Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Νάσος Νασόπουλος Αιγιάλεια Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Γιώργος Λάνθιμος Ρούλα Πισπιρίγκου Ομόφυλα Ζευγάρια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Βραχναίικα:Στο τέλος του καλοκαιριού ανοίγουν ξανά οι θύρες του παλαιού Ι.Ν. Αγ. Βασιλείου – Η ιστορία του

Βραχναίικα:Στο τέλος του καλοκαιριού ανο...
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Χτίστηκε τον 19ο αιώνα - ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Η ιστορία του γραφικού παλαιού Ιερού Ναού του Αγίου Βασιλείου Βραχναιίκων ξεκινά τον 19ο αιώνα. Όπως αναφέρεται στο λεύκωμα «Βραχναίικα και Μονοδένδρι – Αρχαιολογία του τοπίου και τοπική ιστορία» ο ναός χτίστηκε την εποχή της καθόδου των Βραχναίων στη συνοικία Λάκκα, σε έκταση που αρχικά ανήκε στον γαιοκτήμονα Γεώργιο Σωτηριάδη, την οποία παραχώρησε και σύμφωνα με μια εκδοχή χτίστηκε το χρονικό διάστημα από το 1858 έως το 1875, ενώ σύμφωνα με μια δεύτερη η ανέγερση του ναού έγινε  το 1846. Αρχικά μάλιστα ήταν αφιερωμένος στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Το 1853 οι ενορίτες τον ανακαίνισαν και τον έκαναν μεγαλύτερο, ενώ τα εγκαίνιά του γίνονται το 1858 από τον Αρχιεπίσκοπο Πατρών Μισαήλ Αποστολίδη.

Στη συνέχεια μετονομάστηκε σε ναό του Αγίου Βασιλείου κατόπιν κλήρωσης, καθώς είχε γίνει φιλονικία για το όνομά του. Για να λυθεί το ζήτημα προτάθηκε κλήρος και τις τρεις φορές έλαχε το όνομα του Μεγάλου Βασιλείου.

Όπως εξηγεί στο thebest.gr o εφημέριος π. Σωτήριος Μανωλόπουλος και η περιοχή της  Λάκκας στον οποίο χτίστηκε ο ναός ονομαζόταν Άγιος Βασίλειος και τον θεώρησαν χειμερινό  ναό, καθώς το καλοκαίρι οπότε ανέβαιναν στο Βραχνί, είχαν τους Αγίους Θεοδώρους.  Μέρος του περιβάλλοντα χώρου του ναού αποτέλεσε το πρώτο κοιμητήριο των Βραχναιίκων, το οποίο στη συνέχεια μεταφέρθηκε στον παραλιακό ναό της Ευαγγελίστριας  ως το 1924 κι εν συνεχεία στη σημερινή του θέση, στα Σπαναίικα, κοντά στην Παλιά Εθνική Οδό Πατρών – Πύργου.

Ο ναός λειτουργούσε κανονικά, ώσπου τον Ιούνιο του 2008 ο μεγάλος σεισμός «πληγώνει» το κτίριο. Το καμπαναριό παθαίνει ζημιές και κατεδαφίζεται ενώ φθορές προκαλούνται και στο τέμπλο. Αυτή τη στιγμή ο ναός δεν λειτουργεί καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες αποκατάστασής του και οι οποίες όπως επισημαίνει στο thebest.gr o π. Σωτήριος Μανωλόπουλος αναμένεται να ολοκληρωθούν στο τέλος Αυγούστου.

Το καμπαναριό κρίθηκε κατεδαφιστέο κι έγινε προσπάθεια να σωθεί το μηχανικό ρολόι, το οποίο πλέον συναντά κανείς σπάνια σε ναούς. Την επιμέλεια της λειτουργίας του έχει αναλάβει αφιλοκερδώς ο Γεώργιος Ζάγαρης και το οποίο θα τοποθετηθεί εκ νέου και εξολοκλήρου  στο καινούργιο καμπαναριό.

Αμέσως μετά τον σεισμό ένα μήνα μετά σχεδόν ξεκίνησε η κατεδάφιση του καμπαναριού για να σωθούν εκτός από το ρολόι και οι καμπάνες.

Ο ναός αποκαθίσταται και εν μέρει ανακαινίζεται στο εσωτερικό του με χρήματα από το ΤΑΣ και από δωρεές.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει στο thebest.gr ο π. Σωτήριος Μανωλόπουλος έχει ληφθεί η πρώτη δόση   από το ΤΑΣύψους 5.000 ευρώ, ενώ υπήρξε αμέσως μετά τον σεισμό  και μια δωρεά ύψους 15.000 από την Ανθή Νικολαΐδη . «Με αυτή τη μαγιά και με εράνους που γίνοτανι μια φορά στον 1,5 μήνα γίνονται οι εργασίες. Προχωράμε αργά αλλά σταθερά» λέει ο π. Σωτήριος. .

Η δεύτερη δόση του ΤΑΣ  ύψους 5.000, όπως αναφέρει ο εφημέριος, έχει εγκριθεί αλλά έχει καθυστερήσει η εκταμίευση. «Μέχρι σήμερα το κόστος των εργασιών χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η δεύτερη δόση του ΤΑΣ είναι 60.000 ευρώ. Πιστεύουμε με άλλες 20 με 25.000 ευρώ ο ναός θα έχει ολοκληρωθεί κι εσωτερικά και το καμπαναριό. Συνολικά από το ΤΑΣ έχουν εγκριθεί 15.000 ευρώ».

Την ίδια ώρα ενορίτες προσφέρουν αφιλοκερδώς την εργασία τους ενώ τα μέλη της ερανικής επιτροπής συνεχίζουν τον αγώνα για τη συγκέντρωση χρημάτων σε μια δύσκολη πραγματικά εποχή. Μέχρι στιγμής οι δωρεές των ενοριτών ανέρχονται συνολικά σε 40.000.

«Οφείλουμε τα χρήματα για τη μελέτη στον μηχανικό ωστόσο έχει κατανόηση και δεν μας έχει ενοχλήσει, έχουμε και μαστόρους από την περιοχή οι οποίοι επίσης κάνουν ό,τι μπορούν ενώ δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε τα μέλη της ερανικής επιτροπής,  οι οποίοι κάθε ενάμιση μήνα χωρίς να σκέφτονται σωματική κόπωση και χωρίς να ακούν τα μη θετικά σχόλια, συνεχίζουν την προσπάθειά τους».

π. Σωτήριος Μανωλόπουλος

π. Σωτήριος Μανωλόπουλος

π. Σωτήριος Μανωλόπουλος

 

Στο ναό τοποθετήθηκε ήδη ο νέος σταυρός που θα φωτίζεται επίσης, ύψους 1,5 μέτρου και βάρους 80 κιλών.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις