Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ν. Τσούκαλης: Θα ενταχθεί το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας στο πρόγραμμα του νέου διευρυμένου ωραρίου και αναβάθμισης των μνημείων, αρχαιολογικών χώρων και μουσείων;

Ν. Τσούκαλης: Θα ενταχθεί το Νέο Αρχαιολ...

Ερώτηση στη Βουλή

Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κατέθεσε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ κ. Ν. Τσούκαλης σχετικά με την ανάγκη ένταξης και του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Πάτρας στο πρόγραμμα του νέου διευρυμένου ωραρίου και αναβάθμισης των μνημείων, αρχαιολογικών χώρων και μουσείων.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης.

«Το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας και οι θησαυροί της πόλης έχουν τεθεί εκτός των σχεδιασμών διευρυμένου ωραρίου και αναβάθμισης του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Σύμφωνα με το πρόγραμμα που ετοίμασε το υπουργείο ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου και τέθηκε σε ισχύ από την Τρίτη, 1. Απριλίου με το ΦΕΚ 787Β/2014, το Nέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας εξακολουθεί να λειτουργεί με ωράριο 08:30−15:00 (ΦΕΚ 3429Β/2013), κλείνοντας τις πόρτες του στο κοινό τις μεσημεριανές ώρες κατά τη θερινή περίοδο, με αποτέλεσμα μόνο το 1/3 των κατοίκων της Πάτρας και των γύρω περιοχών να έχει επισκεφθεί μέχρι σήμερα το Μουσείο. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου και αυτό της Άμφισσας μένουν ανοικτά έως τις 17:00.

Η αναβάθμιση του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Πάτρας και του περιβάλλοντος χώρου αυτού αναβάλλεται προς το παρόν, παρότι το ισχύον Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Πάτρας (ΦΕΚ 358ΑΑΠ/2011) προβλέπει την «Ενοποίηση του περιβάλλοντος χώρου Ρωμαϊκής Γέφυρας και Νέου Μουσείου, στο πλαίσιο σειράς δράσεων ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων και περιηγήσεων». Ειδικότερα επιτακτική κρίνεται η ένταξη του Αρχαιολογικού Μουσείου Πάτρας στις προτεραιότητες αναβάθμισης του Υπουργείου με δεδομένο ότι το Μουσείο λειτουργεί χωρίς αναψυκτήριο, χωρίς επαρκή σήμανση των εκθεμάτων, χωρίς προβεβλημένο πρόγραμμα ξεναγήσεων, χωρίς να αξιοποιεί ούτε όλους τους χώρους, κλειστούς και ανοικτούς, ούτε κυρίως όλες τις δυνατότητές του ως πολιτιστικός και τουριστικός καταλύτης για την ανάπτυξη της περιοχής, δηλαδή χωρίς καμία εφαρμογή πολιτιστικού αναπτυξιακού σχεδιασμού.

Το θέμα είναι σοβαρό για την πόλη και το παράδειγμα χαρακτηριστικό για την ανάπτυξη πολιτισμού και τουρισμού που προτείνεται και εφαρμόζεται χωροταξικά για την περιοχή της Πάτρας, καθώς το πρόγραμμα αναβάθμισης των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων υλοποείται από το υπουργείο Πολιτισμού με πρόδηλο σκοπό να διευκολύνονται οι τουρίστες. Η Πάτρα όμως έχει ανάγκη να προσελκύσει τουρίστες και επισκέπτες, από στεριά και θάλασσα, με παροχή κινήτρων για να συμπεριληφθεί από τα τουριστικά πρακτορεία στη λίστα επισκέψεων και τον ελλιμενισμό κρουαζιερόπλοιων, και για τον λόγο αυτό,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεστε να εντάξετε το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας σε πρόγραμμα διευρυμένου ωραρίου ή/και αναβάθμισης της λειτουργίας του; Πότε προβλέπεται να υλοποιηθεί η δέσμευση για την «Ενοποίηση του περιβάλλοντος χώρου Ρωμαϊκής Γέφυρας και Νέου Μουσείου, στο πλαίσιο σειράς δράσεων ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων και περιηγήσεων» σύμφωνα με το ΓΠΣ Πάτρας;»

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις