαντήσει η Audi μ’ένα μικρομεσαίο μοντέλο στη Premium κατηγορία, το Α3, και η επιτυχία που το συνόδευσε έβαλε στο παιχνίδι και τη Mercedes με την Α-Class.  Η σημερινή BMW series1 είναι το μοναδικό πισωκίνητο αυτοκίνητο στην κατηγορία του.

1993 McLaren F1

1993 McLaren F1

1993 McLaren F1

Η F1 δεν χρειάζεται συστάσεις. Eίναι  το πρώτο αυτοκίνητο στον κόσμο που το κοντέρ του  έδειξε  391 χιλιόμετρα στη πίστα δοκιμών 2 Ehra-Lessien  της Volkswagen. Σίγουρα  πρέπει ήταν και το πρώτο hypercar στον κόσμο.

Λίγο μετά την εμφάνιση της F1, γρήγορα μοντέλα όπως  Bugatti, Koenigseggs, Spyder και LaFerrari άλλαξαν και έγιναν συνώνυμα με αγωνιστικά αυτοκίνητα  δρόμου.

-1994 Toyota RAV4

-1994 Toyota RAV4

-1994 Toyota RAV4

H τάση των αυτοκινήτων crossover στη σημερινή αγορά θα πρέπει να πει ένα μεγάλο ευχαριστώ στο πρώτο Toyota RAV4.  Όταν εμφανίστηκε το RAV4, η αγορά compact crossover δεν υπήρχε αλλά κατάφερε τότε να ενοποιήσει χωρίς κανένα συμβιβασμό δύο πολύ διαφορετικούς κόσμους

-1994 Audi RS2

-1994 Audi RS2

-1994 Audi RS2

Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990 τα στέισον βάγκον ήταν δημοφιλή σε όλη την Ευρώπη λόγω της πολυχρηστικότητάς τους και της άνεσης που προσέφεραν στις οικογενειακές μετακινήσεις ιδιαίτερα για το weekend. Στην Ελλάδα την ίδια εποχή τα συνόδευε το…σύνδρομο του υδραυλικού. Όταν η Audi τον Μάρτη του 1994 παρουσίασε το RS2 ο ανταγωνισμός χαμογέλασε ειρωνικά αφού δεν μπορούσε να φανταστεί ένα δυνατό και γρήγορο αυτοκίνητο σε έκδοση στέισον βάγκον. Βασισμένο στο Audi 80SW και με την καθοριστική συμβολή της Porsche στην βελτίωση  κινητήρα, αναρτήσεων, φρένων, το μοντέλο με το πεντακύλινδρο μοτέρ των 315 ίππων έγινε σημείο αναφοράς. Σήμερα στη γκάμα της Audi οι εκδόσεις RS κατέχουν ξεχωριστή θέση ενώ γρήγορα στέισον βάγκον  διαθέτει και η Mercedes, εκδόσεις AMG.

-1997 Mercedes-Benz M-Class

-1997 Mercedes-Benz M-Class

-1997 Mercedes-Benz M-Class

Αν και προυπήρχαν μοντέλα όπως το Range Rover  και το Jeep Grand  Cherokee, εν τούτοις η παρουσίαση της Mercedes -Benz M-Class το 1997 έγινε η αφορμή για τη δημιουργία μιας νέας κατηγορίας οχημάτων. Των μεγάλων SUV με τους άπλετους χώρους, την εξαιρετική τεχνολογία και την απίστευτη πολυτέλεια. Κανένας από τους κατασκευαστές Premium αυτοκινήτων δεν μπόρεσε ν’ αντισταθεί σ’αυτή τη νέα τάση δύο χρόνια αργότερα η BMW απάντησε με την X5 και ακολούθησαν η Porsche με το Cayenne και η Audi με το Q7. Στις μέρες μας  η Jaguar, η Lamborghini και η Bentley ετοιμάζονται στο αμέσως προσεχές διάστημα να παρουσιάσουν τις δικές τους προτάσεις στην κατηγορία των πολυτελών SUV.

Πηγή: news247

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις