Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Υπολειτουργούν τα κέντρα νεφρού σε Πάτρα και Ιωάννινα

Υπολειτουργούν τα κέντρα  νεφρού σε Πάτρ...

"Υπάρχουν κράτη τα οποία ήταν ανύπαρκτα όταν εμείς στην Ελλάδα κάναμε μεταμοσχεύσεις"

 

«Όσοι πρόεδροι, όσα Διοικητικά Συμβούλια του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων έχουν αλλάξει, την τελευταία 15ετία η Ελλάδα βρίσκεται καθηλωμένη στην προτελευταία θέση στην Ευρώπη από άποψη προσφοράς οργάνων». Ο συντονιστής Διευθυντής της Α' Χειρουργικής Κλινικής της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων Οργάνων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», καθηγητής κ. Σπύρος Δρακόπουλος είναι απαισιόδοξος.

«Υπάρχουν κράτη τα οποία ήταν ανύπαρκτα όταν εμείς στην Ελλάδα κάναμε μεταμοσχεύσεις. Δύο παραδείγματα είναι η Τουρκία και η Βουλγαρία. Αυτοί έχουν προχωρήσει και εμείς έχουμε μείνει στάσιμοι», τονίζει ο κ. Δρακόπουλος.

Αναφερόμενος στην Ισπανία, η οποία για πολλά χρόνια κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη, στο κομμάτι της δωρεάς οργάνων, θύμισε ότι ένας μάνατζερ ο οποίος επιβίωσε δέκα κυβερνήσεων «έχτισε» και ανέπτυξε το μοντέλο των μεταμοσχεύσεων στη χώρα. «Στην Ελλάδα», προσθέτει, «έχουμε πολλούς ιατρούς και νοσηλευτές έμπειρους και ικανούς και δεν μπορούμε να στήσουμε ένα μοντέλο στο χώρο των μεταμοσχεύσεων».
Όπως τονίζει, όταν δεν υπάρχει προσφορά οργάνων για μεταμόσχευση, υπάρχουν μεγάλες λίστες αναμονής.
Παράλληλα, υπάρχει μεγάλη εκροή χρημάτων. «Προτιμάμε να βλέπουμε να φεύγουν εκατομμύρια στο εξωτερικό από το να οργανώσουμε και να ενισχύσουμε τα υπάρχοντα μεταμοσχευτικά κέντρα», σημειώνει. Ως παράδειγμα φέρνει τον «Ευαγγελισμό», ο οποίος διαθέτει τα πληρέστερα και νεότερα χειρουργεία της χώρας. «Εν τούτοις, δεν μπορεί να ξεκινήσει πρόγραμμα μεταμοσχεύσεων ήπατος κι ας έχει άδεια. Το ίδιο συμβαίνει και στο «Λαϊκό». Ο λόγος; Λείπει προσωπικό».
Σύμφωνα με τον κ. Δρακόπουλο, κέντρο για μεταμόσχευση πνευμόνων δεν υπάρχει στην Ελλάδα, κέντρο μεταμόσχευσης καρδιάς λειτουργεί μόνο στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο (μετά την παύση λειτουργίας της μονάδας του «Ευαγγελισμού»), ενώ τα δύο κέντρα νεφρού της περιφέρειας (Πατρών και Ιωαννίνων) υπολειτουργούν.
Τα πολύ σημαντικά θέματα της δωρεάς οργάνων και της ενίσχυσης των μεταμοσχευτικών κέντρων θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια του 18ου Πανελληνίου Συνεδρίου μεταμοσχεύσεων το οποίο θα πραγματοποιηθεί  στην Πάτρα το Φθινόπωρο.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις