Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Στα Βουνάρια Μεσσηνίας αναβιώνει το ψήσιμο κεραμικών σε παραδοσιακό ξυλοκάμινο- Παρόντες και Πατρινοί κεραμίστες

Στα Βουνάρια Μεσσηνίας αναβιώνει το ψήσι...

Με πλίθες φτιαγμένες από λάσπη με χώμα της περιοχής και άχυρο

Στα Βουνάρια Μεσσηνίας αναβιώνει το ψήσιμο κεραμικών σε παραδοσιακό ξυλοκάμινο. Το καλοκαίρι του 2011 ο Παναγιώτης Κυριακάκης, καταγόμενος από τα Βουνάρια, γόνος οικογένειας με βαθιές ρίζες στην αγγειοπλαστική, αποπειράθηκε σεμνά να αναβιώσει την τέχνη της κεραμικής στον τόπο του, χτίζοντας ένα παραδοσιακό ξυλοκάμινο με τους κανόνες και τη τέχνη της περιοχής. Με πλίθες φτιαγμένες από λάσπη με χώμα της περιοχής και άχυρο.

Το Νοέμβριο του 2011 έψησε για πρώτη φορά το καμίνι. Το εγχείρημα επαναλήφθηκε φέτος με τη συμμετοχή ακόμα περισσότερων κεραμιστών, ντόπιων, από άλλες περιοχές της Ελλάδας, αλλά και ξένους.

Η διεξαγωγή του Συμποσίου έλαβε χώρα 11 – 16 Οκτωβρίου 2013, προσφέροντας στους παρευρισκόμενους πλούτο εμπειρίας και νέας εικαστικής οπτικής.

Πιο συγκεκριμένα, την Παρασκευή, 11/10, συναντήθηκαν οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες που θα φιλοξενούνταν στο χώρο, και άρχισε η προετοιμασία των έργων τους για ψήσιμο με την εφυάλωση και κάθε είδους διακόσμηση των κεραμικών με διάφορα οξείδια. Ακολούθησε το «καμίνιασμα» των αντικειμένων, διαδικασία που απαίτησε ιδιαίτερη προσοχή και λεπτότητα λόγω της ανομοιογένειας των κεραμικών ως προς το μέγεθος, το ύφος και την επεξεργασία της διακόσμησής τους.

Το Σάββατο, 12/10, μετά την ολοκλήρωση της τοποθέτησης των έργων για ψήσιμο στο καμίνι και το χτίσιμο της πόρτας του, ακολούθησε το ψήσιμο των κεραμικών, εργασία επίπονη και εξαιρετικά επίφοβη για το τελικό αποτέλεσμα, καθώς το ξυλοκάμινο έπρεπε να τροφοδοτείται με καύσιμη ύλη με συγκεκριμένο τρόπο και σε τακτά χρονικά διαστήματα για τη σωστή ρύθμιση της θερμοκρασίας. Ξημερώματα Κυριακής, έχοντας επιτευχθεί η επιθυμητή θερμοκρασία και η ωρίμανση των κεραμικών, το καμίνι έσβησε για να ξεκινήσει η χρονική περίοδος της σταδιακής πτώσης της θερμοκρασίας του μέχρι να κρυώσει πλήρως ώστε να μπορούν οι παρευρισκόμενοι να ξεκαμινιάσουν.

Η έκβαση του εγχειρήματος δικαίωσε στο έπακρον τις προσδοκίες και τις προσπάθειες των καλλιτεχνών, που με ενθουσιασμό και συγκίνηση αντάλλαξαν απόψεις αξιολογώντας τα τελικά αποτελέσματα, ανανεώνοντας το ραντεβού τους για το επόμενο Συμπόσιο Κεραμεικής στα Βουνάρια Μεσσηνίας, με ακόμα περισσότερη έμπνευση και διάθεση πειραματισμού.

Στην ομάδα συμμετείχαν οι πατρινοί κεραμίστες:

Τότα Κοντόγιωργα, Χαρούλα Κοροπούλη, Αλίς Λανγκλαί, Μαριλένα Λιβιεράτου, Δώρα Μόρφη, Γωγώ Παπαβασιλείου, Ζωζώ Παπαθοδεώρου και Βασίλης Παπαϊωάννου.

Οι λοιποί Συμμετέχοντες Καλλιτέχνες είναι οι Madita Dahmen , Julia Ehlers, Lorenze Petit-Peleyras, Γιώτα Βάρου, Ναταλί Γιαννοπούλου, Βούλα Γουνελά, Σταύρος Ζέππος, Παναγιώτης Κυριακάκης , Βάσω Λαμπροπούλου, Όλγα Μπενοπούλου, Αγγελική Πολίτη,
Φοίβος Πουλτσιάκης, Ευάγγελος Ρεκλίτης , Μαρία Ρότσου, Νίκος Σκλαβενίτης, Ειρήνη Σπηλιώτη, Ηλίας Χριστόπουλος, Θεοδώρα Χωραφά.

Τιμητική θέση στους συμμετέχοντες κεραμίστες ο τελευταίος αγγειοπλάστης που ζει στα Βουνάρια, ο Θανάσης Κανελλόπουλος.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture