Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ντουμάνι και σήμερα από τα Πυρηνελαιουργεία – Βρώμα σε Δυτική Αχαΐα και Πάτρα – Κατσιφάρας: "Μα τα έκλεισα, δεν τα έκλεισα;" ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Ντουμάνι και σήμερα από τα Πυρηνελαιουργ...

Έντονες διαμαρτυρίες από φορείς και κατοίκους - Μηνυτήρια αναφορα από το Σύλλογο Κ. Αλισσού

Αποπνικτική και σήμερα η ατμόσφαιρα στη Δυτική Αχαΐα από τα πυρηνελαιουργεία της Βιομηχανικής Περιοχής Πατρών τα οποία, παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις σήμερα από το πρωί λειτουργούσαν κανονικότατα προκαλώντας, στην κυριολεξία, ασφυξία σε χιλιάδες κατοίκους των χωριών της περιοχής. Η βρώμα έφθασε μέχρι και την Πάτρα παρά το γεγονός ότι ο άνεμος δεν το ευνοούσε.

Το thebest.gr βρέθηκε στο σημείο και όπως βλέπετε στις φωτογραφίες και τα βίντεο που ακολουθούν έγινε μάρτυρας μιας τριτοκοσμικής κατάστασης, με το ντουμάνι από τις καμινάδες να κρύβει τον ήλιο, τον πυρήνα να είναι ακάλυπτος σε σημεία όπου επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες κ.α. Η δε δυσωδία ΑΦΟΡΗΤΗ!

Την ίδια ώρα στο σημείο πραγματοποιούσαν αυτοψία-διαμαρτυρία τοπικοί φορείς και Αντιδήμαρχοι του Δήμου Δυτικής Αχαΐας. Οι αιχμές μάλιστα που άφηναν προς την Περιφέρεια ήταν σαφείς με τον Αντιδήμαρχο και Πρόεδρο της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Παναγιώτη Μυλωνά να κάνει λόγο για «αρμοδίους που παίζουν με την υγεία των πολιτών». Και τούτο, γιατί όπως σημειώνουν, από τις 4 του μηνός είχαν διαπιστωθεί παρατυπίες αλλά τα πυρηνελαιουργεία είναι ακόμα ανοικτά.

Μάλιστα κατά τη διάρκεια της εκεί τους παρουσίας ο πρόεδρος της Φώσταινας Αλέξης Δημητρακόπουλος συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα ο οποίος δήλωνε ότι τα έχει κλείσει τα πυρηνελαιουργεία… Περίπου την ίδια ώρα στα τοπικά ΜΜΕ έφθανε Δελτίο Τύπου της Περιφέρειας όπου γινόταν λόγος για «λουκέτο» το οποίο όμως δεν είχε μπει ακόμα...

 

 

Έντονη είναι για το θέμα και η αντίδραση του προέδρου Πολιτιστικού Συλλόγου Παραλίας Κάτω Αλισσού Δημήτρη Μπαρμπούνη ο οποίος δήλωσε πως θα προχωρήσει σε μήνυση κατά παντός υπευθύνου... Παράλληλα θα γίνει συγκέντρωση το Σάββατο στο κοινοτικό γραφείο, όπου έχουν κληθεί ο Σύλλογος Άνω Αλισσού αλλά και άλλοι Σύλλογοι περιοχών ώστε «να υπάρχει κοινή γραμμή και μέτωπο απέναντι σε μία κατάσταση που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο υπό την ανοχή της πολιτείας και των φορέων καθώς τα μέτρα που λαμβάνονται είναι αναποτελεσματικά», όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά.

 

 

Ακολουθεί η μηνυτήρια αναφορά του Συλλόγου στον εισαγγελέα όσον αφορά τα πυρηνελαιουργεία.

1. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΚΑΤΩ ΑΛΙΣΣΟΥ

2. ΠΡΟΕΔΡΟΣ Τ.Κ. Κ. ΑΛΙΣΣΟΥ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ κ. ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΩΝ ΠΑΤΡΑΣ ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΤΑ ΠΑΝΤΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ

Για την δυσοσμία των πυρηνελαιουργείων

 

Αξιότιμε κύριε Εισαγγελέα,

σας αναφέρουμε ότι ιδιαίτερα τον φετινό χειμώνα από τον μηνά Νοέμβριο μέχρι και σήμερα η ατμόσφαιρα από την αέρια δυσοσμία πυρηνελαιουργείου στην περιοχή της ΒΙ.ΠΕ. είναι σχεδόν καθημερινή και τις περισσότερες ώρες της ημέρας αποπνικτική με έντονη δυσοσμία του πυρήνα που φτάνει από τα Μποζαΐτικα Πατρών μέχρι και σε πολύ έντονο βαθμό στην Δυτική Αχαΐα και ιδιαίτερα στους Αλισσούς, Λουσικά Κάτω Αχαΐα κλπ.

Οι κάτοικοι της περιοχής μας βιώνουν σε καθημερινή βάση δύσκολες ώρες εξαιτίας των αερίων ρύπων που βγαίνουν από τις καμινάδες των πυρηνελαιουργείων. Πολλοί άνθρωποι έχουν παραπονεθεί για αναπνευστικά προβλήματα που αυτό γίνεται πιο έντονο όταν υπάρχει στην ατμόσφαιρα έντονη υγρασία. Κύριε εισαγγελέα από εσάς ζητούμε να εφαρμοστεί η νομιμότης για να συνεχίζεται η λειτουργία αυτών των μονάδων, γιατί εκτός από τα αρκετά αναπνευστικά προβλήματα που προκαλούνται στην υγεία των κατοίκων, υποβαθμίζεται και η ποιότητα ζωής τους.

Κύριε εισαγγελέα σας ζητούμε να διερευνήσετε τι ενέργειες έχουν γίνει από θεσμοθετημένους παράγοντες όπως: Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος καθώς και από τον δήμο Δυτικής Αχαΐας, Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος.

Τα κυριότερα προβλήματα που δημιουργούνται από τα αέρια απόβλητα είναι:

1. Οσμητικές πτητικές ενώσεις που εκλύονται κατά την αποθήκευση και ξήρανση νωπού ελαιοπυρήνα,

2. Σωματίδια από τις εστίες καύσης του ξηραντήριου,

3. Σωματίδια κατά την εκκένωση των εκχυλιστηρων και την μεταφορά αποθήκευση του πυρηνοξυλου.

Κύριε εισαγγελέα, μπορούν με μέτρα που θα πάρουν τα πυρηνελουργια να βελτιώσουν αρκετά την έντονη δυσοσμία που βγάζουν.

Λίγα προληπτικά μετρά είναι:

1. Αποφυγή χρησιμοποίησης ελαιοπυρήνα ο όποιος έχει αποθηκευθεί πάνω από 5 ήμερες,

2. Έκλυση επαερίων σε τούνελ διαβροχής,

3. Βιοφίλτρα,

4. Έγχυση αντιοσμητικών ουσιών,

5. Ψεκασμός στα καυσαέρια των ξηραντήριων.

Λύσεις υπάρχουν αρκεί επιτέλους οι τοπικοί θεσμικοί παράγοντες να κάνουν ότι ο νομός και η λογική επιτάσσει".

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις