Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Eντατικοποιούν τις συνομιλίες Τσίπρας - Μέρκελ-Ολάντ - Πρωθυπουργός: Πρέπει να δοθεί μια βιώσιμη λύση - BINTEO

Eντατικοποιούν τις συνομιλίες Τσίπρας - ...

Αλλαγή κλίματος

07.10 Σε επικοδομητικό κλίμα σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές έγινε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Άγνκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, η οποία διήρκησε δύο ώρες.  Oι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ναεντατικοποιηθεί η διαδικασία γεφύρωσης των διαφορών που απομένουν με στόχο την έγκαιρη επίτευξη συμφωνίας που θα επιτρέπει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή και βιώσιμο χρέος.

«Αποφασίσαμε την εντατικοποίηση των προσπαθειών για να γεφυρωθούν οι διαφορές που απομένουν»,δήλωσε ο πρωθυπουργός, λίγο μετά τη συνάντηση που είχε με τη γερμανίδα καγκελάριο και το γάλλο πρόεδρο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η συνάντηση έγινε όπως πάντα σε πολύ καλό και φιλικό κλίμα. «Νομίζω ότι η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να δοθεί βιώσιμη λύση στην Ελλάδα , καθώς και η δυνατότητα να επιστρέψει με κοινωνική συνοχή, με ασφάλεια, με ανάπτυξη αλλά και με χρέος βιώσιμο σε μια προοπτική που θα δώσει ξανά ασφάλεια και σταθερότητα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη».

Σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας συναντά τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν και χθες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής.

 

22:39 Με μία ώρα καθυστέρηση ξεκίνησε η κρίσιμη η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τη γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ.

Η συνάντηση που η επιβεβαίωσή της πέρασε από Συμπληγάδες πέτρες, ήταν προγραμματισμένη για τις 22:00, αλλά άργησε λόγω του δείπνου των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη συνάντηση οι τρεις ηγέτες θα κάνουν μία αποτίμηση της μέχρι τώρα κατάστασης, ενώ για πολλούς αυτή η συνάντηση θα φέρει τη συμφωνία ένα βήμα πιο κοντά.

22:23 Συνεχίζονται οι πυρετώδεις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους στις Βρυξέλλες χωρίς φυσικά ακόμα να υπάρχει συμφωνία σε όλα τα ανοικτά ζητήματα. Ένα από αυτά φαίνεται πως είναι το πρωτογενές πλεόνασμα. Τη διαφωνία των δύο πλευρών αποκαλύπτει μάλιστα με "τιτίβισμά" του ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

Ο υπουργός Επικρατείας, με ένα διπλό μήνυμα (ένα στα ελληνικά κι ένα στα αγγλικά) επισημαίνει πως οι δύο πλευρές διαφωνούν ακόμη για τον συγκεκριμένο δείκτη.

"Επικοινώνησα με αξιωματούχο της Ευρ. Επιτροπής. Επιβεβαιώθηκε ότι διαφωνούμε στα πλεονάσματα και ότι περιμένουμε σχόλια στις προτάσεις μας", γράφει χαρακτηριστικά.

21:17 Την παράταση της δανειακής σύμβασης κατά εννέα μήνες ζητά η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, προκειμένου να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές από τις Βρυξέλλες το σχετικό αίτημα χρηματοδότησης της ελληνικής πλευράς περιλαμβάνει τα κεφάλαια από το ευρωπαϊκό σκέλος του τρέχοντος προγράμματος, τα χρήματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), καθώς και την ανταλλαγή χρέους μεταξύ του ESM και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στόχος είναι η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και η άρση της αβεβαιότητας. Τούτων δοθέντων, η ελληνική πλευρά δηλώνει διατεθειμένη να συζητήσει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα τίποτα.

Οι διαβουλεύσεις προς αυτήν την κατεύθυνση συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα, επισημαίνει η ελληνική πλευρά, ενώ τονίζει ότι με τις επαφές του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες αποσκοπεί να βρεθεί πιο κοντά στη συμφωνία.

20:43 Οι εξελίξεις στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων εταίρων είναι καταιγιστικές! Όπως αναφέρει τοnewsit.gr τις τελευταίες ώρες οι πληροφορίες καταφθάνουν σε μορφή... "τσουνάμι" και τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο, αφού κάθετί νέο ανατρέπεται σε διάστημα ίσως και λεπτών!

Το καλύτερο παράδειγμα είναι ένα από τα πλέον "καυτά" ζητήματα της διαπραγμάτευσης που δεν είναι άλλο από το πρωτογενές πλεόνασμα. Σταθερή επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης είναι για φέτος ο συγκεκριμένος δείκτης να μην ξεπερνά το 0,75% με τους δανειστές να αξιώνουν 1%.

Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, μετά την συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ (με τον οποία θα συναντηθεί και αύριο) ανέφεραν αρχικά ότι ο Αλέξης Τσίπρας δέχτηκε το 1% για το πρωτογενές πλεόνασμα, αν και αρχικά στην ελληνική πρόταση των 47 σελίδων ήταν στο 0,6% που λίγες ημέρες μετά έγινε όπως προείπαμε 0,75%.

Ωστόσο, λίγη ώρα μετά κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως εξακολουθεί να υπάρχει διαφωνία με τους πιστωτές σχετικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα και πως η ελληνική πλευρά περιμένει τα σχόλια των θεσμών στις προτάσεις της.

20:10 «Κλιμακωτή» συμφωνία χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, με αντάλλαγμα «τουλάχιστον μία μεγάλη μεταρρύθμιση» ετοιμάζεται να προτείνει η Γερμάνια σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Bloomberg. Την ίδια ώρα κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι "ξεκλειδώνει" η βραδινή συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ με δεδομένο ότι η ελληνική πλευρά διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να τα "σπάσει"
με τους εταίρους για 500εκ. ευρώ που χωρίζουν ουσιαστικά τις δύο πλευρές
.

Το πρακτορείο, επικαλούμενο δύο πηγές με γνώση των γερμανικών θέσεων, αναφέρει ότι η πρόταση της Ανγκελα Μέρκελ, εξ ονόματος των πιστωτών, θα ζητά την άμεση προώθηση τουλάχιστον «μία μεγάλης μεταρρύθμισης» προκειμένου να ανοίξει η ροή χρηματοδότησης προς την Αθήνα.

Οι ίδιες πηγές δεν διευκρίνησαν ποιά θα είναι αυτή η συγκεκριμένη «μεταρρύθμιση»,  φέρονται ωστόσο να επιβεβαίωσαν ότι δεν θα πρόκειται για το ασφαλιστικό. Σύμφωνα με το Bloomberg, στο θέμα των παρεμβάσεων στις συντάξεις θα δοθεί στην ελληνική κυβέρνηση περιθώριο «έως την επόμενη χρονιά».

Οι πληροφορίες αυτές φαίνονται να κινούνται κοντά στα γνωστά σενάρια για μια 9μηνη παράταση του τρέχοντος προγράμματος ή για ένα «πρόγραμμα - γέφυρα» πιθανότατα έως τον Μάρτιο του 2016.

Το Bloomberg σημειώνει πως, εάν επαληθευθούν οι εν λόγω πληροφορίες, θα σηματοδοτούν και μια πολύ πιο ευέλικτη στάση απο την γερμανική πλευρά σε σχέση με τις έως τώρα δημόσιες τοποθετήσεις του Βερολίνου.

Το πρακτορείο αναφέρει επίσης ότι απευθύνθηκε στους εκπροσώπους της γερμανικής κυβέρνησης και του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι όμως δεν έκαναν κανένα σχόλιο για τις εν λόγω πληροφορίες.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στις 10 το βράδυ η συνάντηση Τσίπρα- Μέρκελ και Ολάντ - Bloomberg: Η Μέρκελ θα είναι ικανοποιημένη εάν η Ελλάδα υλοποιήσει τουλάχιστον μία μεταρρύθμιση των πιστωτών

ΠΗΓΗ: tvxs.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις