Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Δυτική Ελλάδα: "Αλωνίζουν" τα κυκλώματα διακίνησης λαθραίων τσιγάρων - Πάνω απο 30 συλλήψεις σε λίγες εβδομάδες

Δυτική Ελλάδα: "Αλωνίζουν" τα ...

Χρησιμοποιούν αλλοδαπούς ως "βαποράκια"

«Μάχη» για την καταπολέμηση της διακίνησης λαθραίων τσιγάρων και καπνού δίνουν οι διωκτικές αρχές στη Δυτική Ελλάδα. Μάλιστα, τις τελευταίες εβδομάδες έχουν εντοπιστεί χιλιάδες πακέτα λαθραίων τσιγάρων, καθώς και σημαντικές ποσότητες λαθραίου καπνού, ενώ οι αστυνομικοί έχουν προχωρήσει σε δεκάδες συλλήψεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., τους τρεις τελευταίους μήνες του 2013, οι αστυνομικοί εντόπισαν σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία περισσότερα από 5.000 πακέτα λαθραίων τσιγάρων και πάνω από 10 κιλά λαθραίου καπνού, ενώ όπως γράφει στην Καθημερινή ο Ηλίας Κάνιστρας, έχουν συλλάβει 30 άτομα.

Οι περισσότερες συλλήψεις έχουν γίνει κυρίως σε αγροτικές περιοχές, ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός των συλληφθέντων είναι αλλοδαποί.

Οπως εκτιμούν οι αξιωματικοί, η διακίνηση των λαθραίων τσιγάρων ξεκινά κυρίως από περιοχές της Αττικής. Στη συνέχεια τα κυκλώματα προσεγγίζουν αλλοδαπούς, οι οποίοι αναλαμβάνουν τη διακίνηση έναντι χαμηλής αμοιβής. Επειδή οι αλλοδαποί διαμένουν σε πρόχειρα καταλύματα, τα μέλη των κυκλωμάτων εκτιμούν ότι δεν θα είναι εύκολος ο εντοπισμός τους από τις διωκτικές αρχές. Οι αλλοδαποί διακινητές αναλαμβάνουν δράση στις αγροτικές περιοχές, αναζητώντας επίδοξους αγοραστές ανάμεσα σε μετανάστες που απασχολούνται ως εργάτες γης, κυρίως λόγω του χαμηλού κόστους αγοράς των λαθραίων τσιγάρων. Ομως και μόνιμοι κάτοικοι επωφελούνται από τη διακίνηση, αφού μπορούν να αγοράζουν φθηνά τσιγάρα, έστω και αν δεν είναι η μάρκα που προτιμούν. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, οι περισσότερες μάρκες λαθραίων τσιγάρων προέρχονται κυρίως από χώρες της Ασίας, της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Ευρώπης.

Εκτός όμως από την Αστυνομία, έρευνες για τη διακίνηση λαθραίου καπνού διενεργεί και το ΣΔΟΕ, με επίκεντρο των ελέγχων την καπνοπαραγωγική περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια ελέγχων στην περιοχή της Τριχωνίδας Αγρινίου, εντοπίστηκε μηχάνημα κοπής καπνού και κατασχέθηκαν 40 κιλά καπνού έτοιμου προς διάθεση. Επίσης στην περιοχή Ρίβιο Αιτωλοακαρνανίας άνδρες του ΣΔΟΕ εντόπισαν υπόγειο εργαστήριο κοπής καπνού, μεγάλη έκταση καλλιέργειας καπνού που δεν είχε δηλωθεί νομότυπα, καθώς και δεκάδες κιλά καπνού.

Στροφή στον καπνο

Σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω της κρίσης, πολλοί από τους καπνιστές επιλέγουν πλέον να μην αγοράζουν τσιγάρα και να στρέφονται στην κατανάλωση καπνού, αφού εκτιμούν ότι είναι οικονομικότερη επιλογή. Ετσι η διακίνηση λαθραίου καπνού βρίσκει προσφορότερο έδαφος λόγω μεγαλύτερης ζήτησης και χαμηλότερης τιμής. Αλλωστε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η διαφορά τιμής μεταξύ του λαθραίου καπνού και του νόμιμου είναι πολύ μεγάλη. Ενδεικτικά, ο λαθραίος κοστίζει περίπου 20 ευρώ το κιλό, ενώ ο νόμιμος ξεπερνά, μαζί με τους φόρους, τα 200 ευρώ το κιλό.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις