Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

"Γκρουπ 74 ή Άσπρο Μαύρο" - Η διαδρομή της πιο φασαριόζικης και "πιπεράτης" παρέας του Πατρινού Καρναβαλιού

"Γκρουπ 74 ή Άσπρο Μαύρο" - Η ...

"Ψυχή" της παρέας ήταν ο αξέχαστος Σωτήρης Μιχαλόπουλος ενώ αλησμόνητες έχουν μείνει οι πλάκες και πειράγματα που οργάνωνε

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές και αναγνωρίσιμες καρναβαλικές ομάδες – παρέες της Πάτρας με μεγάλη ιστορία και παράδοση στα «πειράγματα» και γουστόζικα αστεία, συχνά με «πιπεράτο» περιεχόμενο είναι αυτή του περίφημου γκρουπ 74.

Οι περισσότεροι γνωρίζουν το γκρουπ ως το «Άσπρο Μαύρο» καθώς οι μεταμφιεσμένοι βγαίνουν στις καρναβαλικές παρελάσεις με αμφίεση σε ασπρόμαυρο χρωματικό τόνο έχοντας ως «μπροστάρηδες» τον βασικό «πυρήνα» της παρέας, οι οποίοι ξεχωρίζουν λόγω της πάντα προσεγμένης καρναβαλικής τους παρουσίας αλλά και της φασαρίας και ντόρου που κάνουν με τα κρουστά μουσικά όργανα (τύμπανα, κατσαρολικά ακόμη και πνευστά όργανα παλιότερα).

Κι όμως η παρέα του 74 που εξελίχθηκε στο πλήρωμα «άσπρο μαύρο» είχε ξεκινήσει ως μία παρέα με επικεφαλής τον αξέχαστο Σωτήρη Μιχαλόπουλο, ο οποίος κάθε χρόνο έδινε την ιδέα και το γενικό πρόσταγμα. Μάλιστα η χρονιά εκκίνησης της "σκαμπρόζικης" αυτής παρέας ήταν πριν ακριβώς 41 χρόνια στο καρναβάλι του 1974, γι' αυτό και το όνομα 74, όπως υπογράμμισε στο thebest.gr ο Νίκος Λεκατσάς, εκ των βασικών προσώπων της ομάδας του "74".

Όπως ανέφερε στο thebest.gr ο Τριαντάφυλλος Τριανταφυλλόπουλος, ένα από τα κύρια μέλη της παρέας, μέχρι το ’87 η αποκαλούμενη παρέα του Σωτήρη Μιχαλόπουλου έβγαινε στο γκρουπ του Χάρη Πανούτσου. Εκείνη την χρονιά είχε βγει το πλήρωμα με τίτλο «Ευρωπανηγύρι».

Μετά σιγά σιγά η παρέα αυτονομήθηκε και κάθε χρόνο διοργάνωνε και διαφορετικό πείραγμα. Την μία χρονιά οργάνωναν καρναβαλικό «αγορανομικό έλεγχο» και την άλλη "υγειονομικό".

«Πλησιάζαμε τις γυναίκες ρωτώντας τες αν “καυλωσκοπηθήκατε” για παράδειγμα. Ο Σωτήρης Μιχαλόπουλος αλλά και οι υπόλοιποι της παρέας δεν ντρεπόμασταν, εξάλλου και σήμερα το ζητούμενο μας την ώρα της παρέλασης είναι να πειράξουμε τους θεατές και ειδικά τις γυναίκες. Την φετινή τελευταία Παρασκευή της αποκριάς η παρέα του 74 θα βγούμε ως κυρίες με γούνες να ψωνίσουμε στο κέντρο της Πάτρας», μας είπε γελώντας ο Τριαντάφυλλος Τριανταφυλλόπουλος.

Άλλες χαρακτηριστικές παλιές πλάκες και πειράγματα της παρέας ήταν όταν φορώντας φουστανέλα και φράκο πήγαν με φωτοτυπίες χιλιάρικων την περίοδο του σκανδάλου Κοσκωτά και κρατώντας κι ένα κουτί πάμπερς μπήκαν σε μία τράπεζα της Πάτρας για να κάνουν κατάθεση.

Έχουν βγει και ως τυφλοί κρατώντας μία φωτογραφία και χαρτί ότι χρήζουν εγχείρησης στο εξωτερικό και μία άλλη φορά φορώντας παπιγιόν μπήκαν και έκαναν επίταξη σε λεωφορεία. Βγήκαν και ως άλλοι «Κ…αρχιδόνοι», «Μο…μάχοι» ενώ ανέβασαν και καρναβαλικά κωμειδύλλεια όπως η Γκόλφω σε ένα μισογκρεμισμένο σπίτι στο κάτω μέρος της Πατρέως και η Οδύσσεια – Αφροδύσσεια!

Το ’88 είχαν βγει ως «Οι Άγιοι Σαλοί» με λινάτσες και στουπιά, το ’90 ως Πυροβόλον Άρτεμις ενώ άρχισαν να καθιερώνονται ως η παρέα του «Άσπρου Μαύρου» όταν πρωτοντύθηκαν με φουστανέλες και φράκα. Είναι άξιο αναφοράς ότι και την χρονιά που η «ψυχή» της παρέας Σωτήρης Μιχαλόπουλος έφυγε από τη ζωή, ο ίδιος είχε προλάβει να δώσει καρναβαλικές οδηγίες στην παρέα. «Μας είχε κάνει φροντιστήριο για το… φέρετρο και όλοι στην παρέα αποφασίσαμε τελικά να βγούμε στο καρναβάλι με θέμα Κλαυσίγελως», τόνισε ο Τριαντάφυλλος Τριανταφυλλόπουλος.

Ο Βαγγέλης Πολίτης επίσης εκ των κύριων προσώπων της παρέας (τα πιο τελευταία όμως χρόνια), μας είπε πως η φιλοσοφία τους είναι να συμμετέχουν και να παρεμβαίνουν στα καρναβαλικά δρώμενα, κάνοντας διάφορες εμφανίσεις και αναστατώνοντας τον κόσμο με γιορτινό τρόπο, σκετς. Ακόμα και σήμερα παρότι στο «Άσπρο Μαύρο» μπαίνουν διάφοροι συμμετέχοντες (πέρυσι όπως λέγεται έφτασαν να παρελάσουν κοντά 3.000 άτομα) προσπαθούν έστω με έμμεσο τρόπο οι βασικοί της παρέας να διαφυλάξουν τον χαρακτήρα της παρέας και να μην χαθούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της όπως τα κρουστά ή οι προσεγμένες εμφανίσεις, όπως είπε ο κ. Πολίτης.

Μία χρονιά όπως μας θύμισε ο κ. Τριανταφυλλόπουλος, όταν είχαν σχηματίσει την αυτοσχέδια μπάντα «Ρεκλούτα» (που σημαίνει όχι κυριλέ, “τσόλια”) είχαν μαζέψει μέχρι και 60 τηγάνια αλλά και κατσαρόλες ενώ είχαν αγοράσει καραμούζες ακόμα και αληθινά πνευστά μουσικά όργανα!

Όσο για τις μεταμφιέσεις των «αρχηγών» της παρέας συνδυάζουν παλιά λαικά ενδύματα, στρατιωτικά εξαρτήματα και στολές ανακατεμένα με αριστοκρατικά μοτίβα. «Μας αρέσει πολύ αυτό το ανακάτεμα των ρούχων αλλά και των αντιλήψεων και της κουλτούρας. Το σμίξιμο του λαικού και αστικού στοιχείου», είπε στο thebest.gr ο κ. Πολίτης.

Πλέον ο κόσμος γνωρίζει το «Άσπρο Μαύρο» και σε αυτό εκτός από τα βασικά μέλη της παρέας και τους φίλους τους, σπεύδουν να συμμετάσχουν αυθόρμητα και διάφοροι άλλοι καρναβαλιστές που επιλέγοντας δικά τους ρούχα και αμφίεση σε μαύρο άσπρο, ξέρουν πως εδώ θα περάσουν καλά και δεν θα χαλάσουν χρήματα για να πάρουν στολή όπως σε ένα άλλο γκρουπ.

Ο Τριαντάφυλλος Τριανταφυλλόπουλος δεν παραλείπει να εκφράσει και τον σκεπτικισμό του για την εξέλιξη του πράγματος. «Όλα έχουν χαλάσει. Όταν έρχεται ο άλλος στο πλήρωμα και δεν σέβεται την φιλοξενία, είναι άσχημο. Κινδυνεύει να χαλάσει το όλο ύφος.

Για παράδειγμα μία από τις τελευταίες χρονιές λόγω της υπερπληθώρας των συμμετεχόντων φτάσαμε στο σημείο το γκρουπ να κοπεί στα δύο, να γίνει παρ’ολίγο παρεξήγηση με το γκρουπ που μας είχε δώσει την σειρά του να μπούμε στην παρέλαση και δεν σας κρύβω ότι πήγε να πέσει και ξύλο!», ανέφερε με περισσή ειλικρίνεια ο κ. Τριανταφυλλόπουλος προσθέτοντας πως υπάρχουν και πολλοί συμμετέχοντες που ξεχωρίζουν για την ευγένεια τους και εκτιμούν την φιλοξενία που τους παρέχει το γκρουπ 74.

Μία κυρία για παράδειγμα είχε πάει στο πλήρωμα και είπε πως της αρέσει το κλίμα και αυτό που κάνουν και γι' αυτό ήθελε να πάρει μέρος κι όταν τέλειωσε το καρναβάλι ξαναπήγε την Τρίτη και είπε ευχαριστώ για την ωραία επαφή και εμπιερία και την ευκαιρία για αυθεντική καρναβαλική διασκέδαση.

Τέλος να υπογραμμίσουμε πως στον στενό πυρήνα του «74» είναι εκτός του Τριαντάφυλλου Τριανταφυλλόπουλου, οι Βασίλης Δρόσος, Θοδωρής Καμπέρος, Μαρί Ζωγοπούλου, ο Ηλίας Δραγώτης, ο Νεοκλής Γεωργόπουλος, ο Αντώνης Παπαντωνόπουλος, ο Πέτρος Καθρέπτας, ο Μάκης Στεφάτος, κ.α.

Παλιότερα ήταν και ο Γιώργος Μπογδανόπουλος, ο Λεωνίδας Πούντζας που δεν ζει, κ.α. Η παρέα περιελάμβανε κι άλλα μέλη, αρκετοί εκ των οποίων είτε έχουν αποστασιοποιηθεί είτε έχουν φύγει από τη ζωή.

Το αισιόδοξο πάντως είναι πως στο γκρουπ συμμετέχουν και πολλοί νέοι. Επίσης όπως συμπεράναμε, είναι αυτοί που συνήθως δεν σχεδιάζουν τι θα φορέσουν, ούτε θέλουν να πληρώσουν και στόχος τους είναι να διασκεδάσουν πιο ξέγνοιαστα μετέχοντας σε ένα γκρουπ χωρίς να απαιτείται οργάνωση.

Η παρέα του "74" έχει μείνει στην τοπική καρναβαλική ιστορία και για τα χάπενινγκ που κάνει την Τσικνοπέμπτη όπως μία χρονιά που έψησαν ρέγκες στην Πατρέως!

Eπιμέλεια - ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Το thebest.gr θα μεταδώσει "ζωντανά" την Νυχτερική το Σάββατο το βράδυ και την Μεγάλη παρέλαση την Κυριακή το μεσημέρι, με παρουσιαστές τον Τζίμη Πολίτη και την Κατερίνα Τσουκαλά

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture