Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Συντάξεις: Όχι μειώσεις, επανεξέταση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και ενοποιήσεις ταμείων

Συντάξεις: Όχι μειώσεις, επανεξέταση πρό...

Οι αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση

Πρόωρες συνταξιοδοτήσεις: Δεν θα θιγούν τα δικαιώματα των μητέρων με ανήλικα παιδιά, των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) και των εργαζομένων στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Ο περιορισμός αφορά κυρίως τους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΔΕΚΟ) και συγκεκριμένους κλάδους (τράπεζες).

Η "ρήτρα μηδενικού ελλείμματος", δηλαδή η αυτόματη περικοπή συντάξεων, όπως προέβλεπε το περιβόητο mail Χαρδούβελη, δεν εντάσσεται στη λίστα μεταρρυθμίσεων που θα υποβάλει η κυβέρνηση στο Eurogroup, ούτε υπάρχει θέμα μειώσεων αποδοχών για κύριες, επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ παροχές διαμηνύει το υπουργείο Εργασίας.

Υπογραμμίζει, ταυτόχρονα, επικαλούμενο τα πλέον πρόσφατα στοιχεία (Μάρτιος 2015), ότι το 44,8% των συνταξιούχων (1.189.396 από 2.654.784) παίρνουν συντάξεις κάτω από το σταθερό όριο της σχετικής φτώχειας των 665 ευρώ, όπου τοποθετείται το σταθερό όριο της σχετικής φτώχειας του 2013 όπως το έχει υπολογίσει η ΕΛΣΤΑΤ.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, στη λίστα εντάσσονται ο περιορισμός των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και η ενοποίηση των Ασφαλιστικών Ταμείων.

Ειδικότερα:

* Πρόωρες συνταξιοδοτήσεις: Δεν θα θιγούν τα δικαιώματα των μητέρων με ανήλικα παιδιά, των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) και των εργαζομένων στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Ο περιορισμός αφορά κυρίως τους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΔΕΚΟ) και συγκεκριμένους κλάδους (τράπεζες). Μόνο τυχαία δεν ήταν η χθεσινή δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εργασίας Δ. Στρατούλη μετά τη συνάντησή του με το προεδρείο της ΟΤΟΕ. Αναφερόμενος στο θέμα των εθελούσιων εξόδων, δήλωσε ότι "οι τράπεζες θα πρέπει να αναγνωρίσουν τις νόμιμες υποχρεώσεις τους για τις ΄μαύρες τρύπες΄ που έχουν δημιουργηθεί από τα προγράμματα που έχουν εφαρμόσει".

* Ενοποιήσεις Ασφαλιστικών Ταμείων: Οι όποιες ενοποιήσεις θα γίνουν έπειτα από διάλογο με τους υπό ενοποίηση ασφαλιστικούς φορείς, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν θα γίνει με συρρίκνωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Κάτω από τα 700 ευρώ το 60% των συνταξιούχων.

Τη δεινή θέση που διαβούν οι συνταξιούχοι έπειτα από πέντε χρόνια Μνημονίου και συνολικά επτά περικοπές συντάξιμων αποδοχών αποτυπώνουν τα στοιχεία της 22ης έκθεσης του πληροφοριακού συστήματος «ΗΛΙΟΣ», που αφορά τις συντάξεις και τα προνοιακά επιδόματα για τον μήνα Μάρτιο του 2015.

Συγκεκριμένα:

* Το 44,8% των συνταξιούχων (1.189.396 από 2.654.784) παίρνουν συντάξεις κάτω από το σταθερό όριο της σχετικής φτώχειας των 665 ευρώ.

* Από το σύνολο των 2.637.090 συνταξιούχων όλων των κατηγοριών (γήρατος, θανάτου, αναπηρίας), περίπου το 1.511.000 (περίπου το 60%) λαμβάνει αποδοχές μέχρι 800 ευρώ και αφαιρουμένων των κρατήσεων και της περίθαλψης το τελικό ποσό πέφτει σε αρκετές περιπτώσεις και κάτω από τα 700 ευρώ.

* Η συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων αναπηρίας λαμβάνει αποδοχές από 250 έως 540 ευρώ!


ΟΑΕΔ: Μεγαλύτερη απόδοση των διαθεσίμων

Σε αξιοποίηση των πόρων του σε ρέπος αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία (μία αρνητική ψήφο) η διοίκηση του ΟΑΕΔ. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η μεταφορά στην Τράπεζα της Ελλάδος 120 εκατ. ευρώ από λογαριασμούς εμπορικής τράπεζας, επιδιώκοντας απόδοση που υπερβαίνει το 2% ετησίως. Το ποσό αυτό αποτελεί τμήμα των ταμειακών διαθεσίμων του ΟΑΕΔ, τα οποία δεν είναι προς επένδυση, ούτε προς άμεση διάθεση για την εξυπηρέτηση τρεχουσών αναγκών του Οργανισμού, διευκρινίζεται από τη διοίκηση, τονίζοντας ότι "έτσι επιτυγχάνεται η μεγαλύτερη δυνατή απόδοση".

Σύμφωνα με τη διοικήτρια του ΟΑΕΔ κ. Μαρία Καραμεσίνη, "η απόφαση για τοποθέτηση μέρους των διαθεσίμων του ΟΑΕΔ στους ειδικούς λογαριασμούς διαχείρισης της Τράπεζας της Ελλάδος, αποτελεί την αποδοτικότερη τοποθέτηση των ταμειακών διαθεσίμων του Οργανισμού, δεδομένων των δικλείδων ασφαλείας που παρέχει το υφιστάμενο νομοθετικό καθεστώς. Θα πρέπει να σημειώσω ότι είναι απολύτως διασφαλισμένη η ανταπόκριση του Οργανισμού Απασχόλησης στις τρέχουσες υποχρεώσεις του, οι οποίες μάλιστα θα προκαταβληθούν στους δικαιούχους τους, εν όψει των εορτών του Πάσχα, την Παρασκευή 3 Απριλίου 2015" κατέληξε.

Πηγή: Εφημερίδα «Η Αυγή»

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά