Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Αχαΐα:Εκρηκτική κατάσταση στην αγορά-"Βροχή λουκέτων και έλλειψη ρευστότητας-Πόσες και ποιες επιχειρήσεις έκλεισαν από το 2011

Αχαΐα:Εκρηκτική κατάσταση στην αγορά-&qu...
Πομώνης Γιάννης
[email protected] , Facebook Page

Έμποροι δεν έχουν να πληρώσουν ούτε την ΔΕΗ

Η ρευστότητα στις επιχειρήσεις της Αχαΐας είναι σε δραματική κατάσταση. Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Επιμελητήριο Αχαΐας είναι ενδεικτικά του προβλήματος, το οποίο έχει οδηγήσει τους επιχειρηματίες στο σημείο να μην έχουν να πληρώσουν ούτε τα λειτουργικά τους έξοδα, όπως π.χ. το ηλεκτρικό ρεύμα!

Οι καταναλωτές δεν καταναλώνουν και εκείνοι που το κάνουν ακόμη, αγοράζουν τα απολύτως απαραίτητα. Η ψυχολογία του κόσμου ειδικότερα τους τελευταίους μήνες, έχει κάνει πολλούς να αναβάλουν ή ακόμη και να ακυρώνουν τις αγορές τους.


Και δεν είναι μόνο αυτό. Οπως λέει στο thebest.gr και ο ειδικός σύμβουλος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Αθανάσιος Κούστας, το δημόσιο έρχεται να σφίξει ακόμη περισσότερο τη "θηλιά" στο λαιμό επαγγελματιών, που έκαναν χρήση ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Το Επιμελητήριο συμμετέχοντας στη διαχειριστική Ευρωπαϊκών προγραμμάτων έδωσε τη δυνατότητα σε επιχειρηματίες απο τα 16 Επιμελητήρια σε Πελοπόννησο, Ηπειρο και Δυτική Ελλάδα, να κάνουν χρήση οικονομοτεχνικών εργαλείων, για τα οποία όμως μέχρι σήμερα δεν έχουν πληρωθεί. Οπως χαρακτηριστικά λέει ο κ. Κούστας, έχουν παγώσει τα πάντα και δεν γίνονται εκταμιεύσεις απο τον Ιανουάριο.

Λένε πως "οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια". Δείτε στον παρακάτω πίνακα τον "Αρμαγεδώνα" στην επιχειρηματική δραστηριότητα της Αχαΐας.

Την ασφυκτική κατάσταση στο εμπόριο έχει καταγράψει και επιβεβαιώνει και ο Εμπορικός Σύλλογος Πάτρας. "Σε λίγο θα εργαζόμαστε με κεριά", λέει στο thebest.gr ο πρόεδρος του συλλόγου Γιώργος Ρώρος.

Από τον Ιανουάριο του 2011 ως και τον Δεκέμβριο του 2014, μόνο στην Αχαΐα, είχαμε 758 εγγραφές και 1355 διαγραφές, μόνο στον τομέα της μεταποίησης. Δηλαδή άνοιξαν 758 νέες επιχειρήσεις και έβαλαν λουκέτο 1355. Συνολικά έκλεισαν 6590 επιχειρήσεις και άνοιξαν 5806.


Ο ειδικός σύμβουλος του Επιμελητηρίου Αχαΐας μας εξηγεί τι σημαίνουν οι αριθμοί σε κάθε κλάδο επιχειρηματικής δραστηριότητας. Αυτο που διαπιστώνει κανείς είναι πως σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα είναι παθητικό.

Η ίδια εικόνα ως προς την ρευστότητα παρατηρείται σε ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα. Οι επιχειρήσεις που κάνουν πιο συχνά έναρξη είναι αυτές που αφορούν κυρίως στην εστίαση και ειδικότερα στον καφέ και το ποτό. Είναι ωστόσο και απο τις πιο ευάλωτες για λουκέτο, ενώ διαπιστώνονται τεράστιες οφειλές προς το δημόσιο. Οσες επιχειρήσεις έχουν απομείνει, κατα κύριο λόγο είναι οικογενειακές και σε αυτές απασχολούνται ελάχιστοι υπάλληλοι.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Aχαΐα: Λιγότερες επιχειρήσεις άνοιξαν φέτος – «Βροχή» έπεσαν τα λουκέτα - Τι δείχνουν τα στοιχεία του Επιμελητηρίου

Πάτρα:Το απίστευτο μήνυμα καταστηματάρχη που έκλεισε το μαγαζί του - ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά