Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Αξιολόγηση χωρίς αξιακό σύστημα

Αξιολόγηση χωρίς αξιακό σύστημα

της Μαρίας Κυριακοπούλου, πρώην βουλευτής - μέλος Πολιτικού Συμβουλίου Κοινωνικής Συμφωνίας

Νόμοι για την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων- κατάρρευση των δημόσιων και αυτοδιοικητικών  δομών

Αξιολόγηση χωρίς αξιακό σύστημα

Ζούμε το περισσό θράσος και την επιβολή της εξουσιαστικής συμπεριφοράς του επιτετραμμένου της κυρίας Μέρκελ για την Αυτοδιοίκηση, Φούχτελ.

Η τρωθείσα κυριαρχία του ελληνικού κράτους επιτρέπει στον Φούχτελ, να απαιτεί ανερυθρίαστα από τους εκλεγμένους δημοτικούς ταγούς την κατάθεση όλων των στοιχείων σχετικά με την ταυτότητα των δήμων τους (οικονομικά, περιουσιακά, κοινωνικά, πολιτιστικά κλπ.).

Η επιτροπεία, που έχει επιβληθεί θέλει δήμους ανίσχυρους, όχι υπηρέτη των δημοτών και της πόλης, αλλά υπηρέτη των ιδιωτικών συμφερόντων. Συμφερόντων της επικυρίαρχης στην Ευρώπη Γερμανίας, που θέλει πάση θυσία τα χρυσοφόρα απορρίμματα-καθαριότητα, ενέργεια και νερό, καθώς και την εισαγωγή απαρχαιωμένου τεχνολογικού εξοπλισμού.

Και εδώ βλέπουμε τον παραλογισμό, όταν στη Γερμανία οι αρμοδιότητες αυτές επιστρέφουν πάλι στους δήμους διότι με την ιδιωτικοποίηση υποβαθμίστηκαν οι παρεχόμενες υπηρεσίες π.χ. ποιότητα νερού, υψηλά τιμολόγια, ελλειπή έως ανύπαρκτη συντήρηση δικτύων και  εργασιακές σχέσεις μεσαίωνα.

Παράλληλα απαιτούν απολύσεις, ελαστικές μορφές εργασίας, χειραγωγούμενους εργαζόμενους, για να μην υπάρχει αντίδραση, και χτύπημα του συνδικαλιστικού κινήματος, που αντιστέκεται στο ξεπούλημα.

Να σημειωθεί  ότι  πολλοί είναι και οι δήμαρχοι, που συνεργάζονται με τον Φούχτελ για την ιδιωτικοποίηση της   διαχείρισης  των απορριμμάτων.

Αυτό σημαίνει όμως την μετακύληση  του κόστους στους δημότες μέσω της αύξησης των τελών.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η λεγόμενη αξιολόγηση, που δε στηρίζεται σε ένα αξιακό σύστημα για την προαγωγή των καλύτερων και την αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών, αφού εκ των προτέρων ο νόμος θέτει συγκεκριμένα ποσοστά κατά τη βαθμολόγηση για να βγουν εκτός υπηρεσίας και έτσι να αποτελέσουν τη δεξαμενή απολύσεων (για τη σχετική νομοθετική ρύθμιση είχα αναφερθεί εκτενώς σε παλαιότερο άρθρο μου).

Άλλωστε όλοι συμφωνούμε, ότι οι υπάλληλοι, που έχουν διοριστεί με πλαστούς τίτλους, δεν έχουν θέση στο Δημόσιο, καθώς και όσοι δεν ασκούν τα καθήκοντά τους, όπως ορίζει το Σύνταγμα και οι νόμοι.

Αν πραγματικά στόχευαν σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις δε θα υποβάθμιζαν τα προσόντα εργαζομένων που τέθηκαν σε κινητικότητα.

Αρκεί να σημειώσουμε, ότι από δυόμισι χιλιάδες σχολικούς φύλακες, οι πεντακόσιοι που τοποθετήθηκαν στα νοσοκομεία, υποβαθμίστηκαν από την κατηγορία της δευτεροβάθμιας αλλά και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην κατηγορία της υποχρεωτικής.

Είναι ενδεικτικό ένα παράδειγμα για να δείξουμε την υποκρισία του αρμόδιου υπουργού. Η Ε.Μ. (τα στοιχεία στη διάθεσή σας) εργαζόταν ως σχολική φύλακας και κατά την κινητικότητα τοποθετήθηκε ως βοηθός θαλάμου στην κατηγορία υποχρεωτικής εκπαίδευσης (δηλαδή τρίτης γυμνασίου), ενώ είναι απόφοιτος του ΑΤΕΙ. Και εδώ αντιλαμβανόμαστε ότι δεν πρόκειται περί ορθής κατανομής του προσωπικού στο Δημόσιο και άρα αναβάθμισης των υπηρεσιών του.

Το ίδιο συνέβη και με τους δημοτικούς αστυνομικούς.

Παράλληλα η κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας δημιούργησε χάος στις πόλεις και το πιο σημαντικό μείωσε τα έσοδα των δήμων κατά 40%.

Δυστυχώς η μεθοδευμένη κατάρρευση των δημόσιων δομών και των αυτοδιοικητικών δε δημιουργεί ένα καλύτερο κράτος, δομημένο αξιοκρατικά με σταθερότητα, συνέχεια και γνώση, ώστε να προκύπτει όφελος για το σύνολο, αλλά και χώρος για τους νέους, που εφοδιασμένοι με προσόντα θα αναβάθμιζαν τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Μπορεί κανείς νέος να ελπίσει στο μέλλον με πεντάμηνες συμβάσεις χρηματοδοτούμενες από το ΕΣΠΑ μέσω ΜΗΚΥΟ και ΟΑΕΔ με εξευτελιστικούς μισθούς και χωρίς εργασιακά δικαιώματα;

Τελικά εφαρμόζονται νόμοι, που παραβιάζουν τα δικαιώματα και οικοδομούν νέους θεσμούς για την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων, αποδυναμώνοντας ή καταργώντας τις δημόσιες κοινωνικές δομές, που οδηγούν στην φτωχοποίηση τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.

Όχι μόνο οι εργαζόμενοι, αλλά και οι πολίτες στο σύνολό τους πρέπει  να αντισταθούν στη λαίλαπα του σκληρού νεοφιλελευθερισμού που στραγγαλίζει ζωές   και κλέβει  ελπίδες και όνειρα γενεών .

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις