Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Η μειωμένη παραγωγή φράουλας θα ανεβάσει την τιμή της

Η μειωμένη παραγωγή φράουλας θα ανεβάσει...

Τι λένε οι παραγωγοί;

Παρά τις αρχικές ανησυχίες, τα προβλήματα για τη φράουλα φέτος δεν εστιάζονται στο ρώσικο εμπάργκο αφού φαίνεται ότι κατάφερε να βρει διεξόδους σε άλλες αγορές (Ιταλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Κροατία, Πολωνία) αλλά στη μειωμένη παραγωγή.

Οι παγετοί που επικράτησαν από τις αρχές Ιανουαρίου στην Ηλεία προκάλεσαν ζημιές στα φυτά με αποτέλεσμα αυτή την περίοδο η παραγωγή να είναι εξαιρετικά μειωμένη. Ωστόσο, η μειωμένη ελληνική παραγωγή αλλά και η μείωση που καταγράφει η ανταγωνίστρια Ισπανία κρατούν σε καλά επίπεδα τις τιμές (στα 2 ευρώ/κιλό) τις οποίες μπορούν να εκμεταλλευτούν όσοι παραγωγοί δεν είχαν μεγάλες ζημιές.

 

Για την πορεία της φετινής χρονιάς ο παραγωγός, κ. Γιάννης Διασάκος σημείωσε:"σε σχέση με πέρσι η παραγωγή αναμένεται μειωμένη και αυτό οφείλεται σε τρεις λόγους. Ο ένας σίγουρα έχει να κάνει με τις ζημιές που προκάλεσε η κακοκαιρία. Ο δεύτερος οφείλεται στο γεγονός ότι η καλλιέργεια στην περιοχή της Βάρδας και της Μανολάδας είναι μειωμένες σε ποσοστό περίπου 15% σε σχέση με το 2013/2014 (λόγω της ανησυχίας που προκάλεσε στους παραγωγούς το εμπάργκο) και ο τρίτος γιατί κάποια φυτά φέτος παρουσίασαν ποιοτικά προβλήματα".

 

Σχετικά με τις τιμές ο κ. Διασάκος αναφέρει:"Η τιμή παραγωγού είναι περίπου στα 2 ευρώ το κιλό ενώ πέρσι την αντίστοιχη περίοδο κυμαινόταν στο 1,60 ευρώ το κιλό. Ο λόγος εκτός από την μειωμένη ελληνική παραγωγή είναι και η μειωμένη ευρωπαϊκή παραγωγή και συγκεκριμένα της Ισπανίας".

 

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών «Υρμίνη» στην Μανολάδα Ηλείας κ. Φώτης Κυριαζής, τονίζει: "την περίοδο που διανύουμε η παραγωγή είναι πολύ μικρή λόγω των ζημιών που έχει προκαλέσει ο φετινός παγετός που ξεκίνησε στις αρχές Ιανουαρίου. Αναμένουμε ότι θα έχουμε ξανά σημαντική παραγωγή περίπου στις 20 Μαρτίου. Ως εκ τούτου είναι μια δύσκολη χρονιά η φετινή για τους παραγωγούς μέλη μας. Όσον αφορά τις τιμές είναι στα 2 ευρώ το κιλό".

πηγή:patrisnews.gr

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά