Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Με περιοδείες και συνεντεύξεις θα ενισχύσει το «όχι» ο Αλέξης Τσίπρας

Με περιοδείες και συνεντεύξεις θα ενισχύ...

“H απόφαση για δημοψήφισμα δεν συνιστά ρήξη με την Ευρώπη, αλλά ρήξη με τις τακτικές που προσβάλουν την Ευρώπη”

Τις επόμενες κινήσεις στο εσωτερικό μέχρι το δημοψήφισμα της Κυριακής εξετάζει το Μέγαρο Μαξίμου.Χθες μετά από ονομαστική ψηφοφορία, 178 βουλευτές των Κοινοβουλευτικών Ομάδων ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Χρυσής Αυγής στήριξαν την πρόταση της κυβέρνησης για την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, ενώ 120 της ΝΔ, του Ποταμιού, του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ (σ.σ. κατέθεσε δική του πρόταση, προκειμένου ο λαός να ερωτηθεί εάν δέχεται ή απορρίπτει και την ελληνική πρόταση) καταψήφισαν.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η εξέλιξη του χθεσινού Eurogroup  με τις τοποθετήσεις της Γαλλίας και της Ιταλίας αφήνει περιθώριο για κινήσεις που θα αποτρέψουν την οριστική ρήξη με την Ευρώπη, όπως αναφέρει το protothema.gr


Το στίγμα άλλωστε έδωσε ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας ο οποίος στην χθεσινή του ομιλία στην Βουλή ξεκαθάρισε ότι “η απόφαση για δημοψήφισμα δεν συνιστά ρήξη με την Ευρώπη, αλλά ρήξη με τις τακτικές που προσβάλουν την Ευρώπη” και επέμεινε ότι το δημοψήφισμα θα είναι για να απορρίψει η ελληνική κοινωνία το τελεσίγραφο των δανειστών: “το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα γίνει σεβαστό... η μετατροπή του δημοψηφίσματος για τη λιτότητα, σε δημοψήφισμα για το ευρώ κρύβει τους μύχιους πόθους ορισμένων”. 

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πορεία των διαπραγματεύσεων που οδήγησαν σε αδιέξοδο, παραδέχθηκε ότι εξάντλησε το περιθώριο των παραχωρήσεων και εξήγησε την απόφασή του να προσφύγει την ετυμηγορία του ελληνικού λαού: “επικράτησαν οι ακραίες φωνές των εταίρων και των θεσμών, παρά τις καλές προθέσεις, ιδίως του κ. Γιούνκερ. Η επιμονή να είναι και το ΔΝΤ στη συμφωνία περιόρισε ασφυκτικά τη δυνατότητα ενός έντιμου συμβιβασμού»...Αυτοί που παραδέχθηκαν ότι έκαναν λάθος τους παρονομαστές της ύφεσης, έρχονται σήμερα και ζητούν να φορτώσουμε τα βάρη στους συνταξιούχους και να κόψουμε συντάξεις. Το ΔΝΤ μας ζήτησε την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, ενώ είχαμε συμφωνήσει το αντίθετο και στη συνέχεια μας ζήτησε την αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό, το πλέον ανταγωνιστικό τμήμα της ελληνικής οικονομίας, από το 6,5% στο 23%” υπονοώντας ότι οι διαπραγματευτές εξυπηρετούσαν ανταγωνιστικά οικονομικά συμφέροντα.  «Δεν μας ζήτησαν να συμφωνήσουμε, αλλά να παραδώσουμε την πολιτική μας αξιοπρέπεια» συνέχισε, τονίζοντας ότι αυτό θα ισοδυναμούσε σε ένα νέο σκληρό μνημόνιο θανάτου.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι εφόσον η κοινωνία τοποθετηθεί πράγματι για την αποδοχή ή όχι της πρότασης των δανειστών τότε δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το “όχι” θα είναι συντρηπτικό.

Παράλληλα θα επιμείνει ότι δεν είναι δημοψήφισμα για την παραμονή στο ευρώ αλλά για να συνεχίσει η κυβέρνηση την διαπραγμάτευση από πιο ισχυρή θέση. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα είναι μία αναμέτρηση στο εσωτερικό της χώρας με εκείνους που είναι ακόμη υπέρ των μνημονίων και σε αυτό το πεδίο οι συσχετισμοί την ευνοούν. Έστω και με ήπιο τρόπο η πλειοψηφία της κοινωνίας παραμένει στην στάση που είχε και στις εκλογές κατά του μνημονίου και των δυνάμεων που τα υποστηρίζουν. Ακολούθως εκτιμά ότι θα κερδίσει γιατί οι πολιτικές δυνάμεις που είναι απέναντι, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και με την στάση του και το Ποτάμι, είναι σε κατάσταση αποδιάρθρωσης και δεν πείθουν την ελληνική κοινωνία. 

Στις επόμενες ημέρες ο κ. Τσίπρας θα πραγματοποιήσει περιοδείες στην Αθήνα και στην περιφέρεια για να υποστηρίξει την απόφασή του και να ενισχύσει το ρεύμα υπέρ του “όχι”, ενώ θα δώσει και συνεντεύξεις στις τηλεοράσεις. Στο κυβερνητικό επιτελείο είναι κοινή η πεποίθηση ότι το βάρος θα το σηκώσει ο πρωθυπουργός και ορισμένα πρόσωπα που έχουν καλό πέρασμα στην κοινωνία και ότι καλό θα είναι να αποφευχθούν ακραίες φωνές. Μεταξύ εκείνων που πλαισιώσουν τον πρωθυπουργό είναι ο υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Βούτσης που ήταν και ο βασικός εισηγητής της πρότασης του δημοψηφίσματος αλλά και μετριοπαθείς όπως ο κ. Γιώργος Σταθάκης και ευρωπαιστές όπως ο κ. Δημήτρης Παπαδημούλης. Φυσικά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Αριστερή Πλατφόρμα θα κάνει τις δικές της κινήσεις και θα δώσει το δικό της περιεχόμενο στην μάχη του δημοψηφίσματος.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας παραδόθηκε η απόφαση της Ολομέλειας για δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου - ΠΕΡΑΣΕ από τη βουλή με 178 ΝΑΙ


 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις