Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Αξιωματούχοι της ΕΕ: Δεύτερες σκέψεις της Ελλάδας για πρόωρη έξοδο από το πρόγραμμα δανεισμού

Αξιωματούχοι της ΕΕ: Δεύτερες σκέψεις τη...

"Οι Ευρωπαίοι αντιστέκονται στις πιέσεις που ασκεί η Αθήνα για τον τερματισμό του δανεισμού από το ΔΝΤ"

Το σχέδιο πρόωρης εγκατάλειψης της οικονομικής στήριξης από τους διεθνείς πιστωτές ξανασκέφτεται η Ελλάδα, όπως δηλώνουν στο Reuters κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ, ενώ εκτιμούν ότι η Ελλάδα ενδέχεται να ζητήσει πιστωτική γραμμή για την αντικατάσταση των κεφαλαίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, η Ελλάδα μοιάζει να έχει δεύτερες σκέψεις αναφορικά με την επιστροφή της αποκλειστικά στις αγορές για χρηματοδότηση μετά από τις πιέσεις από την Ε.Ε. – και τους επενδυτές που επιδόθηκαν σε ξεπούλημα ελληνικών ομολόγων αυτή την εβδομάδα. Όπως αναφέρουν στο Reuters, οι Ευρωπαίοι αντιστέκονται στις πιέσεις που ασκεί η Αθήνα για τον τερματισμό του δανεισμού από το ΔΝΤ.

«Η ελληνική πλευρά αναγνωρίζει ότι μια πλήρης αποκοπή από τα προγράμματα της ευρωζώνης και του ΔΝΤ δεν είναι προς το συμφέρον της» δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος. Σύμφωνα με άλλη πηγή από την Ε.Ε., η ραγδαία άνοδος των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων ήταν ένα «reality check», ενώ σειρά άλλων αξιωματούχων υποστηρίζουν ότι οι συζητήσεις στο Eurogroup βοήθησαν επίσης την Ελλάδα να αλλάξει τη στάση της.

Επίσης οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης επισημαίνουν τη διάσταση που υπάρχει μεταξύ της ελληνικής πολιτικής και των διεθνών οικονομικών. Όπως αναφέρει το Reuters, η κυβέρνηση ελπίζει να κερδίσει εύνοια, ανακοινώνοντας την έξοδο από το μισητό μνημόνιο που επιβληθεί από το εξωτερικό – ειδικά το ΔΝΤ. Αλλά οι επενδυτές βλέπουν ότι τα οικονομικά της χώρας εξακολουθούν να είναι πολύ εύθραυστα για να στηριχθεί στις αγορές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Αθήνα μπορεί να αναζητά ένα «δίκτυ ασφαλείας» από τους εταίρους και να επιθυμεί οι Ευρωπαίοι να επεκτείνουν την πίστωσή τους για αντικαταστήσουν αυτή του ΔΝΤ.

Όπως τονίζουν οι αξιωματούχοι, όροι θα ισχύσουν σε κάθε νέα χρηματοδότηση – και είναι απρόθυμοι να αφήσουν την Ελλάδα να βγάλει το ΔΝΤ από την εικόνα, καθώς οι όροι που θέτει το ΔΝΤ βοηθούν την αξιοπιστία της Αθήνας στα μάτια των ιδιωτών επενδυτών.

Ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος χαρακτηρίζει ως «πολύ φιλόδοξα» τα σχέδια της Ελλάδα να στηριχθεί αποκλειστικά στις αγορές για την χρηματοδότησή της το επόμενο έτος, προσθέτοντας ότι οι όροι που ισχύουν στα δάνεια από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, ήταν ζωτικής σημασίας για να πείσουν άλλους δανειστές ότι η χώρα ήταν αξιόπιστη.

«Οι επενδυτές δεν θα πλησιάσουν χωρίς πρόγραμμα» τονίζει ο ίδιος.

"Ο κακός" είναι το ΔΝΤ

«Για ιστορικούς λόγους το ΔΝΤ παρουσίαζεται στην Ελλάδα ως ο κακός, ενώ οι Ευρωπαίοι είναι συγκριτικά πιο αποδεκτοί» αναφέρει στο Reuters, ένας αξιωματούχος της ευρωζώνης. «Οι Έλληνες θέλουν να αφήσουν το ΔΝΤ και να διαπραγματευθούν κάτι με την ευρωζώνη».

«Από την οπτική της εγχώριας ελληνικής πολιτικής αυτό θα είναι πολύ καλύτερο» σημειώνει άλλος αξιωματούχος. Αλλά η πλήρης απαλλαγή από το ΔΝΤ θα βρει αντίθετους τους ευρωπαίους δανειστές. «Πρόκειται για την αξιοπιστία που έχει το ΔΝΤ με τις αγορές, η σφραγίδα της έγκρισής του είναι πολύ σημαντική – θα θέλαμε να έχουμε εκεί το ΔΝΤ», δηλώνει ένας ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης στο Reuters.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις