Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Νίκος Τσούκαλης: Η ΔΗΜΑΡ θα στηρίξει την κυβέρνηση αν τηρήσει τις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει απέναντι στην τρόικα, σε αντίθετη όμως περίπτωση δεν θα είναι δίπλα της

Νίκος Τσούκαλης: Η ΔΗΜΑΡ θα στηρίξει την...

Η ΔΗΜΑΡ καταψηφίζει τον προϋπολογισμό

Στην ομιλία του ο βουλευτής Αχαΐας της ΔΗΜΑΡ ΝίκοςΤσούκαλης τόνισε μεταξύ άλλων:

¨"Εάν δεν δώσουν απάντηση αμέσως στον έλληνα πολίτη στις δύσκολες στιγμές που έρχονται και εάν δεν τηρήσει τις κόκκινες γραμμές που έχε θέσει μέχρι τώρα απέναντι στην τρόικα για βασικά αυτονόητα ζητήματα δεν έχουμε ελπίδα ως χώρα. Εμείς σαν ΔΗΜΑΡ, σε αυτό τον αγώνα που δίνει η κυβέρνηση να τηρήσει τις κόκκινες γραμμές θα βοηθήσουμε , θα είμαστε δίπλα. Δεν θα είμαστε δίπλα αν η κυβέρνηση φανεί έστω και κάποια στιγμή ότι αυτές τις κόκκινες γραμμές δεν είναι διατεθειμένη να τις στηρίξει".

Ο κ. Τσούκαλης έκανε λόγο για υποβάθμιση της συζήτησης λόγω της τριήμερης απουσίας από την αίθουσα του υπουργού Οικονομικών. "Και αυτή τη στιγμή κανείς από το επιτελείο δεν είναι παρών. Και όπως καταλαβαίνεται οι απαντήσεις επί του προϋπολογισμού πρέπει να είναι πολιτικές και όχι λογιστικές".

"Η χώρα βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή, όπου πρέπει να προσδιορίσει ποιες πολιτικές θα ακολουθήσει για το επόμενο διάστημα και κυρίως ποιες κόκκινες γραμμές πρέπει να θέσει ενόψει της νέας περιόδου που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα. Ο λόγος μας θα έπρεπε να είναι πρωτίστως απολογητικός, θα έπρεπε να εστιάζεται στον απολογισμό του προηγούμενου χρόνου. Η Δημοκρατική Αριστερά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι υποχρεωμένη, νιώθει την υποχρέωση, να καταθέσει τον απολογισμό της για τον τελευταίο χρόνο. Και η Δημοκρατική Αριστερά νιώθει αυτή την υποχρέωση γιατί ψήφισε τον Προϋπολογισμό του 2013, ο οποίος τρέχει ακόμα μέχρι το τέλος του χρόνου. Και πάνω σε αυτόν τον απολογισμό πρέπει να στηριχθεί και ο Προϋπολογισμός του επόμενου χρόνου. Και νιώθει αυτή την υποχρέωση, σε αντίθεση με την τακτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση, γιατί πιστεύουμε ότι ο απολογισμός πρέπει να είναι πολιτικός, γιατί ο Προϋπολογισμός θέτει νούμερα τα οποία στηρίζονται πάνω σε συγκεκριμένες επιλογές τις οποίες πρέπει η χώρα να ακολουθήσει. Γιατί μία κυβέρνηση, οποιαδήποτε κυβέρνηση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ασκεί τις πολιτικές υπέρ των πολιτών και όχι υπέρ των αριθμών.

Αυτό, λοιπόν, που πρέπει να κάνουμε είναι να σταθούμε συγκεκριμένα σε αυτά. Και το ερώτημα είναι: Όλα τα στοιχεία τα οποία προσπάθησε να αναφέρει, να περιγράψει με πολύ μεγάλη επάρκεια, μπορώ να πω, ο κ. Σταϊκούρας σε σχέση με την υλοποίηση των στοιχείων του Προϋπολογισμού του 2013, αρκούν προκειμένου να οδηγηθούμε σε ασφαλή συμπεράσματα; Μπορεί να μας πει ο κ. Σταϊκούρας ή οποιοδήποτε μέλος της Κυβέρνησης, εάν οι πολιτικές που κρύβονται πίσω από αυτά τα νούμερα πέτυχαν; Διότι αυτό είναι το κρίσιμο.

Ας πάμε, λοιπόν, στην αξιολόγηση. Είμαι υποχρεωμένος, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να κάνω μια αναφορά από την περσινή μου τοποθέτηση επί του Προϋπολογισμού του 2013. Ανέφερα τότε ότι θέσαμε τους όρους, το πρόγραμμα να εντάσσεται σε μια συνολική προοπτική, σε μια νέα αφήγηση για την αλλαγή στην Ευρώπη, την οποία τη θέλουμε διαφορετική, όπως διαφορετική θέλουμε και την Ελλάδα. Και είχαμε θέσει τους όρους μας. Και οι όροι αυτοί ήταν αποτυπωμένοι και στο κυβερνητικό πρόγραμμα των τριών κομμάτων τότε. Και ποιο ήταν το πρόγραμμα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι;

Πρώτον, κατάρτιση Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης μέσα στο οποίο η χώρα ήταν υποχρεωμένη να εντάξει και όλους τους προϋπολογισμούς. Εάν οποιοσδήποτε προϋπολογισμός δεν είναι ενταγμένος σε τέτοιο σχέδιο, δεν μπορεί να σταθεί πολιτικά. Αυτό το σχέδιο, το χρονοδιάγραμμα, κύριες και κύριοι συνάδελφοι, ήταν να κατατεθεί μέχρι τέλος Μαΐου, μέχρι τέλους Ιουνίου να δοθεί σε διαβούλευση και το Σεπτέμβριο να το έχει η χώρα ούτως ώστε μέσα σε αυτό το σχέδιο να εντάξει  και το συγκεκριμένο Προϋπολογισμό. Ακόμα το σχέδιο αυτό δεν υπάρχει.

Δεύτερος ουσιαστικός όρος προκειμένου να ολοκληρωθεί και να έχει αίσιο πέρας η υλοποίηση του Προϋπολογισμού του 2013: Το φορολογικό. Ήταν κοινό αίτημα όλων των πτερύγων της Βουλής. Εξαγγέλθηκε, το υποσχεθήκαμε. Θα ολοκληρωθεί το Μάρτιο, θα ολοκληρωθεί το Μάιο και ήρθε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πρόσφατη συμφωνία των δύο, πλέον, κομμάτων της Συγκυβέρνησης που ουσιαστικά μετέθεσε στο απώτερο μέλλον την απόκτηση, επιτέλους, αυτού του πολυπόθητου δίκαιου φορολογικού συστήματος

Τρίτον, πάταξη της φοροδιαφυγής.

Όσον αφορά τη ρευστότητα, να θυμίσω ποιες ήταν οι εξαγγελίες του κυρίου Πρωθυπουργού και του κ. Στουρνάρα –θα μου επιτρέψετε να σας πω και της Δημοκρατικής Αριστεράς- όλο το προηγούμενο διάστημα; Για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ποιες ήταν οι ελπίδες μας, ποιες ήταν οι εξαγγελίες μας; Ότι θα ανακεφαλαιώσουμε τις τράπεζες.

Εμείς προτείναμε, ως Δημοκρατική Αριστερά, να υπάρχει προγραμματική σύμβαση μεταξύ του δημοσίου και των τραπεζών για εκταμίευση συγκεκριμένου ποσοστού από το ποσό που δόθηκε προς εκταμίευση, προκειμένου να ανακουφιστεί η αγορά.  Είχαμε πει ότι δεν θα περάσουν οι Έλληνες άλλο χειμώνα σαν του 2013. Δεν ξέρω εάν πιστεύετε εσείς ότι δεν θα περάσουμε και το 2014 τον ίδιο χειμώνα. Φθάσαμε στο τέλος του χρόνου, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι της «Blackrock» και κανείς δεν γνωρίζει σε ποιο σημείο θα φτάσουν, τη στιγμή που είναι γνωστό ότι περίπου ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι βρίσκονται σε στάση πληρωμών από δυο έως δώδεκα μήνες. Αυτοί δεν καταγράφονται στην ανεργία.

Επίσης, ο κ. Τσούκαλης αναφέρθηκε στο πρωτογενές πλεόνασμα, λέγοντας ότι η ΔΗΜΑΡ θα έπρεπε να ήταν η  πρώτη που θα πανηγύριζε "γιατί στις περυσινές διαπραγματεύσεις ένας από τους κύριος όρους που είχαμε θέσει ήταν η ρήτρα αντικατάστασης. Ότι κάθε φορά που θα υπάρχει πλεόνασμα το 70% θα διατίθεται σε κοινωνικούς και άλλους σκοπούς. Αυτή ήταν δική μας πρόταση. Ακουγοντας για πλεόνασμα θα έπρεπε να πανηγυρίζουμε. Αλλά άλλο να το αποτυπώνεις το πλεόνασμα λογιστικά και διαφορετικό να λες ότι είναι βιώσιμο. Μακάρι να είναι, αυτό θα το κρίνει η αξιολόγηση του Απριλίου" υπογράμμισε.

Τέλος, αναφέρθηκε σε μια λεκτική αντιπαράθεση που είχε με τον κ. Στουρνάρα τον περασμένο Αύγουστο, όταν σύμφωνα με τον κ. Τσουκαλή ο υπουργός Οικονομικών είχε πει ότι είχαμε διανύσει τα 2/3 της διαδρομής και ότι ο λογαριασμός βγαίνει. "Ακριβώς αυτό με τα 2/3 της διαδρομής το ανέφερε ο κ. Στουρνάρας, το ανέφερε στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2013, δηλαδή το Δεκέμβριο του 2012. Και το ερώτημα που θέτει ο απλός Έλληνας που περιμένει να δει ένα φως στο του τούνελ είναι από πέρσι μέχρι σήμερα δεν έχουμε διανύσει ούτε ένα μέτρο;" τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπο.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις