Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Ο Αιγιώτης Βασίλης Χαραλαμπόπουλος παίζει για 2η φορά "Βατράχους" στην έως τώρα καριέρα του

Ο Αιγιώτης Βασίλης Χαραλαμπόπουλος παίζε...

Την προηγούμενη φορά, το 2003 στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος είχε υποδυθεί τον δούλο Ξανθία

Ο αγαπητός ηθοποιός Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, σταθερός συνεργάτης του σκηνοθέτη Γιάννη Κακλέα τα τελευταία χρόνια, κρατά ως γνωστό το ρόλο του θεού Διονύσου στην πολύ επιτυχημένη παράσταση αρχαίου δράματος του Εθνικού Θεάτρου «Βάτραχοι» που απόψε Δευτέρα και την Τρίτη 19 Αυγούστου 2014 στις 21.00 θα παρουσιαστούν στο Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο της Πάτρας στο πλαίσιο του 33ου Επετειακού Φεστιβάλ Πάτρας – Θεσμός Αρχαίου Δράματος του ΟΚΠΕ.

Στην παράσταση που αναμένεται με ξεχωριστό ενδιαφέρον από το Πατρινό θεατρόφιλο κοινό, ο νέος ταλαντούχος ηθοποιός Πάνος Βλάχος (Μην αρχίζεις την Μουρμούρα στον Αlpha) κρατά τον ρόλο του Ξανθία, ο δημοφιλής ηθοποιός και τραγουδιστής Γιάννης Ζουγανέλης τον ρόλο του Αισχύλου, ο Φάνης Μουρατίδης υποδύεται τον Eυριπίδη ενώ στο ρόλο της Ιέρειας εμφανίζεται η Εβελίνα Παπούλια (φέτος την είδαμε τηλεοπτικά στο σήριαλ του ΑΝΤ1 «Μπρούσκο»).

Όπως έγραψε το περιοδικό Αθηνόραμα, συνεπής στο γκόθικ ύφος του, ο Γιάννης Κακλέας, με τη βοήθεια του Μανώλη Παντελιδάκη στα σκηνικά και της Εύας Νάθενα στα κοστούμια, δεν αντιμετωπίζει τους «Βατράχους» ως κωμωδία (και μάλιστα προς αποδόμηση) αλλά ως ποιητική δημιουργία.

Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος έχει γεννηθεί τον Σεπτέμβριο του 1970 και συγκαταλέγεται στους πιο χαρισματικούς και ταλαντούχους ηθοποιούς της τηλεόρασης, του κινηματογράφου και του θεάτρου, της νεότερης γενιάς.

Το 1992 αποφοίτησε από την Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών ενώ το βιογραφικό του περιλαμβάνει πολλές και σημαντικές δουλειές στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει κερδίσει το Βραβείο Νέου Δημιουργού της Ένωσης Θεατρικών Κριτικών για την παράσταση «Βάτραχοι» του Αριστοφάνη που ανέβηκε από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος το 2003 σε σκηνοθεσία του Σωτήρη Χατζάκη.

Σε εκείνη την παράσταση ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος είχε ενσαρκώσει τον δούλο του Διονύσου, Ξανθία και ο Χρήστος Στέργιογλου τον Διόνυσο ενώ τον Ευριπίδη είχε υποδυθεί ο Κώστας Σαντάς και τον Αισχύλο ο Αλέξανδρος Μυλωνάς. Ο Αιγιώτης στην καταγωγή Βασίλης Χαραλαμπόπουλος κέρδισε το Βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για την ταινία «Πέντε Λεπτά Ακόμα» (2006) ενώ ξεχωριστή ήταν η ερμηνεία του που μάλιστα τιμήθηκε και με βραβείο, στην τηλεοπτική προσαρμογή του μυθιστορήματος, «Το Δέκα» του Μιχάλη Καραγάτση.

Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος όπως έγραψε η εφημερίδα «Έθνος» έρχεται αντιμέτωπος για 2η φορά με τη συγκεκριμένη κωμωδία. Η πρώτη όπως είπαμε ήταν πριν από έντεκα περίπου χρόνια. Σήμερα υποδύεται τον Διόνυσο, έναν θεό που... «η ανισορροπία του ως θεού, μόνο θεό δεν τον κάνει!» όπως εξήγησε ο δημοφιλής ηθοποιός.

«Ο θεός Διόνυσος είναι από τους πιο αγαπητούς θεούς των αρχαίων Ελλήνων, γιατί είναι ο θεός των ανθρωπίνων απολαύσεων κι αδυναμιών. Ίσως γι' αυτό ο Αριστοφάνης τον έχει εμπλουτίσει με όλα τα ανθρώπινα ελαττώματα κι αδυναμίες. Στους Βάτραχους η θεϊκή του υπόσταση διακρίνεται περισσότερο στον ρόλο του διαιτητή ανάμεσα στον Αισχύλο και τον Ευριπίδη».

Το θέμα της κωμωδίας, η αναζήτηση του ποιητικού λόγου ως όχημα σωτηρίας, καθιστά το έργο άμεσα επίκαιρο στις μέρες μας. «Πόσο πιο διαχρονικό από το να αναζητάς απεγνωσμένα μια λύση για να ανακόψεις τον σίγουρο δρόμο για την καταστροφή των αξιών μιας χώρας;» σχολιάζει ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, για να προσθέσει ότι οι σωτήρες μας είμαστε εμείς οι ίδιοι.

«Θα ήταν ιδανικό να πάψουμε να περιμένουμε να σωθούμε από σωτήρες και να κατανοήσουμε ότι τα δικά μας πόδια είναι τόσο δυνατά που μπορούμε άνετα να σταθούμε σε αυτά».

Έχει υποδυθεί διαφορετικούς Αριστοφανικούς ήρωες ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος μέσα σε αυτήν τη δεκαετία (από το 2003) αλλά δηλώνει ότι ο Ξανθίας είναι ο «αγαπημένος μου ήρωας κυρίως για συναισθηματικούς λόγους. Ήταν ο ρόλος με τον οποίο άρχισα να γνωρίζω τον Αριστοφάνη». Μέσα σε αυτήν τη διαδρομή έχει πρωταγωνιστήσει στη «Λυσιστράτη», στις «Θεσμοφοριάζουσες», στους «Όρνιθες» αλλά θεωρεί τους «Βατράχους» από τα πιο «όμορφα και ολοκληρωμένα του έργα του ποιητή».

Θα ήθελε να παίξει όλα τα έργα του Αριστοφάνη; «Θα ήταν υπέροχο αν μπορούσα να αναμετρηθώ με όλους τους ρόλους και τα έργα του, αλλά δεν είναι φυσικά αυτοσκοπός. Ο χρόνος θα το δείξει...».

Έχει επίσης υποδυθεί τον Β’ Άγγελο το 2005 στις «Βάκχες» του Ευριπίδη το 2005 σε σκηνοθεσία Σ. Χατζάκη στο Εθνικό Θέατρο, παράσταση που επίσης είχε παιχθεί στο Αρχαίο Ωδείο της Πάτρας, στο Φεστιβάλ Πάτρας του ΟΚΠΕ.

Οι «Βάτραχοι» όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», είναι «ένα έργο μυστικό, μια παράξενη κωμωδία με θέμα την αναζήτηση του χαμένου ποιητικού λόγου, όπου η κωμωδία συναντάει την τραγωδία», σύμφωνα με τον σκηνοθέτη της παράστασης, Γιάννη Κακλέα. Γραμμένη εν καιρώ πολέμου, λίγο πριν χάσουν οι Αθηναίοι από τους Σπαρτιάτες, «σαν τελευταία αναζήτηση σωτηρίας ήταν η γνώση που θα έλθει μέσα από έναν ποιητή και τον ποιητικό λόγο».

Γι' αυτό οι «Βάτραχοι» σήμερα είναι «χρήσιμοι, ειδικά σε καιρούς κρίσης, δηλαδή σε φάσεις που αναζητούμε έναν λόγο που δεν κοιτάει απλώς το αύριο, αλλά κοιτάει το μέλλον βαθιά στα μάτια και σκάβει το παρελθόν». Όσο για τη σκηνοθετική ματιά... «βλέπουμε τον Αριστοφάνη με διαφορετικό τρόπο και το έχουμε αποδείξει και σε άλλες παραστάσεις».

Σε μια Αθήνα που ζει μία από τις χειρότερες περιόδους της ιστορίας της ρημαγμένη από τα δεινά του πολέμου και με τη διαφθορά να βασιλεύει, ο Αριστοφάνης κερδίζει το 405 π.Χ. στα Λήναια το πρώτο βραβείο με τους «Βατράχους», μια κωμωδία εξαιρετικής ευφυΐας, ευαισθησίας και λυρισμού. Με έναυσμα τον θάνατο του τελευταίου μεγάλου τραγικού ποιητή, του Ευριπίδη, ο Διόνυσος ξεκινάει ένα μεταφυσικό ταξίδι στον Άδη, όπου ο Ευριπίδης και ο Αισχύλος αλληλοσυγκρούονται σε μια αριστοτεχνικά στημένη αντιπαράθεση.

Ποιος από τους δυο είναι ο καταλληλότερος να γυρίσει από τον Αδη, για να σώσει την πόλη από δεινά της; Και τι γοητευτικότερο από έναν ποιητή που καλείται να σώσει τους Αθηναίους με όπλα το ήθος, την τέχνη και τον πολιτισμό;

Η μάχη είναι αμφίρροπη. Η τελική απόφαση του Διόνυσου θα ξαφνιάσει, αφού, αν και ξεκίνησε το ταξίδι του με σκοπό να φέρει τον Ευριπίδη στη γη, φεύγει από τον Άδη παίρνοντας μαζί του τον Αισχύλο.

Ο Β. Χαραλαμπόπουλος στην Επίδαυρο με την σύζυγο του Λίνα Πρίντζου.

Ο Β. Χαραλαμπόπουλος στην Επίδαυρο με τη...

Ο Β. Χαραλαμπόπουλος στην Επίδαυρο με την σύζυγο του Λίνα Πρίντζου.

Με τον Αλέξανδρο Μπουρδούμη και την Χριστίνα Κοντοβά στην Επίδαυρο.

Με τον Αλέξανδρο Μπουρδούμη και την Χρισ...

Με τον Αλέξανδρο Μπουρδούμη και την Χριστίνα Κοντοβά στην Επίδαυρο.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture