Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Νικητής στις προεδρικές εκλογές στην Τυνησία αναδείχθηκε ο 88χρονος Καΐντ Εσέμπσι

 Νικητής στις προεδρικές εκλογές στην Τυ...

Με ποσοστό 55,68%, έναντι 44,32% του αντιπάλου του, απερχόμενου προέδρου Μονσέφ Μαρζούκι

Ο πρώην πρωθυπουργός της Τυνησίας Μπέτζι Καΐντ Εσέμπσι κέρδισε τις Προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014 με ποσοστό 55,68%, έναντι 44,32% του αντιπάλου του, του απερχόμενου προέδρου Μονσέφ Μαρζούκι, ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή.

Ο 88χρονος Καΐντ Εσέμπσι όπως αναφέρει ανάρτηση του σάιτ της εφημερίδας Τα Νέα, έλαβε περισσότερες από 1,7 εκατομμύρια ψήφους στον δεύτερο γύρο, έναντι 1,3 εκ. ψήφων για τον Μαρζούκι, διευκρίνισε ο πρόεδρος της επιτροπής, Σαφίκ Σαρσάρ.

Το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 60,1% των εγγεγραμμένων.

Το στρατόπεδο του Καΐντ Εσέμπσι είχε ανακοινώσει τη νίκη του πρώην πρωθυπουργού λίγα μόλις λεπτά αφότου έκλεισαν οι κάλπες, την Κυριακή, κάτι όμως που αμφισβητήθηκε από τον Μαρζούκι ο οποίος έκανε λόγο για «πολύ μικρή διαφορά» μεταξύ των δύο υποψηφίων.

Η προεκλογική εκστρατεία διεξήχθη σε τεταμένο κλίμα καθώς οι δύο άνδρες δεν έκρυψαν την αντιπάθειά τους ο ένας για τον άλλο. Ο Μαρζούκι χαρακτήρισε μάλιστα τον Καΐντ Εσέμπσι "εκπρόσωπο της έκπτωτης δικτατορίας" ενώ ο τελευταίος κατήγγειλε τις παραχωρήσεις του απερχόμενου προέδρου προς τους ισλαμιστές, ακόμη και προς τους τζιχαντιστές.

Το κόμμα του Εσέμπσι, το Νιντάα Τουνές, είχε κερδίσει και τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου, γεγονός που σημαίνει ότι θα αναλάβει να σχηματίσει κυβέρνηση, ενδεχομένως σε συνεργασία με το ισλαμιστικό κόμμα Ενάχντα που παραμένει η δεύτερη πολιτική δύναμη στη χώρα αλλά δεν είχε προτείνει κάποιον υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές.

Στις νότιες επαρχίες της Τυνησίας, όπου στον πρώτο γύρο των προεδρικών ο Μαρζούκι είχε συγκεντρώσει μεγάλο ποσοστό, σημειώθηκαν συγκρούσεις σήμερα μεταξύ αστυνομικών και κατοίκων που διαμαρτύρονταν για τη νίκη του Καΐντ Εσέμπσι. Στην κοινότητα Ελ Χάμα «περίπου 300-400 άνθρωποι έβαλαν φωτιά σε λάστιχα και επιχείρησαν να επιτεθούν με πέτρες στο αστυνομικό τμήμα», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, Μοχάμεντ Άλι Αρούι.

«Οι δυνάμεις της τάξης απάντησαν με δακρυγόνα», συνέχισε.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, στις ταραχές αυτές τραυματίστηκαν κάποιοι αστυνομικοί, ο αριθμός των οποίων δεν έχει διευκρινιστεί.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις