Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Διαβάστε τις 100 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών σύμφωνα με το περιοδικό Entertainment Weekly - Ανάμεσα τους και 2 φιλμ ενός Ελληνοαμερικανού

Διαβάστε τις 100 καλύτερες ταινίες όλων ...

Σπουδαιότερη ταινία ανακηρύχθηκε ο "Πολίτης Κέιν" του Όρσον Ουέλες

Τις 100 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών επέλεξε και δημοσιεύει στο νέο του τεύχος, το Αμερικάνικο περιοδικό «Entertainment Weekly» (θα το βρείτε στην Πάτρα τόσο στο Newsstand στην οδό Αγ. Ανδρέου, πλ. Τριών Συμμάχων όσο και στο Κέντρο Τύπου).

Το ωραίο αφιέρωμα περιλαμβάνει ακόμα και τα 100 καλύτερα τηλεοπτικά προγράμματα, βιβλία, και δίσκους στη μουσική βιομηχανία καθώς και τα 50 καλύτερα θεατρικά έργα σύμφωνα με την γνώμη των συντακτών του έγκυρου αυτού και μεγάλης αναγνωσιμότητας περιοδικού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ένα σημείο του αφιερώματος για τα 10 καλύτερα και κλασικά θεατρικά που δεν έγραψε ο Σαίξπηρ, φιγουράρουν ο «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή, η «Μήδεια» του Ευριπίδη και η «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη.

Στη λίστα των ταινιών που απ’ όσο παρατηρήσαμε λείπουν αρκετές αξιόλογες δημιουργίες (ο «Αλέξης Ζορμπάς» του Μιχάλη Κακογιάννη θα μπορούσε κάλλιστα να είναι στις 100 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών ή μία ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου, εν προκειμένω «Ο Θίασος»), υπάρχει πάντως ένα σημαντικό Ελληνικής καταγωγής καλλιτεχνικό όνομα και μάλιστα με 2 ταινίες, ο Ελία Καζάν (1909-2003).

Ο Καζάν φιγουράρει στην 44η θέση με το Οσκαρικό «Λιμάνι της Αγωνίας» με τον Μάρλον Μπράντο του 1954 αλλά και στην 93η θέση με το «A Face in the Crowd – Ένα Πρόσωπο στο πλήθος», ωστόσο στη λίστα δεν συμπεριλήφθηκαν το εμβληματικό «Λεωφορείο ο πόθος» με τους Μπράντο και Βίβιαν Λι και το «Ανατολικά της Εδέμ» με τον Τζέιμς Ντιν. Ο Ντιν βέβαια έχει στην 67η θέση την άλλη του σπουδαία ταινία, τον «Επαναστάτη χωρίς αιτία» του Νίκολας Ρέι.

Στην 1η θέση και καλύτερη ταινία σύμφωνα με το Entertainment Weekly είναι μία αναμενόμενη επιλογή, το αριστούργημα του ιδιοφυούς Όρσον Ουέλες «Πολίτης Κέιν» του 1941 (ο ίδιος έχει άλλη μία ταινία στην 100άδα, το «Άγγιγμα του Κακού» του 1958 στην 75η θέση, που είχε προβάλλει παλιότερα η Κινηματογραφική λέσχη Πάτρας στο Πάνθεον).

 

O "Πολίτης Κέιν".

O "Πολίτης Κέιν".

O "Πολίτης Κέιν".

Την πρώτη δεκάδα των καλύτερων – All Time Greatest φιλμ απαρτίζουν εκτός από τον «Πολίτη Κέιν» - 1η θέση, ο «Νονός», 1972 του Φράνσις Φορντ Κόπολα – 2η θέση, η θρυλική «Καζαμπλάνκα» του Μάικλ Κέρτιζ – 3η, το «Μπόνι και Κλάιντ» του Άρθουρ Πεν – 4ο, το «Ψυχώ» του Άλφρεντ Χίτσκοκ – 5ο (ο Χίτσκοκ έχει άλλες 3 ταινίες στις 100 καλύτερες, το «Notorious» - 23ο, το «Σκιά των τεσσάρων γιγάντων – 29ο και τον «Δεσμώτη του ιλίγγου» -38ο), το «Its a Wonderful Life» του Φρανκ Κάπρα με τον Τζέιμς Στιούαρτ – 6ο, οι «Κακόφημοι Δρόμοι» του Μάρτιν Σκορσέζε στην 7η θέση, ο «Χρυσοθήρας» του Τσάρλι Τσάπλιν στην 8η, το «Nasville» του Ρόμπερτ Άλτμαν στην 9η θέση και στην 10η το επικορομαντικό φιλμ των 10 Όσκαρ, «Όσα παίρνει ο άνεμος» του 1939 με τους Κλαρκ Γκέιμπλ και Βίβιαν Λι.

 

"Ο Νονός" του Φράνσις Φορντ Κόπολα που κέρδισε 3 Όσκαρ το 1972.

"Ο Νονός" του Φράνσις Φορντ Κό...

"Ο Νονός" του Φράνσις Φορντ Κόπολα που κέρδισε 3 Όσκαρ το 1972.

Χάμφρει Μπόγκαρτ και Ίνγκριντ Μπέργκμαν στην "Καζαμπλάνκα".

Χάμφρει Μπόγκαρτ και Ίνγκριντ Μπέργκμαν ...

Χάμφρει Μπόγκαρτ και Ίνγκριντ Μπέργκμαν στην "Καζαμπλάνκα".

Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ έχει 4 ταινίες στις 100 καλύτερες (Τα Σαγόνια του Καρχαρία στην 18η θέση, τη Λίστα του Σίντλερ στην 56η, τον ET τον Εξωγήινο στην 62η και τους «Κυνηγούς της χαμένης Κιβωτού» στην 78η) ενώ με 4 ταινίες φιγουράρει και ο Στάνλει Κιούμπρικ με υψηλότερη θέση το «2001, Η Οδύσσεια του διαστήματος» του 1968 στην 25η.

Ο Γούντι Άλεν τα έχει πάει πολύ καλά με 2 φιλμ στα σαράντα πρώτα, τον «Νευρικό Εραστή – Annie Hall» στην 13η θέση και το «Manhattan» του 1979 στην 37η.

Πολύ ψηλά, 19ος έχει πλασαριστεί ο Κουέντιν Ταραντίνο με το «Pulp Fiction» του 1994, ο Ιάπωνας Ακίρα Κουροσάβα είναι 17ος με τους «Επτά Σαμουράι», το μιούζικαλ «Τραγουδώντας στη βροχή» με τον Τζιν Κέλι είναι στην 16η θέση, το παιδικό φιλμ «Bambi» στην 14η και η θρυλική κωμωδία «Μερικοί το προτιμούν καυτό» με την Μέριλιν Μονρόε 21η.

Από Ευρωπαίους δημιουργούς στη λίστα εντοπίσαμε τον Βιτόριο Ντε Σίκα με τον «Κλέφτη Ποδηλάτων» στην 26η θέση, τον Ρομάν Πολάνσκι με το «Chinatown» και το «Μωρό της Ρόζμαρι» στις θέσεις 31 και 36 αντίστοιχα, τον Ζαν Ρενουάρ με τον «Κανόνα του παιχνιδιού» στην 39η, τον Γκοντάρ με το «Με κομμένη την ανάσα» στην 54η, τον Σουηδό Ίνγκμαρ Μπέργκμαν με 2 ταινίες (Η Έβδομη Σφραγίδα – 58η και Σκηνές από ένα Γάμο -82η), τον Φρανσουά Τρυφώ με τα «400 χτυπήματα» στην 72η θέση, τον Μικαλάντζελο Αντονιόνι με την «Περιπέτεια» με την Μόνικα Βίτι στην 70η, τον Μπερνάρντο Μπερτολούτσι με το «Τελευταίο ταγκό στο Παρίσι» στην 65η θέση, τον Ισπανό Πέδρο Αλμοδοβάρ με το «Όλα για τη μητέρα μου – 98ο, την Γερμανίδα Λένι Ρίφενσταλ με το ντοκιμαντέρ για τους Ολυμπιακούς αγώνες του Βερολίνου – 84ο, τον Φεντερίκο Φελίνι με την «Dolce Vita» – 87η, κ.α.

 

Οι Ρόμπερτ Ρέντφορντ και Ντάστιν Χόφμαν ως ρεπόρτερ Μπομπ Γούντγουωρντ και Καρλ Μπερνστάιν στο "Όλοι οι Άνθρωποι του Προέδρου" των 4 Όσκαρ.

Οι Ρόμπερτ Ρέντφορντ και Ντάστιν Χόφμαν ...

Οι Ρόμπερτ Ρέντφορντ και Ντάστιν Χόφμαν ως ρεπόρτερ Μπομπ Γούντγουωρντ και Καρλ Μπερνστάιν στο "Όλοι οι Άνθρωποι του Προέδρου" των 4 Όσκαρ.

Στην 59η θέση βρίσκεται το αριστούργημα «Όλοι οι Άνθρωποι του Προέδρου» του Άλαν Τζέι Πάκουλα (1976) με τους Ντάστιν Χόφμαν και Ρόμπερτ Ρέντφορντ που εκτελούσε τότε και χρέη παραγωγού στην ταινία που είχε για κεντρικούς ήρωες, τους δύο ρεπόρτερ της Washington Post που ερεύνησαν και αποκάλυψαν το σκάνδαλο Watergate, ο «Χρυσοδάκτυλος» με τον Σον Κόνερι ως Τζέιμς Μποντ στην 49η θέση, ο «Τιτανικός» του Τζέιμς Κάμερον στην 52η θέση ενώ ο «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών, η Επιστροφή του Βασιλιά» του Πίτερ Τζάκσον, παραγωγής 2003 είναι στην 43η θέση.

Σχετικά χαμηλά θα λέγαμε ότι βρίσκεται, μόλις 76ο το επικό φιλμ «Ο Λώρενς της Αραβίας» του Ντέιβιντ Λιν ενώ η «Νύχτα των Ζωντανών Νεκρών» του Τζόρτζιο Ρομέρο μόλις 3 σκαλιά πιο κάτω – 79ο και 80ο το Ανεξάρτητο Αμερικανικό φιλμ του 1993 «Dazed and Confused» του Ρίτσαρντ Λινικλέιτερ.

Στην 100άδα χώρεσαν και ο Βρώμικος Χάρι – Κλιντ Ίστγουντ – 85ος, ο μαύρος Σπάικ Λι με το «Κάνε το Σωστό» - 91ο και το «Μυστικό του Brokeback Mountain» του Ανγκ Λι -94ο.

Μία τέτοια λίστα – επιλογή σίγουρα δεν είναι εντελώς αντιπροσωπευτική. Πάντως είχε καιρό να βγει από κάποιο έντυπο ή ένωση κριτικών κάτι ανάλογο και σε κάθε περίπτωση έχει μεγάλο ενδιαφέρον.

Επιμέλεια - ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

 

"Ο Μάγος του Οζ" με την Τζούντι Γκάρλαντ είναι στην 28η θέση.

"Ο Μάγος του Οζ" με την Τζούντ...

"Ο Μάγος του Οζ" με την Τζούντι Γκάρλαντ είναι στην 28η θέση.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture