Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Εκεχειρία βαμμένη στο αίμα – Ξαναχτύπησαν οι Ισραηλινοί!

Εκεχειρία βαμμένη στο αίμα – Ξαναχτύπησα...

Σκότωσαν 4 Παλαιστινίους παρά την 72ωρη ανακωχή

Με αίμα βάφτηκε η ανθρωπιστική εκεχειρία που τέθηκε σήμερα το πρωί, 8 ώρα Ελλάδας, καθώς μόλις τρεις ώρες από την εφαρμογή της, τα διεθνή ΜΜΕ μετέδωσαν ότι τέσσερις Παλαιστίνιοι βρήκαν το θάνατο όταν ισραηλινό τανκ άνοιξε πυρ στον νότιο τομέα της Γάζας. Το Ισραήλ δεν επιβεβαιώνει προς το παρόν την είδηση που μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο μαρτυρία φωτογράφου του πρακτορείου και ανακοίνωση του παλαιστινιακού υπουργείου Εσωτερικών.

Η προσωρινή εκεχειρία παραβιάστηκε ενώ η διεθνή κοινότητα εκφράζει τον αποτροπιασμό της για τον πόλεμο που έχει κηρύξει το Τελ Αβίβ κατά αμάχων και την Αγκυρα να κατηγορεί το Ισραήλ για χιτλερικό φασισμό μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε νοσοκομεία και σχολεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Η τριήμερη εκεχειρία που συμφώνησαν Ισραήλ και Χαμάς ανακοινώθηκε για να ανοίξει ένας ανθρωπιστικός "διάδρομος" προκειμένου να παρασχεθεί ιατροφαρμακευτικό υλικό τους πληγέντες και δυστυχώς για άλλη μία φορά δεν εφαρμόστηκε.

Την ώρα που οι πιο αισιόδοξοι πίστευαν ότι η κατάπαυση του πυρός διάρκειας 72 ωρών είναι ένα "παράθυρο" για μία άνευ όρων εκεχειρία που ζητούν ΟΗΕ και ΗΠΑ, στο Κάιρο διεξάγονται πυρετώδεις διαβουλεύσεις για την εκτόνωση της κρίσης και την επίτευξη οριστικής κατάπαυση του πυρός. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές πηγές, οι νεκροί τους ανέρχονται σε 1.458 οι ενώ από την πλευρά του Ισραήλ, 61 άνθρωποι έχουν βρει το θάνατο.

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση έχει αναλάβει πυροσβεστικό ρόλο καθώς βάζει τις τελευταίες πινελιές στην αναθεωρημένη πρόταση περί οριστικής εκεχειρίας στη Γάζα. Ήδη έχουν σπεύσει αντιπροσωπείες των Παλαιστίνιων των Ισραηλινών ενώ παρών είναι και ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, Χαλέντ Μεσάαλ. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Jerusalem Post", η κυβέρνηση του Μπένζαμιν Νετανιάχου ήταν ενήμερη από τον περασμένο Απρίλιο ότι η Χαμάς θα κηρύξει μέσα στο καλοκαίρι τον πόλεμο κατά του Τελ Αβίβ και είχε λάβει τα μέτρα της. Σύμφωνα με μέλη του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου,μέχρι τώρα οι ισραηλινές δυνάμεις έχει καταστρέψει το 85% των τούνελ που διαθέτει η παλαιστινιακή οργάνωση στη Γάζα.

Την ίδια ώρα στην Αγκυρα, η κυβέρνηση χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα έναντι του Τελ Αβίβ κάνοντας λόγο για χιτλερικό φασισμό. Για ακόμα μία φορά, ο "Σουλτάνος του Βοσπόρου", Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε το Ισραήλ για γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων.

"Σε ό,τι αφορά την στρατιωτική επιχείρηση του Τελ Αβίβ στη Γάζα και την γενοκτονία έναντι των Παλαιστινίων, το Ισραήλ επιδεικνύει έναν φασισμό σαν αυτό του Χίτλερ", δήλωσε ο Ερντογάν ακι πρόσθεσε: "Εάν στηρίζετε αυτή τη βαναυσότητα, αυτή τη γενοκτονία, αυτό τον φασισμό τύπου Χίτλερ αλλά και το καθεστώς της δολοφονίας των παιδιών, πάρτε το βραβείο σας πίσω", τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός από την ανατολική επαρχία Βαν, αναφερόμενος στο βραβείο που έλαβε από το Αμερικανοεβραικό Κογκρέσο το 2004. "Ποια η διαφορά μεταξύ των ισραηλινών μεθόδων και αυτών που είχαν εφαρμόσει οι ναζιστές και ο Χιτλερ; Πως μπορείς να εξηγήσεις ότι αυτό που κάνει το ισραηλινό κράτος στη Γάζα στους Παλαιστίνιους δεν είναι γενοκτονία;" επεσήμανε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το δίκτυο "Arabnews". "Αυτό είναι ρατσισμός. Είναι φασισμός".

Την ίδια ώρα, η ανθρωπιστική κρίση επιδεινώνεται ραγδαία και ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) Φιλίπ Κραενμπίλ δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι ο πληθυσμός «βρίσκεται μπροστά στον γκρεμό».Με πρωτοφανή σφοδρότητα καταδίκασε χθες εκ νέου ο Λευκός Οίκος τον προχθεσινό βομβαρδισμό σχολείου του ΟΗΕ στη Γάζα από το Ισραήλ, την ίδια στιγμή που το Πεντάγωνο ανακοίνωνε ότι έστειλε φορτία με πολεμοφόδια στον ισραηλινό στρατό.

To Πεντάγωνο επιβεβαίωσε χθες ότι στις 20 Ιουλίου το Ισραήλ είχε ζητήσει πυρομαχικά προκειμένου να αναπληρώσει όσα είχε ήδη εξαπολύσει στη Γάζα. Η προμήθεια εγκρίθηκε τρεις ημέρες αργότερα.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται για την ασφάλεια του Ισραήλ και είναι ζωτικής σημασίας για τα αμερικανικά εθνικά συμφέροντα να βοηθήσουν το Ισραήλ να αναπτύξει και να διατηρήσει ισχυρές δυνάμεις αυτοάμυνας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, αντιναύαρχος Τζον Κέρμπι. «Αυτή η προμήθεια πυρομαχικών υπηρετεί αυτούς τους στόχους».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις