Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Κορυφώνονται το απόγευμα οι εκδηλώσεις της Τσικνοπέμπτης - ΟΛΟ το πρόγραμμα

Πάτρα: Κορυφώνονται το απόγευμα οι εκδηλ...

Ο "γάμος της Κουλουρούς" και η συναυλία

Οι δράσεις της Τσικνοπέμπτης κλιμακώνονται στην Πάτρα από τις 19.30 με επίκεντρο την Άνω Πόλη αλλά και έντονη παρουσία και στο κέντρο της πόλης.

Το κυρίαρχο δρώμενο θα είναι «Ο Γάμος της Κουλουρούς» και η αναβίωση των λαϊκών εθίμων τα οποία έχουν συνδεθεί με την παραδοσιακή όψη της Αποκριάς και τη μακρόχρονη ιστορία. Παραδοσιακά καρναβαλικά δρώμενα, μουσικές, ξέφρενο κέφι και αυθεντική σατιρική διάθεση συμπληρώνουν τη βραδιά.

Το πλήρες πρόγραμμα των απογευματινών και βραδινών δράσεων έχει ως εξής:

19.30 Γαμήλια πομπή με σημείο συνάντησης και αφετηρία την Αγία Αικατερίνη.

Διαδρομή: Bότσαρη, Γούναρη, Κορίνθου, Πατρέως, Αγίου Ανδρέου, Κολοκοτρώνη, ΄Οθωνος Αμαλίας, Λιμάνι (στο αριστερό μέρος της εισόδου της προβλήτας του Μώλου της Αγ. Νικολάου) όπου η πομπή υποδέχεται τον γέρο γαμπρό, τον Ουίλσον.

Στη γαμήλια πομπή και στα παραδοσιακά δρώμενα που θα παρουσιαστούν, συμμετέχουν η νύφη με τους «υπεύθυνους καλλωπισμού της» πάνω σε φορτηγό, κοπέλες και άνδρες με λαϊκές φορεσιές από το Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, παιδιά της Δραματικής Σχολής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, άνδρες ντυμένοι με φουστανέλες και μαύρο σακάκι ή φράκο,  μεταμφιεσμένοι ως Ευροβλάχοι και ο νέος γαμπρός (κρυμμένος), που θα αποτελούν τη συνοδεία της νύφης σκορπίζοντας παντού την εύθυμη καρναβαλική διάθεση.

Την πομπή πλαισιώνουν δυο λεωφορεία με μεταμφιεσμένους. Ο… γέρος γαμπρός φτάνει στο λιμάνι με τη δέουσα καρναβαλική επισημότητα συνοδευόμενος από φραγκοφορεμένους επίσημους.

Μετά την υποδοχή η πομπή συνεχίζει ακολουθώντας τη διαδρομή: ΄Οθωνος Αμαλίας, Ερμού, Κορίνθου, Αγ. Νικολάου, 25ης Μαρτίου, περιμετρικά της πλατείας Γεωργίου από το κάτω μέρος, Γερμανού και καταλήγει στην Πλατεία Ταμπαχάνων όπου όλοι μαζί φτάνουν στην Άνω Πόλη. Εκεί, μέσω τραγελαφικών επεισοδίων, η νύφη διώχνει τον γέρο γαμπρό και εμφανίζει το …παληκάρι, τον νέο γαμπρό. Μετά την απροσδόκητη εξέλιξη της συνάντησης, η πομπή κατηφορίζει τη Γερμανού και όλοι μαζί συμμετέχουν σε λαϊκό γλέντι στην πλατεία Αγίου Γεωργίου.

Η Κοινωφελής Επιχείρηση καλεί όσους θέλουν να πλαισιώσουν την πομπή, να συμμετάσχουν μόνο με καρναβαλικές ενδυμασίες και μεταμφιέσεις προκειμένου να μεταφερθεί καλύτερα η αποκριάτικη εικόνα και διάθεση στους δρόμους της πόλης.

22.00 Συναυλία – Αφιέρωμα στο Ρεμπέτικο και Λαϊκό Τραγούδι με την Ιόνια  Ορχήστρα  σε ένα αφιέρωμα στο ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι. Πρόκειται για μια διαδρομή μέσα στα μονοπάτια του τραγουδιού (ρεμπέτικου και λαϊκού) από την εποχή του Βαμβακάρη, του Τσιτσάνη, του Μπαγιαντέρα, του Παπαϊωάννου μέχρι την εποχή του Κορακάκη, του Μάλαμα, του Ανδρεάτου και άλλων γνωστών δημιουργών και ερμηνευτών.

ΤΟ ΕΡΙΞΑΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΟΙ ΠΑΤΡΙΝΟΙ

Από νωρίς το πρωί το Πατρινό Καρναβάλι μέσω της παραδοσιακής αποκριάτικης έκφρασής του, της Τσικνοπέμπτης, είχε την τιμητική του, αφού οι αυτοσχέδιες ψησταριές έκαναν την εμφάνισή τους δίνοντας τον απαραίτητο εορταστικό τόνο στο εκτεταμένο υπαίθριο γλέντι, που είχε στηθεί κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας στην πόλη.

Το υπαίθριο τσίκνισμα έδινε και έπαιρνε, ακριβώς όπως προστάζει το αναλλοίωτο στο πέρασμα των χρόνων έθιμο. Μουσική, τραγούδι και χορός ζέσταναν τους Πατρινούς, ανέβασαν το θερμόμετρο του κεφιού και το κέντρο της πόλης πήρε γιορτινή όψη.

Σε δρόμους, πεζόδρομους, πλατείες, εισόδους καταστημάτων, καφέ  και πολυκατοικιών, προαύλια δόθηκε το ραντεβού και το  αστείρευτο κέφι ξεπήδησε αυθόρμητα, συνοδευόμενο από τις αυθόρμητες ευχές, την εύθυμη και εξωστρεφή διάθεση  του κόσμου. Μια ευκαιρία πρώτης τάξεως για να δραπετεύσουμε από τα άγχη και τις δυσκολίες της καθημερινότητας και να το ρίξουμε έξω με γερές δόσεις ψητών λιχουδιών και οίνου.

Στο κλίμα αυτό της χαράς και της εξωστρέφειας προσαρμόστηκε με τον καλύτερο τρόπο η μεσημεριανή δράση της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Πατρέων «Καρναβάλι Πάτρας» με την συναυλία της ορχήστρας «Η Τετράς του Πατρέα» στην πλατεία Νόρμαν, όπου το γλέντι κράτησε με ρεμπέτικους και λαϊκούς ήχους κοντά στο γνήσιο παλιό  πειραιώτικο ρεμπέτικο και στο ύφος του λαϊκού τραγουδιού της Ελληνικής εργατιάς, του λιμανιού, των πόλεων και του τεκέ, που κάνει την εμφάνισή του στις αρχές του εικοστού αιώνα και ακμάζει από το 1930 έως το 1950. Στην πλατεία Νόρμαν μαζί με τους δημότες γιόρτασαν ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνα Γεροπαναγιώτη και ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης «Καρναβάλι Πάτρας» Νίκος Χρυσοβιτσάνος.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η Πάτρα γλεντά την Τσικνοπέμπτη - Στήθηκαν οι ψησταριές

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις