Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Λάθος, Σεβασμιότατε

Λάθος, Σεβασμιότατε

Του Διονύση Ζακυνθινού

Να το ξεκαθαρίσω από την αρχή, προς αποφυγή παρεξηγήσεων. Βρίσκω τον Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο εξαιρετικά συμπαθή κι έναν ιεράρχη ιδιαίτερα προσηνή.

Θεωρώ ότι ο Μητροπολίτης Πατρών είναι ένα από τα εκείνα τα πρόσωπα, που συγκεντρώνουν κόσμο στην Εκκλησία, ιδίως νέους ανθρώπους, και δεν διώχνουν πιστούς από αυτήν.

Για το λόγο αυτό, με παραξένεψαν οι ψίθυροι και τα παράπονα στελεχών της δημοτικής αρχής και εκπροσώπων φορέων της Πάτρας, που έφτασαν στα αυτιά μου, για αποκλεισμό τους από όλη αυτήν την ιστορία της μεταφοράς του σταυρού του Απόστολου Ανδρέου στη Ρωσία.

Όπως μου είπαν, ο Μητροπολίτης τους διεμήνυσε ότι αυτή είναι αποκλειστικά δουλειά της Εκκλησίας. Το περιγράφω κάπως έτσι, κομψά.

Διότι εάν αυτά που μου είπαν τις τελευταίες μέρες για τη στάση του  Μητροπολίτη Πατρών είναι ακριβή και όχι υπερβολικά, πιστεύω ότι ο ίδιος έπραξε μείζον ολίσθημα.

Θεωρώ ότι ο σταυρός του πολιούχου της Πάτρας, και εν πάση περιπτώσει ο Άγιος Ανδρέας αυτός καθαυτός, δεν είναι τσιφλίκι κανενός. Και θέλω να πιστεύω ότι ο κ. Χρυσόστομος συμφωνεί μαζί μου και θεωρεί αυτονόητα απολύτως καταδικαστέες τις συμπεριφορές στο παρελθόν άλλων ιεραρχών, οι οποίοι ακριβώς επειδή θεωρούσαν τσιφλίκι τους Αγίους των περιοχών τους, έφτασαν στο σημείο ακόμη και να τους εμπορεύονται, κομματάκι κομμματάκι!

Για την ιστορία, θα υπενθυμίσω στον σεβαστό ιεράρχη ότι ο ναός του πολιούχου μας φτιάχτηκε με λεφτά των Πατρινών, οι οποίοι πρόσφεραν επί δεκαετίες τον οβολό τους μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ, χαράτσι που με πρωτοβουλία του ίδιου (αν δεν κάνω λάθος) καταργήθηκε, και προς τιμήν του.

Ως εκ τούτου, καλό θα είναι να μην αγνοεί τους αιρετούς και τους φορείς των Πατρινών, ενώ και αυτοί θα πρέπει να αναγνωρίζουν εμπράκτως στον Μητροπολίτη και στην τοπική Εκκλησία το δικαίωμα στην πρωτοβουλία για τη δρομολόγηση ενεργειών σαν αυτή που αφορά τη μεταφορά του σταυρού του Απόστολου Ανδρέου στη Ρωσία.

Ναι, αυτή ήταν μια απολύτως σωστή κίνηση, πέρα από τις όποιες γκρίνιες υπάρχουν για τη στάση του Μητροπολίτη. Σωστή και επιβεβλημένη κίνηση, η οποία θα πρέπει να έχει και ανάλογη συνέχεια στο μέλλον, με τη σύσφιγξη των σχέσεων της Πάτρας με τους ομόδοξους Ρώσους και τη σταδιακή καλλιέργεια τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία, ώστε να επωφεληθούμε ως τοπική κοινωνία από την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού.

Τρία εκατομμύρια Ρώσοι υπολογίζεται ότι θα προσκυνήσουν τον σταυρό του πολιούχου μας στη Ρωσία!  Επομένως, αντιλαμβάνεται κανείς ότι εάν καταφέρουμε για αρχή να προσελκύσουμε ένα - έστω- μικρό ποσοστό των προσκυνητών αυτών ώστε να επισκεφθούν την Πάτρα τον ερχόμενο Νοέμβριο, θα έχουμε κάνει ένα πολύ σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού, με αιχμή του δόρατος την έλευση εύπορων επισκεπτών από τη Ρωσία.

Η επίτευξη του προαναφερόμενου σκοπού θα πρέπει εφεξής να είναι προτεραιότητα για το Δήμο Πατρέων και τους τοπικούς φορείς, σε αγαστή συνεργασία πάντα με την Εκκλησία.

Πιθανή καλλιέργεια του θρησκευτικού τουρισμού θα επιφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη για την τοπική οικονομία, και βεβαίως για την Εκκλησία, που θα μπορέσει έτσι να ενισχύσει κατά πολύ το φιλανθρωπικό της έργο, ιδίως σε αυτήν την πολύ δύσκολη συγκυρία που διανύουμε.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις