Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Μεσολόγγι: Καταμετρήσεις υδρόβιων πουλιών στη λιμνοθάλασσα

Μεσολόγγι: Καταμετρήσεις υδρόβιων πουλιώ...

Στην περιοχή παρατηρήθηκε πλήθος πουλιών τόσο σε είδος όσο και σε αριθμό

Την Κυριακή 13 Γενάρη 2013 ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου συμμετείχε στο πρόγραμμα Μεσοχειμωνιάτικων  Καταμετρήσεων Υδρόβιων Πουλιών μαζί με τους εθελοντές ορνιθοπαρατηρητές της ΕΟΕ (Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία) Ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου συμμετείχε διαθέτοντας όχημα, κυάλια καθώς και τέσσερα άτομα από το προσωπικό του (δυο επιστήμονες και δυο επόπτες-φύλακες του Εθνικού Πάρκου).  Η υποπεριοχή που ανέλαβε να σαρώσει σε συνεργασία  με τον κ. Γιάννη Ρουσόπουλο ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου ήταν η ανατολική και δυτική Κλείσοβα, Βαμβακούλα και Πλώσταινα.
Στην περιοχή παρατηρήθηκε πλήθος πουλιών τόσο σε είδος όσο και σε αριθμό, παρόλα τα φαινόμενα λαθροθηρίας που εντοπίζονται συχνά στην περιοχή ή άλλες μορφές υποβάθμισης των οικοτόπων της, όπως καύση καλαμιώνων, αυθαίρετη δόμηση κτλ.

Στην ευρύτερη περιοχή της Κλείσοβας καταγράφηκαν  4.220 ευρωπαϊκά σφυριχτάρια( Αnas penelope)  που αποτελούν είδος χαρακτηρισμού της Ζώνης Ειδικής Προστασίας(ΖΕΠ) της περιοχής Natura  και ανήκουν στην τάξη χηνόμορφα, ενώ  στην νότια λεκάνη της Κλείσοβας παρατηρήθηκαν δυο Γερανοί(Grus grus)  που είναι τυχαίοι –σπάνιοι επισκέπτες. Επίσης στην περιοχή της νότιας Κλείσοβας και στο όριο της ακτογραμμής παρατηρήθηκαν 19 ευρωπαϊκοί  στρειδοφάγοι( Ηoematopus ostralegus),  ενώ στην Αλυκή της Τουρλίδας πλήθος από Φοινικόπτερα (Phoenicopterus rubber).

H συνολική καταγραφή των πουλιών ανά είδος, υποπεριοχή και αριθμό θα αναρτηθεί το επόμενο διάστημα   στην ιστοσελίδα του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου (www.fdlmes.gr)   για χρήση από επιστήμονες, ερευνητές, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη.
Η προστασία του περιβάλλοντος και η διατήρηση του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου- Αιτωλικού, κάτω ρου και εκβολών ποταμών Αχελώου και Ευήνου και νήσων Εχινάδων, σε ικανοποιητική κατάσταση  είναι υπόθεση όλων μας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις