Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Πάτρα - Δημοτικές εκλογές: Η δημοσκόπηση της Data Rc και μερικές πρώτες παρατηρήσεις του thebest.gr - "Κλειδί" το 23,9% των αναποφάσιστων

Πάτρα - Δημοτικές εκλογές: Η δημοσκόπηση...

59 μέρες πριν τις κάλπες

Η δημοσκόπηση της Data Rc που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» είναι αλήθεια ότι ταράζει τα νερά, δυο μόλις μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές για τον Δήμο Πατρέων.

Ο Κώστας Πελετίδης, ο υποψήφιος που υποστηρίζεται από το ΚΚΕ, βρίσκεται πρώτος στην πρόθεση ψήφου, με τον Κώστα Χριστόπουλο ν’ ακολουθεί με διαφορά περίπου μισής ποσοστιαίας μονάδας. Όλοι οι υπόλοιποι υποψήφιοι που «μετρήθηκαν» (δεν περιελήφθη στη δημοσκόπηση ο Νίκος Τζανάκος) καταγράφουν μονοψήφιο ποσοστό, με επίδοση χαμηλότερη του 7%.

Μερικές πρώτες παρατηρήσεις:

Λογικό είναι να προηγούνται οι Πελετίδης και Χριστόπουλος καθώς έχουν ξεκινήσει νωρίτερα απ’ όλους τις προεκλογικές τους κινήσεις, εκπροσωπούνται ήδη στο νυν Δημοτικό Συμβούλιο και παράλληλα, ως επικεφαλής παρατάξεων, έχουν υψηλή αναγνωρισιμότητα και έχουν καταγράψει καλές επιδόσεις στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές.

Η χαμηλή επίδοση του κ. Γιάννη Δημαρά συναρτάται ευθέως με τον χαμηλό βαθμό ικανοποίησης των δημοτών από την παραγωγή δημοτικού έργου, βαθμός που άλλοτε χαμηλότερα, άλλοτε ψηλότερα, κατά παράδοση σχεδόν συνοδεύει όλες τις δημοτικές αρχές τα τελευταία 18 χρόνια. Πάντως, η παράταξη Δημαρά, δείχνει ότι ίσως έχει περιθώριο να ανακτήσει κάποιο μέρος της δύναμης της, χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα προλάβει ως τον Μάιο…

Οι υπόλοιποι υποψήφιοι ενδεχομένως να αδικούνται από την «φωτογραφία της στιγμής». Ν’ αδικούνται υπό την έννοια ότι πρόκειται για νέες δημοτικές παρατάξεις, για σχήματα που τώρα διαμορφώνονται και δεν έχουν προλάβει (λογικό) να πλασαριστούν δυνατά στο πεδίο του δημοσίου διαλόγου και στην επικοινωνιακή «αρένα».

Υπάρχουν παραδείγματα υποψηφίων, όπως του κ. Νίκου Οικονομόπουλου ή του κ. Κώστα Σπαρτινού, οι οποίοι αν και καταγράφουν χαμηλή επίδοση στην δημοσκόπηση, είναι βέβαιο (και αυτό προκύπτει ως αίσθηση…) ότι όσο περνούν οι μέρες θα κερδίζουν έδαφος. Πολύ ή λίγο θα φανεί στις 18 Μαΐου.

Το ίδιο ισχύει και για τους υπολοίπους υποψηφίους. Αν καταστρώσουν μια συνεκτική και στοχευμένη πολιτική προσέγγισης των εκλογέων, αν εντείνουν τις κινήσεις τους στην δημόσια σφαίρα, επικοινωνώντας θέσεις και προγράμματα, προτάσεις για το σήμερα και το αύριο της πόλης, πρωτοβουλίες εξωστρέφειας και προοπτικής, τότε πολύ σύντομα η εικόνα που αναδίδει η δημοσκόπηση ίσως να διαφοροποιηθεί θεαματικά.

Και ας μην μας διαφεύγει κάτι εξαιρετικά σημαντικό. Ότι, παρά την πανσπερμία των 11 υποψηφιοτήτων, το 23,9% των ερωτηθέντων (κοντά ένας στους τέσσερις) δεν έχει ακόμη αποφασίσει ποιόν θα ήθελε για Δήμαρχο της Πάτρας. Αυτό σημαίνει ότι ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας τηρεί επί του παρόντος στάση αναμονής περιμένοντας από την «ενδεκάδα» των υποψηφίων Δημάρχων συγκεκριμένες θέσεις ώστε να αξιολογήσει, να συγκρίνει και να αποφασίσει.

Και είναι κυρίως το κομμάτι των εκλογέων που θα κρίνει μακριά από κομματικές καταβολές και διαπροσωπικές σχέσεις. Το κομμάτι που θα γείρει τελικά την πλάστιγγα υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου.

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Η μέτρηση της Data Rc καταγράφει προβάδισμα για τον Κώστα Πελετίδη με ποσοστό 15,7 στην πρόθεση ψήφου και ακολουθεί με μικρή διαφορά και συγκεκριμένα με 15,3% ο Κώστας Χριστόπουλος.

Μικρότερα είναι τα ποσοστά των υπόλοιπων υποψηφίων.

Το 6,9% στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνει ο νυν Δήμαρχος Γιάννης Δημαράς. Ακολουθεί με 6,4% ο Κώστας Σπαρτινός, με 4,6% ο Χρήστος Πατούχας.

Το ποσοστό του 4,4% λαμβάνει στην πρόθεση ψήφου ο Ανδρέας Παναγιωτόπουλος. Ακολουθεί με 3,8 η Βίβιαν Σαμούρη, με 3,4% ο Νίκος Οικονομόπουλος  με 2,4% ο Δημήτρης Πεφάνης και με 1% ο Ανδρέας Τζουραμάνης.

"Δεν ξέρω δεν απαντώ", είπε το 23,9% των ερωτηθέντων.

Παράσταση Νίκης

Στην παράσταση νίκης κερδισμένος βγαίνει ο Κώστας Χριστόπουλος με ποσοστό 15,1% έναντι 14,1% του Γιάννη Δημαρά. Ωστόσο ένα μεγάλο ποσοστό (46,4%) είναι στην κατηγορία δεν ξέρω - δεν απαντώ.

Ακολουθούν ο Κ. Πελετίδης με 7,5%, ο Κ. Σπαρτινός με 7,1%, ο Α. Παναγιωτόπουλος με 3,4% , ο Αλέξης Σκαρμέας με 1,6%, η Βίβιαν Σαμούρη με 1,4%, ο Χρ. Πατούχος με 1,4% ο Ν. Τζανάκος με 0,8% , ο Ν.Οικονομόπουλος με 0,6% και ο Δ. Πεφάνης με 0,6%.

Κατάλληλος για Δήμαρχος

Το υψηλότερο ποσοστό καταλληλόλητας για το αξίωμα του Δημάρχου Πατρέων συγκεντρώνει ο Κώστας Πελετίδης με 38,7%. Στη δεύτερη θέση με 28,3% ο Κώστας Χριστόπουλος.

Στην τρίτη θέση ο νυν Δήμαρχος Γιάννης Δημαράς με 19,1%.

Το 18,7% θεωρεί κατάλληλη τη Βίβιαν Σαμουρη, το 18,5% τον Χρήστο Πατούχα, το 18,2% τον Αλέξη Σκαρμέα, το 16,9% τον Δ. Πεφάνη, το 16,4% τον Ανδρέα Παναγιωτόπουλο , το 14,8% τον Νίκο Τζανάκο, το 14,5% τον Νίκο Οικονομόπουλο και το 10,4% τους Ανδρέα Τζουραμάνη και Κώστα Σπαρτινό.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις