Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

H Τούρκικη ταινία "Χειμερία Νάρκη" που θριάμβευσε στις Κάννες, βγαίνει 5 Φεβρουαρίου στις Ελληνικές αίθουσες

H Τούρκικη ταινία "Χειμερία Νάρκη&q...

Πρωταγωνιστεί ο Χαλούκ Μπιλγκινέρ

Η ταινία «Χειμερία Νάρκη» σε σκηνοθεσία του σημαντικότερου σήμερα Τούρκου σκηνοθέτη Νουρί Μπιλγκέ Τσεϋλάν, που κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα Καλύτερης Ταινίας και το Βραβείο της FIPRESCI στο περσινό Κινηματογρφικό Φεστιβάλ των Καννών στη Γαλλία, θα αρχίσει να προβάλλεται από τις 5 Φεβρουαρίου 2015 στους Ελληνικούς κινηματογράφους και συγκεκριμένα στις αίθουσες Άστυ και Πτι Παλαί της Αθήνας και Ολύμπιον (Θεσσαλονίκη), σε διανομή της εταιρείας ΑΜΑ Films της οικογένειας Στεργιάκη.

Η ταινία σχεδόν τρίωρης διάρκειας αποτέλεσε και την επίσημη πρόταση της Τουρκίας για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας χωρίς ωστόσο να καταφέρει να εισχωρήσει στην πεντάδα.

Η δημοσιογραφική προβολή της ταινίας θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015, στις 11.00, στον κινηματογράφο Άστυ στην Αθήνα.

Ο Αϊντίν είναι ένας συνταξιούχος ηθοποιός που έχει ανοίξει δικό του ξενοδοχείο σε ένα χωριό της Καππαδοκίας, στην κεντρική Ανατολία. Πάμπλουτος, δεν έχει επαφή καθόλου με την πραγματική ζωή και τις δυσκολίες των ανθρώπων γύρω του, καθώς είναι κλεισμένος στους τέσσερις τοίχους του ξενοδοχείου του και οι μόνοι άνθρωποι τους οποίους συναναστρέφεται είναι η γυναίκα του και η αδελφή του, που υποφέρει από το πρόσφατο διαζύγιό της.

Ο κεντρικός ήρωας Αϊντίν λειτουργεί το μικρό ξενοδοχείο του μαζί με τη νεαρή γυναίκα του, Νιχάλ, με την οποία έχει μια θυελλώδη σχέση και με την αδελφή του, Νετζλά, η οποία υποφέρει λόγω του πρόσφατου διαζυγίου της. Τον χειμώνα, καθώς το χιόνι αρχίζει να πέφτει, το ξενοδοχείο γίνεται καταφύγιο, αλλά κι ένα αναπόδραστο μέρος που οξύνει τις μεταξύ τους έριδες. Ο Αϊντίν γράφει και μια στήλη για την τοπική εφημερίδα και επεξεργάζεται την ιδέα να μεταφέρει ένα βιβλίο του στο τουρκικό θέατρο. Καθώς η ταινία εξελίσσεται, η κουκούλα του αυτάρεσκου και δυνατού άντρα με την οποία έχει «ντυθεί» ο Αϊντίν σταδιακά υποχωρεί.

Σε μια σειρά από εξαιρετικές στημένες σκηνές, η ταινία εμβαθύνει στον ψυχισμό του Αϊντίν και στις αλληλεπιδράσεις του με την σύζυγό του, την χωρισμένη αδελφή του και την οικογένεια του αγοριού που πέταξε την πέτρα.

Ο Αϊντίν έρχεται σταδιακά αντιμέτωπος, πρόσωπο με πρόσωπο, με αυτό που πραγματικά είναι.

Η ταινία που έλαβε διθυραμβικά σχόλια όπως ένα δράμα Τσεχωφικών επιρροών και μία ζωντανή, ανήσυχη ταινία από έναν αριστοτέχνη δημιουργό, πραγματοποίησε την πανελλήνια πρεμιέρα της στο πλαίσιο του περασμένου 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο τμήμα Ματιές στα Βαλκάνια.

Ο σκηνοθέτης Νουρί Μπιλγκέ Τσεϋλάν αποκάλυψε ότι με το πέρας των γυρισμάτων διέθετε υλικό 200 και πλέον ωρών. Το πρώτο cut της ταινίας ήταν διάρκειας 4 ωρών και 30 λεπτών. Εντέλει δούλεψε «σκληρά» για να καταφέρει το τελικό αποτέλεσμα που ωστόσο διαρκεί 3 ώρες και 15 λεπτά!

Η ταινία «Χειμερία νάρκη» αποτελεί έμπνευση από ιστορίες του Τσέχωφ αλλά και έργα των Τολστόι, Ντοστογέφσκι και Βολταίρου.

Ο πρωταγωνιστής της ταινίας Χαλούκ Μπιλγκινέρ έχει απορρίψει τον ρόλο τρεις φορές εξαιτίας των ανειλημμένων θεατρικών του υποχρεώσεων. Όμως ο Τσεϋλάν επέμεινε τονίζοντας ότι ο ήρωας είχε σχεδιαστεί πάνω στον Μπιλγκινέρ εξ αρχής.

H Χειμερία νάρκη είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια ταινία που έχει κερδίσει ποτέ τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών.

H Χειμερία νάρκη είναι η δεύτερη τουρκική ταινία που κερδίζει Χρυσό Φοίνικα μετά τον Δρόμο του Γιλμάζ Γκιουνέι, το 1982.

Το όνομα του ήρωα του φιλμ, Αϊντίν, σημαίνει διανοούμενος στα τουρκικά.

Ο Τσευλάν έχει γεννηθεί στην Κωνσταντινούπολη. Το φιλμ του «Μακριά» έχει κερδίσει το Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής καθώς και δύο Βραβεία Καλύτερου Ηθοποιού στο Φεστιβάλ Καννών 2003.

Η επόμενη ταινία του «Κλίματα αγάπης» έλαβε το βραβείο FIPRESCI στο Φεστιβάλ Καννών 2006 και οι «Tρεις Πίθηκοι» κέρδισαν το Bραβείο Kαλύτερης Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Kαννών 2008 και το Κάποτε στην Ανατολία κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών 2011.

*Ταινίες του Τσευλάν έχει προβάλλει κατά το παρελθόν η Κινηματογραφική Λέσχη Πάτρας.

Στην "Χειμερία Νάρκη" παίζουν ακόμα οι Demet Akbag, Melisa Sozen, κ.α.

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture