Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Ταπεινωτικές οι συζητήσεις με τα Σκόπια

Ταπεινωτικές οι συζητήσεις με τα Σκόπια

του Μιχαήλ Στρατουδάκη

Είναι αδιανόητο να εννοήσομε τι συζητούν επί 20 χρόνια, οι διαβουλόμενοι  για το όνομα των Σκοπίων.

Οι Σκοπιανοί  θέλουν να  ονομασθούν  Μακεδόνες, διότι θεωρούν ότι βρίσκονται στην χώρα της  Μακεδονίας και  επομένως είναι διάδοχοι των Μακεδόνων και του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Φυσικά η Ελλάδα μια τέτοια διαστροφή της Ιστορίας δεν την δέχεται με τίποτε και καλώς πράττει.

Δεν είναι όμως μόνο η αντίδραση της Ελλάδος, αλλά είναι και η ανάμειξη του ΟΗΕ, ο οποίος θέλει να βρεθεί μία λύση. Η λύση είναι δεδομένη από την Ιστορία. Αν δεν την γνωρίζουν ας φροντίσουν να την  μελετήσουν  και ας αφήσουν τις πλαγιοδρομήσεις. Το όνομα προέρχεται από το Σκούποι, αρχαίο Ιλλυρικό φύλο και έλαβε την μορφή πόλης επί Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και  εποικίσθη επί Φλαβίου.

Επομένως δεν έχουν καμμία απολύτως σχέση ούτε έλκουν καταγωγή από Μακεδόνες.

Την διαμάχη μεταξύ Ελλάδος και Σκοπίων, ανέλαβε να επιλύσει ο ΟΗΕ διά του Γενικού Γραμματέως, ο οποίος επί χρόνια εκπροσωπείται από τον Νίμιτς.  Επί είκοσι και πλέον χρόνια συνέρχονται ΄Ελληνες απεσταλμένοι, Σκοπιανοί και συζητούν υπό τον εκπρόσωπο του ΟΗΕ. Τι λένε τόσα χρόνια; Μηρυκάζουν τα ίδια και τα ίδια θέματα. Το ζήτημα είναι απλό.  Μακεδονία δεν μπορείτε να ονομασθείτε για τους υπάρχοντες Ιστορικούς λόγους. Δημοκρατία των Σκοπίων μπορείτε ως  επίσης να χρησιμοποιήσετε όποιο άλλο όνομα  της περιοχής επιθυμείτε.

Αυτά τα απλά και ξεκάθαρα λόγια, ή μάλλον το αντικείμενο γύρω από αυτά, δεν απαιτεί περισσότερες από δυο ή τρεις συνεδριάσεις. Αυτές είναι οι προτάσεις και οι θέσεις της Ελλάδος, αυτές των Σκοπιανών και ο μεσολαβητής ας τις αξιοποιήσεις και ας εξάγει την δική του άποψη, προς κρίση ή απόρριψη από τα ενδιαφερόμενα μέλη. Το διάστημα των είκοσι ετών και των πολλών κατ΄ έτος συσκέψεων στην Αθήνα, τα Σκόπια και στον ΟΗΕ, είναι απαράδεκτο και άνευ ουσίας και περιεχομένου. Συμφωνούμε ή διαφωνούμε.  Και αυτό σε λίγες συσκέψεις. Οι πολλαπλές μειώνουν  την νοημοσύνη μας και θεωρούνται πράξεις παιδικών ενεργειών.

Φυσικά η καθυστέρηση αυτή κάποιες σκοπιμότητες θα εξυπηρετεί. ’Ομως εμείς σαν Έλληνες δεν έπρεπε να λαμβάνομε μέρος σ’ αυτά τα οιονεί παιχνίδια. Υποτιμούμε την νοημοσύνη μας.

Το προτεινόμενο από μερικούς όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό αποτελεί αποδοχή ότι η Μακεδονία  ανήκει και στους Σκοπιανούς  αφού θα την ονομάσομε «Βόρεια Μακεδονία»  «Ανατολική Μακεδονία»  «Μακεδονία του Βαρδάρη», «Μέση Μακεδονία»  και άλλα μάλλον φαιδρά. Αν προστεθεί ο όρος Μακεδονία στις Σκοπιανές φιλοδοξίες με διαφόρους προσδιορισμούς, ή για όλες τις χρήσεις (σαν να πρόκειται για αλεύρι) διεθνώς, κάτι το απολύτως αδύνατο να ελεγχθεί,  εκείνοι θα αφαιρέσουν όλους τους προσδιορισμούς και θα κρατήσουν μόνο το Μακεδονία. Επομένως ο γεωγραφικός προσδιορισμός πρέπει να αποφευχθεί, ως επίσης και οι περαιτέρω συζητήσεις, οι οποίες μας ταπεινώνουν νοητικώς.

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις