"Γκρουπ 74 ή Άσπρο Μαύρο" - Η διαδρομή της πιο φασαριόζικης και "πιπεράτης" παρέας του Πατρινού Καρναβαλιού

Culture

"Ψυχή" της παρέας ήταν ο αξέχαστος Σωτήρης Μιχαλόπουλος ενώ αλησμόνητες έχουν μείνει οι πλάκες και πειράγματα που οργάνωνε

22/02/2015 11:15

Μοιραστείτε το άρθρο:


Διαβάστε ακόμα
Πάτρα:Την Καθαρά Δευτέρα το απόγευμα τα βραβεία του Πατρινού Καρναβαλιού
Αυτοί που βρήκανε τον ...θησαυρό! To 159 και το "αδελφό" 66- Τα θέματα που τους δυσκόλεψαν και η χαρά του γκολ σε ένα παιχνίδι που σου επιστρέφει μόνο...χαρά
"Γκρουπ 74 ή Άσπρο Μαύρο" - Η διαδρομή της πιο φασαριόζικης και "πιπεράτης" παρέας του Πατρινού Καρναβαλιού "Ψυχή" της παρέας ήταν ο αξέχαστος Σωτήρης Μιχαλόπουλος ενώ αλησμόνητες έχουν μείνει οι πλάκες και πειράγματα που οργάνωνε
 

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές και αναγνωρίσιμες καρναβαλικές ομάδες – παρέες της Πάτρας με μεγάλη ιστορία και παράδοση στα «πειράγματα» και γουστόζικα αστεία, συχνά με «πιπεράτο» περιεχόμενο είναι αυτή του περίφημου γκρουπ 74.

Οι περισσότεροι γνωρίζουν το γκρουπ ως το «Άσπρο Μαύρο» καθώς οι μεταμφιεσμένοι βγαίνουν στις καρναβαλικές παρελάσεις με αμφίεση σε ασπρόμαυρο χρωματικό τόνο έχοντας ως «μπροστάρηδες» τον βασικό «πυρήνα» της παρέας, οι οποίοι ξεχωρίζουν λόγω της πάντα προσεγμένης καρναβαλικής τους παρουσίας αλλά και της φασαρίας και ντόρου που κάνουν με τα κρουστά μουσικά όργανα (τύμπανα, κατσαρολικά ακόμη και πνευστά όργανα παλιότερα).

Κι όμως η παρέα του 74 που εξελίχθηκε στο πλήρωμα «άσπρο μαύρο» είχε ξεκινήσει ως μία παρέα με επικεφαλής τον αξέχαστο Σωτήρη Μιχαλόπουλο, ο οποίος κάθε χρόνο έδινε την ιδέα και το γενικό πρόσταγμα. Μάλιστα η χρονιά εκκίνησης της "σκαμπρόζικης" αυτής παρέας ήταν πριν ακριβώς 41 χρόνια στο καρναβάλι του 1974, γι' αυτό και το όνομα 74, όπως υπογράμμισε στο thebest.gr ο Νίκος Λεκατσάς, εκ των βασικών προσώπων της ομάδας του "74".

Όπως ανέφερε στο thebest.gr ο Τριαντάφυλλος Τριανταφυλλόπουλος, ένα από τα κύρια μέλη της παρέας, μέχρι το ’87 η αποκαλούμενη παρέα του Σωτήρη Μιχαλόπουλου έβγαινε στο γκρουπ του Χάρη Πανούτσου. Εκείνη την χρονιά είχε βγει το πλήρωμα με τίτλο «Ευρωπανηγύρι».

Μετά σιγά σιγά η παρέα αυτονομήθηκε και κάθε χρόνο διοργάνωνε και διαφορετικό πείραγμα. Την μία χρονιά οργάνωναν καρναβαλικό «αγορανομικό έλεγχο» και την άλλη "υγειονομικό".

«Πλησιάζαμε τις γυναίκες ρωτώντας τες αν “καυλωσκοπηθήκατε” για παράδειγμα. Ο Σωτήρης Μιχαλόπουλος αλλά και οι υπόλοιποι της παρέας δεν ντρεπόμασταν, εξάλλου και σήμερα το ζητούμενο μας την ώρα της παρέλασης είναι να πειράξουμε τους θεατές και ειδικά τις γυναίκες. Την φετινή τελευταία Παρασκευή της αποκριάς η παρέα του 74 θα βγούμε ως κυρίες με γούνες να ψωνίσουμε στο κέντρο της Πάτρας», μας είπε γελώντας ο Τριαντάφυλλος Τριανταφυλλόπουλος.

Άλλες χαρακτηριστικές παλιές πλάκες και πειράγματα της παρέας ήταν όταν φορώντας φουστανέλα και φράκο πήγαν με φωτοτυπίες χιλιάρικων την περίοδο του σκανδάλου Κοσκωτά και κρατώντας κι ένα κουτί πάμπερς μπήκαν σε μία τράπεζα της Πάτρας για να κάνουν κατάθεση.

Έχουν βγει και ως τυφλοί κρατώντας μία φωτογραφία και χαρτί ότι χρήζουν εγχείρησης στο εξωτερικό και μία άλλη φορά φορώντας παπιγιόν μπήκαν και έκαναν επίταξη σε λεωφορεία. Βγήκαν και ως άλλοι «Κ…αρχιδόνοι», «Μο…μάχοι» ενώ ανέβασαν και καρναβαλικά κωμειδύλλεια όπως η Γκόλφω σε ένα μισογκρεμισμένο σπίτι στο κάτω μέρος της Πατρέως και η Οδύσσεια – Αφροδύσσεια!

Το ’88 είχαν βγει ως «Οι Άγιοι Σαλοί» με λινάτσες και στουπιά, το ’90 ως Πυροβόλον Άρτεμις ενώ άρχισαν να καθιερώνονται ως η παρέα του «Άσπρου Μαύρου» όταν πρωτοντύθηκαν με φουστανέλες και φράκα. Είναι άξιο αναφοράς ότι και την χρονιά που η «ψυχή» της παρέας Σωτήρης Μιχαλόπουλος έφυγε από τη ζωή, ο ίδιος είχε προλάβει να δώσει καρναβαλικές οδηγίες στην παρέα. «Μας είχε κάνει φροντιστήριο για το… φέρετρο και όλοι στην παρέα αποφασίσαμε τελικά να βγούμε στο καρναβάλι με θέμα Κλαυσίγελως», τόνισε ο Τριαντάφυλλος Τριανταφυλλόπουλος.

Ο Βαγγέλης Πολίτης επίσης εκ των κύριων προσώπων της παρέας (τα πιο τελευταία όμως χρόνια), μας είπε πως η φιλοσοφία τους είναι να συμμετέχουν και να παρεμβαίνουν στα καρναβαλικά δρώμενα, κάνοντας διάφορες εμφανίσεις και αναστατώνοντας τον κόσμο με γιορτινό τρόπο, σκετς. Ακόμα και σήμερα παρότι στο «Άσπρο Μαύρο» μπαίνουν διάφοροι συμμετέχοντες (πέρυσι όπως λέγεται έφτασαν να παρελάσουν κοντά 3.000 άτομα) προσπαθούν έστω με έμμεσο τρόπο οι βασικοί της παρέας να διαφυλάξουν τον χαρακτήρα της παρέας και να μην χαθούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της όπως τα κρουστά ή οι προσεγμένες εμφανίσεις, όπως είπε ο κ. Πολίτης.

Μία χρονιά όπως μας θύμισε ο κ. Τριανταφυλλόπουλος, όταν είχαν σχηματίσει την αυτοσχέδια μπάντα «Ρεκλούτα» (που σημαίνει όχι κυριλέ, “τσόλια”) είχαν μαζέψει μέχρι και 60 τηγάνια αλλά και κατσαρόλες ενώ είχαν αγοράσει καραμούζες ακόμα και αληθινά πνευστά μουσικά όργανα!

Όσο για τις μεταμφιέσεις των «αρχηγών» της παρέας συνδυάζουν παλιά λαικά ενδύματα, στρατιωτικά εξαρτήματα και στολές ανακατεμένα με αριστοκρατικά μοτίβα. «Μας αρέσει πολύ αυτό το ανακάτεμα των ρούχων αλλά και των αντιλήψεων και της κουλτούρας. Το σμίξιμο του λαικού και αστικού στοιχείου», είπε στο thebest.gr ο κ. Πολίτης.

Πλέον ο κόσμος γνωρίζει το «Άσπρο Μαύρο» και σε αυτό εκτός από τα βασικά μέλη της παρέας και τους φίλους τους, σπεύδουν να συμμετάσχουν αυθόρμητα και διάφοροι άλλοι καρναβαλιστές που επιλέγοντας δικά τους ρούχα και αμφίεση σε μαύρο άσπρο, ξέρουν πως εδώ θα περάσουν καλά και δεν θα χαλάσουν χρήματα για να πάρουν στολή όπως σε ένα άλλο γκρουπ.

Ο Τριαντάφυλλος Τριανταφυλλόπουλος δεν παραλείπει να εκφράσει και τον σκεπτικισμό του για την εξέλιξη του πράγματος. «Όλα έχουν χαλάσει. Όταν έρχεται ο άλλος στο πλήρωμα και δεν σέβεται την φιλοξενία, είναι άσχημο. Κινδυνεύει να χαλάσει το όλο ύφος.

Για παράδειγμα μία από τις τελευταίες χρονιές λόγω της υπερπληθώρας των συμμετεχόντων φτάσαμε στο σημείο το γκρουπ να κοπεί στα δύο, να γίνει παρ’ολίγο παρεξήγηση με το γκρουπ που μας είχε δώσει την σειρά του να μπούμε στην παρέλαση και δεν σας κρύβω ότι πήγε να πέσει και ξύλο!», ανέφερε με περισσή ειλικρίνεια ο κ. Τριανταφυλλόπουλος προσθέτοντας πως υπάρχουν και πολλοί συμμετέχοντες που ξεχωρίζουν για την ευγένεια τους και εκτιμούν την φιλοξενία που τους παρέχει το γκρουπ 74.

Μία κυρία για παράδειγμα είχε πάει στο πλήρωμα και είπε πως της αρέσει το κλίμα και αυτό που κάνουν και γι' αυτό ήθελε να πάρει μέρος κι όταν τέλειωσε το καρναβάλι ξαναπήγε την Τρίτη και είπε ευχαριστώ για την ωραία επαφή και εμπιερία και την ευκαιρία για αυθεντική καρναβαλική διασκέδαση.

Τέλος να υπογραμμίσουμε πως στον στενό πυρήνα του «74» είναι εκτός του Τριαντάφυλλου Τριανταφυλλόπουλου, οι Βασίλης Δρόσος, Θοδωρής Καμπέρος, Μαρί Ζωγοπούλου, ο Ηλίας Δραγώτης, ο Νεοκλής Γεωργόπουλος, ο Αντώνης Παπαντωνόπουλος, ο Πέτρος Καθρέπτας, ο Μάκης Στεφάτος, κ.α.

Παλιότερα ήταν και ο Γιώργος Μπογδανόπουλος, ο Λεωνίδας Πούντζας που δεν ζει, κ.α. Η παρέα περιελάμβανε κι άλλα μέλη, αρκετοί εκ των οποίων είτε έχουν αποστασιοποιηθεί είτε έχουν φύγει από τη ζωή.

Το αισιόδοξο πάντως είναι πως στο γκρουπ συμμετέχουν και πολλοί νέοι. Επίσης όπως συμπεράναμε, είναι αυτοί που συνήθως δεν σχεδιάζουν τι θα φορέσουν, ούτε θέλουν να πληρώσουν και στόχος τους είναι να διασκεδάσουν πιο ξέγνοιαστα μετέχοντας σε ένα γκρουπ χωρίς να απαιτείται οργάνωση.

Η παρέα του "74" έχει μείνει στην τοπική καρναβαλική ιστορία και για τα χάπενινγκ που κάνει την Τσικνοπέμπτη όπως μία χρονιά που έψησαν ρέγκες στην Πατρέως!

Eπιμέλεια - ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Το thebest.gr θα μεταδώσει "ζωντανά" την Νυχτερική το Σάββατο το βράδυ και την Μεγάλη παρέλαση την Κυριακή το μεσημέρι, με παρουσιαστές τον Τζίμη Πολίτη και την Κατερίνα Τσουκαλά

Λουξ cola και Σκιαδαρέσης οι χορηγοί μετάδοσης των Καρναβαλικών παρελάσεων από το thebest.gr-BINTEO

Το thebest.gr θα είναι εκεί και θα μεταδώσει "ζωντανά" την Νυχτερική το Σάββατο το βράδυ και την Μεγάλη παρέλαση την Κυριακή το μεσημέρι, με παρουσιαστές τον Τζίμη Πολίτη και την Κατερίνα Τσουκαλά

 

Το thebest.gr δεν υιοθετεί κατ' ανάγκην, τα σχόλια των αναγνωστών και σε περιπτώσεις υβριστικών, χυδαίων και ανακριβών πληροφοριών θα τα διαγράφει.

Δημοσιεύτηκε: 22/02/2015 11:15

Τυπώθηκε: 20/04/2019 19:46

Από: www.thebest.gr/news/index/viewStory/317470

thebest.gr © 2019


κλείσιμο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πέθανε ο άνδρας που σωριάστηκε το πρωί στο κέντρο της Πάτρας - Θλίψη για τον Διευθυντή ΔΕΔΔΗΕ Σοφοκλή Λέκκα Πέθανε ο άνδρας που σωριάστηκε το πρωί στο κέντρο της Πάτρας - Θλίψη για τον Διευθυντή ΔΕΔΔΗΕ Σοφοκλή Λέκκα
Ποιο κατάστημα ανοίγει εκεί που λειτουργούσε μέχρι πρόσφατα το Folli Follie - ΦΩΤΟ Ποιο κατάστημα ανοίγει εκεί που λειτουργούσε μέχρι πρόσφατα το Folli Follie - ΦΩΤΟ
Άνδρας σωριάστηκε στο έδαφος στο κέντρο της Πάτρας από καρδιακό επεισόδιο - ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ Άνδρας σωριάστηκε στο έδαφος στο κέντρο της Πάτρας από καρδιακό επεισόδιο - ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ
Η αφοπλιστική Σαρλίζ Θέρον εξηγεί γιατί ο γιος της ντύνεται κοριτσίστικα! Η αφοπλιστική Σαρλίζ Θέρον εξηγεί γιατί ο γιος της ντύνεται κοριτσίστικα!
Έχουμε την καλύτερη συνταγή για Πασχαλινά κουλούρια. Δοκιμάστε την! Έχουμε την καλύτερη συνταγή για Πασχαλινά κουλούρια. Δοκιμάστε την!
Αυτή είναι η «μαύρη τρύπα» στο ταμείο του κυλικείου στο νοσοκομείο Ρίου – Τι βρήκαν οι ορκωτοί λογιστές Αυτή είναι η «μαύρη τρύπα» στο ταμείο του κυλικείου στο νοσοκομείο Ρίου – Τι βρήκαν οι ορκωτοί λογιστές
Τέσσερις πόλεις στον κόσμο "μοιράζονται" τα ίδια σιντριβάνια - Στην Πάτρα όμως τοποθετήθηκαν πρώτα απ' όλες- ΦΩΤΟ Τέσσερις πόλεις στον κόσμο "μοιράζονται" τα ίδια σιντριβάνια - Στην Πάτρα όμως τοποθετήθηκαν πρώτα απ' όλες- ΦΩΤΟ
Ο παράδεισος δεν είναι μακριά από την Πάτρα - Βρίσκεται πίσω από το  μοναστήρι του Ομπλού! ΦΩΤΟ Ο παράδεισος δεν είναι μακριά από την Πάτρα - Βρίσκεται πίσω από το μοναστήρι του Ομπλού! ΦΩΤΟ
8,5 μηνών το έμβρυο που βρέθηκε νεκρό σε κάδο στο Αίγιο - Μάλλον γεννήθηκε νεκρό σύμφωνα με τις ιατροδικαστικές εκτιμήσεις 8,5 μηνών το έμβρυο που βρέθηκε νεκρό σε κάδο στο Αίγιο - Μάλλον γεννήθηκε νεκρό σύμφωνα με τις ιατροδικαστικές εκτιμήσεις
Θλίψη για το χαμό της 47χρονης Τζίνας Αχτύπη Θλίψη για το χαμό της 47χρονης Τζίνας Αχτύπη