Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Ο Ωρωπός φιλοξενείται στα ιταλικά γράμματα, στα πανεπιστήμια και στα ιταλικά ενημερωτικά δίκτυα

Ο Ωρωπός φιλοξενείται στα ιταλικά γράμμα...

Του Θανάση Τοτόμη

Προβολή σημαντικού μεγέθους για τα δεδομένα της περιοχής, αποτελεί η φιλοξενία του Ωρωπού στα ιταλικά γράμματα, σε επιστημονικά συνέδρια των ιταλικών πανεπιστημίων, σε ερευνητικές εργασίες στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, και στα ηλεκτρονικά ενημερωτικά δίκτυα της Ιταλίας.

Στα πανεπιστήμια

Αναλυτικά, σημαντική είναι η ανάδειξη του Ωρωπού από τα ιταλικά πανεπιστήμια, σε επιστημονικά συνέδρια, άμπστρακτς, και σε πανεπιστημιακές εκδόσεις εργασιών.

Συγκεκριμένα, δεκάδες είναι οι επιστημονικές εργασίες με αναφορά στον Ωρωπό και την ιστορία του, της καθηγήτριας Ιστορίας του πανεπιστημίου της Μεσσήνα, Κιάρα Τερρανόβα, που έχουν παρουσιαστεί, σε ανακοινώσεις, σε συνέδρια, άμπστρακτς, σε άρθρα και στο βιβλίο της ''Tra cielo e terra Amphiaraos nel Mediterraneo antico'', 560 σελίδες, εκδόσεις Aracne, Μάης 2013, Ρώμη.

Στα ηλεκτρονικά δίκτυα

Αναλυτικό αφιέρωμα έχει και η ιταλική βικιπέδια στον Ωρωπό, την ιστορία του, τον αρχαιολογικό χώρο του Αμφιαρείου, το αρχιτεκτονικό συγκρότημα, τη μακρά στοά, τα λουτρά, το βωμό, τις αναφορές στον Παυσανία, περιήγηση Ι, σελ 34, το Στράβωνα ΙΧ, 1, 22, τα βιβλία του Β. Πετράκου, 1968, τον Ντάουμπνερ, τον Τζον Κούλτον, για τη στοά του Αμφιαρείου, 1968, τον Α. Φίχτερ για το θέατρο στον Ωρωπό, Στουτγάρδη 1930, τα πανεπιστημιακά και τα εκπαιδευτικά άρθρα, της Κιάρα Τερρανόβα, και του Ρομπέρτο Μποργκία του λυκείου Τίβολι.

Στα νέα βιβλία

Αναλυτικά, το βιβλίο της καθηγήτριας Κιάρα Τερρανόβα ''Tra cielo e terra Amphiaraos nel Mediterraneo antico'', εκδόσεις Aracne, Μάης 2013, Ρώμη, έχει περισσότερες από 100 αναφορές στον Ωρωπό, στις 21 πρώτες σελίδες του (απόσπασμα του βιβλίου φιλοξενείται εδώ).

Στα επιστημονικά άρθρα

''Στα βάθη της ανατολής τέλος, υπάρχει ένα θέατρο του 3ου αι. π.Χ. που ανακατασκευάστηκε έπειτα στη ρωμαϊκή εποχή. Αυτό εντούτοις, εμφανίζει ίχνη μιας κατασκευής προγενέστερης, αρχαϊκής. Κτίρια για να φιλοξενούν τους ταξιδιώτες και τα λουτρά τού Αμφιαράου που ανακαλύφθηκαν στην απέναντι όχθη του Ασωπού. Το κεντρικό στοιχείο της περιοχής ήταν η πηγή, από την οποία, σύμφωνα με τον Παυσανία θα αναδυόταν ο ήρωας…'', γράφει σε σχετικό άρθρο η Chiara Terranova.

Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Αναλυτικό αφιέρωμα στον Ωρωπό έχει και το Λύκειο Τίβολι, Liceo Ginnasio Statale - Amedeo di Savoia, Tivoli, σε εργασία 44 σελίδων του Ρομπέρτο Μποργκία.

Και ο Τίτος Λίβιος

Σημαντική τέλος, είναι η αναφορά στον Ωρωπό από τον ρωμαίο ιστορικό Τίτο Λίβιο 64 πΧ - 17 μΧ, από την Πάντοβα, στο 45ο βιβλίο του, για την ιστορία της Ρώμης, έκδοση 1912.

Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στις πιο κάτω διευθύνσεις:

http://unime.academia.edu/ChiaraTerranova,

http://ww2.unime.it/easr09/abstracts.pdf

Το εξώφυλλο του βιβλίου της καθηγήτριας Ιστορίας του πανεπιστημίου της Μεσσήνα, Κιάρα Τερρανόβα.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture