Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

O Ρ. Ρέντφορντ μίλησε για την δύναμη της τηλεόρασης, την "αλλαγή" και το Charlie Hebdo στην πρεμιέρα του Sundance 2015

O Ρ. Ρέντφορντ μίλησε για την δύναμη της...

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Πέμπτη 22/1/2015 το απόγευμα ενώπιον των δημοσιογράφων

To Φεστιβάλ Ανεξάρτητου κινηματογράφου του Σάντανς στην χιονισμένη Γιούτα είναι δημιούργημα του. Ξεκίνησε με πολλές δυσκολίες πριν από 31 χρόνια αλλά πια καθιερώθηκε ως η σημαντικότερη και καινοτόμα διοργάνωση αντίβαρο στην εμπορικότητα του Χόλυγουντ.

Ο λόγος για τον βετεράνο 78χρονο σούπερ σταρ Ρόμπερτ Ρέντφορντ, ο οποίος για άλλη μία χρονιά εγκαινίασε τη σινεφίλ κινηματογραφική διοργάνωση και μίλησε για τα πάντα, από την άνοδο της TV μέχρι το Charlie Hebdo, στην συνάντηση του με τους εκπροσώπους των Μέσων ενημέρωσης, στο 280 θέσεων Egyptian Theatre στο Παρκ Σίτι την Πέμπτη 22/1/2015 το απόγευμα.

Όπως έγραψε το σάιτ flix.gr, το Φεστιβάλ του Σάντανς δεν θα υπήρχε χωρίς τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ και παρότι, πριν δυο χρόνια, ο «χρυσαφένιος» ηθοποιός (με τα ωραιότερα ξανθά μαλλιά του Χόλυγουντ) ανήγγειλε την περιορισμένη πλέον εμπλοκή και συμμετοχή του στα δρώμενα του Φεστιβάλ, παραμένει ο απόλυτος εμπνευστής και ιδρυτής του και η πιο εμβληματική φιγούρα του. Όλοι εξάλλου οι ηθοποιοί, σκηνοθέτες και executives του κινηματογράφου που ανεβαίνουν κάθε Ιανουάριο μέχρι εκεί, επιζητούν να τον συναντήσουν και να συνομιλήσουν μαζί του.

Το 31ο Φεστιβάλ του Σάντανς άνοιξε την αυλαία του την Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015 στη Γιούτα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (το thebest.gr είχε χθες αναλυτική ανάρτηση για τις πιο πολυαναμενόμενες ταινίες του φετινού φεστιβάλ που θα διαρκέσει έως την 1η Φεβρουαρίου 2015) και ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ, μαζί με τον καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ, Τζον Κούπερ και τη Διευθύντρια του Sundance Institute, την Κέρι Πάτναμ, υποδέχτηκε όλους τους φετινούς προσκεκλημένους και μίλησε, όπως συνήθως, για τα πάντα, ρομαντικά και αιχμηρά.

Μάλιστα φέτος στο πρόγραμμα συμπεριλήφθηκε (κατόπιν πιέσεως καθώς δεν του αρέσει κάτι τέτοιο όπως είπε με χιούμορ ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ) και η νέα του ταινία ως πρωταγωνιστής, το «A Walk in the Woods» όπου συμπρωταγωνιστεί με τον 74χρονο Νικ Νόλτε και την Έμμα Τόμσον. Είχε ξαναπροβληθεί φιλμ με τον Μπομπ Ρέντφορντ το 2004 στο Σάντανς, το «Ξέφωτο – The Clearing».

Ακολουθούν τα όσα είπε ο συμπαθής σταρ, όπως τα παραθέτει το flix.gr.

Για την τρομοκρατική επίθεση στο Γαλλικό περιοδικό Charlie Hebdo ανέφερε πως εδώ, στο Σάντανς, θα δείτε πολλές ταινίες που θα αναστατώσουν τον κόσμο και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μ’ αυτό. Εμείς κάνουμε ότι μπορούμε για να διατηρούμε την ελευθερία της έκφρασης ζωντανή στο Φεστιβάλ. Και θα τολμήσω να πω ότι η τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι ήταν ένα σοκ αλλά και μια αφορμή αφύπνισης.

Για τη δική του ταινία, «A Walk in the Woods», που κάνει πρεμιέρα στο Σάντανς, ο Ρέντφορντ είπε, «είναι παράξενο, πολύ πολύ παράξενο. Ο Τζον Κούπερ κι εγώ έχουμε το είδος της σχέσης όπου εγώ φρόντιζα να μένω απ’ έξω απ’ τις δουλειές του. Στην αρχή με προβλημάτισε πολύ το να προβάλλω την ταινία μου εδώ, είναι σχεδόν η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό, αλλά πήρε εκείνος την απόφαση για μένα και την προγραμμάτισε».

Το "A Walk in the Woods" έχει σκηνοθετήσει ο Κεν Κουάπις του «He’s Just Not that Into You» και είναι ένα οδοιπορικό φυσιολατρίας στο Μονοπάτι Appalachian Trail μήκους 2.000 μιλίων, δυο αντρών φίλων και συμμαθητών από τα παλιά.

Μίλησε επίσης για το πάθος του για τα ντοκιμαντέρ που ξεκίνησε από πολύ παλιά αλλά και για τη σημασία της τηλεόρασης. Είχε σκηνοθετήσει και μία σπουδαία ταινία, το «Quiz Show» το 1994 που μάλιστα του είχε χαρίσει και υποψηφιότητα για καλύτερη σκηνοθεσία και για καλύτερη ταινία.

«Πιστεύω στη δύναμη της τηλεόρασης, εκεί ξεκίνησα και την καριέρα μου άλλωστε, είναι μια υπέροχη πλατφόρμα για να εξελίσσονται οι ηθοποιοί. Βλέπω πολύ ταλέντο. Θα δούμε αν, στην πορεία, η τηλεόραση κι ο κινηματογράφος θα μείνουν δυο ξεχωριστές οντότητες ή θα γίνουν ένα. Αυτή τη στιγμή, η εντύπωσή μου είναι ότι η τηλεόραση προχωρά πιο γοργά από το σινεμά», είπε χαρακτηριστικά ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ ενώ η λέξη που χρησιμοποίησε επανειλημμένα στην φετινή συνέντευξη Τύπου του Σάντανς ήταν η «αλλαγή»!

«Πιστεύω ότι η αλλαγή είναι αναπόφευκτη. Κάποιοι προχωρούν μαζί με τα πράγματα που αλλάζουν κι άλλοι όχι, επειδή φοβούνται. Εγώ θέλω εμείς να μπορούμε ν’ ακολουθούμε τη νέα κατάσταση και να τη χρησιμοποιούμε προς όφελός μας. Η ποικιλία είναι η δύναμη που κλωτσάει την μπάλα κι αυτή την ορμή την εκπροσωπούμε. Καθώς τα πράγματα αλλάζουν, οι κινηματογραφιστές αλλάζουν κι αυτοί. Θα ήθελα τα πράγματα ν’ αλλάζουν ακόμα πιο γρήγορα, είμαι ανυπόμονος άνθρωπος. Γι’ αυτό κάνω διαλογισμό και κατεβάζω λίγο τους ρυθμούς μου ως προς τις προσδοκίες μου. Αλλά θα συμβεί», είπε ο αγαπητός αειθαλής σταρ.

Να προσθέσουμε πως ένα δεκαήμερο αφιέρωμα στο κινηματογραφικό φεστιβάλ του Sundance 2015 θα έχει αυτές τις μέρες το Sundance Channel που στην Ελλάδα μπορούν να το δουν οι συνδρομητές του ΟΤΕ ΤV.

Eπιμέλεια - ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture