Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πέθανε ο Ναυπάκτιος θεολόγος Νικόλαος Σωτηρόπουλος

Πέθανε ο Ναυπάκτιος θεολόγος Νικόλαος Σωτηρόπουλος

Γεννήθηκε στο Παλαιοχωράκι Ναυπακτίας στις 15 Απριλίου 1934

Πέθανε  σήμερα Πέμπτη 28/8/2014,  ο πολύ γνωστός για την αγωνιστικότητα του θεολόγος, φιλόλογος και ιεροκήρυκας που για πολλούς εντός της Εκκλησίας θεωρείτο ο «μεγαλύτερος αντιαιρετικός & αγιογραφικός σύγχρονος θεολόγος της Ορθοδοξίας μας»,  ο  Ναυπάκτιος Νικόλαος Σωτηρόπουλος.

Γεννήθηκε στο Παλαιοχωράκι Ναυπακτίας στις 15 Απριλίου 1934. Γιος υπερπολύτεκνης οικογένειας, του Ιωάννη Σωτηρόπουλου και της Πολυτίμης το γένος  Λουκοπούλου. Είχε τέσσερες αδελφές και ένα αδελφό, την Ουρανία, την Φωτεινή, Την Γεωργία, τον Χρήστο και την Βασιλική.

Τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο του τόπου του και το Γυμνάσιο Ναυπάκτου.  Τα δύσκολα χρόνια του εμφυλίου πολέμου και της κατοχής φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έλαβε τα πτυχία του Καθηγητή Θεολογίας και Καθηγητή Φιλολογίας, με άριστα.

«Από τα παιδικά του χρόνια γέμισε την ψυχή του με Χριστό και Εκκλησία και αφιερώθηκε «ψυχή τε και σώματι» στην εκκλησία και το θείο λόγο.» αναφέρεται σήμερα σε αρκετά εκκλησιαστικά blogs που έχουν αφιερώματα για τον Ναυπάκτιο θεολόγο που υπήρξε  πνευματικό παιδί του επισκόπου Φλωρίνης μακαριστού π. Αυγουστίνου Καντιώτη και πολύ γνωστός ανά το πανελλήνιο, από τις συχνές εμφανίσεις του στην τηλεόραση, για να σχολιάσει εκκλησιαστικά θέματα κλπ

Γράφει γι αυτόν το blog http://syletpatr.blogspot.gr : «Εγκρατής σε όλη του τη ζωή, άγαμος και ολιγαρκής, δεν έγινε μισθωτός, δεν απέκτησε περιουσία, ούτε άφησε υλικό πλούτο, μόνο πνευματικό και μάλιστα εις υπερθετικόν βαθμόν.  Πολυγραφότατος και εκ των λαμπρότερων κηρύκων του θείου λόγου, συγκινούσε τα πλήθη των πιστών με τον απλό του και κατανοητό λόγο.

Από τις δεκάδες μικρά και μεγάλα σε όγκο βιβλία του, ξεχωρίζω την ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΚΑΙΝΗΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ, ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ, την θεολογική ανάπτυξη του ΚΑΤΑ ΜΑΤΘΑΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ, την θεολογική ανάπτυξη του ΚΑΤΑ ΙΩΑΝΝΗΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ, 4 τόμους ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΔΥΣΚΟΛΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΓΡΑΦΗΣ, το ΑΝΤΙΧΙΛΙΑΣΤΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ και δεκάδες άλλα!

Διηύθυνε για πολλά χρόνια την Ορθόδοξη φιλανθρωπική ιεραποστολική χριστιανική Αδελφότητα Ο ΣΤΑΥΡΟΣ,  όλα δε τα έσοδα από την διάθεση των βιβλίων του τα χορηγούσε σε αυτή. Διέμεινε τα περισσότερα χρόνια στην Αθήνα, πλην των 4 τελευταίων που δοκιμάστηκε η υγεία του που διέμεινε στην Πάτρα στις αδελφές του.

Περιόδευσε κηρύττων στον απανταχού Ελληνισμό, σε Ευρώπη, Αμερική Καναδά, Αυστραλία. Ηταν δε ο εμπνευστής και αθόρυβος πρωτεργάτης της ανέγερσης του Ιερού Ναού του Αγίου Μήλου Αγιάς Πατρών. Τον τίμησαν και τον βράβευσαν ο Δήμος Ναυπάκτου, ο Δήμος Βραχνεϊκων, ο δήμος Θέρμου και δεκάδες σύλλογοι και οργανώσεις.

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλλεί  την Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014,  και ώρα 5 μ.μ.  στην Ιερά Μονή Εισοδίων Θεοτόκου Μυρτιάς Τριχωνίδος της Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, κατόπιν επιθυμίας του που εκφράστηκε εν ζωή, παρουσία των επισκόπων Αιτωλίας & Ακαρνανίας, Πειραιώς, Γόρτυνος κ.α.»

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις