Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Το Γενικό Λογιστήριο μας λέει να ξεχάσουμε τις ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Το Γενικό Λογιστήριο μας λέει να ξεχάσου...

Τί αναφέρει σε έκθεσή του

Τη διάσωση των κερδών των Τραπεζών και όχι την επιβίωση των πολιτών και δη εκείνων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, προτάσσει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σε έκθεση-απάντηση στην πρόταση νόμου για την ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών που κατέθεσε στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ. Η έκθεση που εκδόθηκε στις 16 Αυγούστου παρουσιάζει ως καταστροφικές για την ελληνική οικονομία τις προτάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τα στελέχη του ΓΛΚ αποφαίνονται ότι εάν εφαρμοσθούν τότε θα σημειωθεί μεγάλη απώλεια εσόδων στον κρατικό προϋπολογισμό καθώς και στον προϋπολογισμό του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων που αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Επίσης κάνουν ιδιαίτερο λόγο και στον περιορισμό της φορολογικής βάσης η οποία θα προέλθει από τη μείωση των κερδών των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Η συγκεκριμένη έκθεση, η οποία ουσιαστικά αποτελεί και την έντυπη αποτύπωση της σφοδρής διαμάχης που έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της οικονομικής πολιτικής, ουσιαστικά απορρίπτει καθολικά τις προτάσεις που κατατέθηκαν στη Βουλή καθώς συμπεραίνει ότι ο συγκεκριμένος τρόπος ανακούφισης των υπερχρεωμένων πολιτών θα πλήξει τη δημόσια οικονομία.

Είναι ενδεικτικό ότι –σύμφωνα με πληροφορίες του isotimos- μέλη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης σχολιάζοντας την πρόταση νόμου, έφτασαν στο σημείο να μιλήσουν σχεδόν χλευαστικά για τα μέτρα που προτείνονται, παρομοιάζοντάς τα τόσο ουτοπικά σαν τις ιστορίες που περιγράφονται στα παιδικά παραμύθια.

Τι προτάθηκε για τις ευπαθείς ομάδες

Στην πρόταση νόμου που κατέθεσε στη Βουλή το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε μια σειρά άμεσων μέτρων για την «ανακούφιση» των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Κυριότεροι πυλώνες της λύσης που προκρίνεται από την Κουμουνδούρου είναι οι καθολικές αλλαγές στο καθεστώς αποπληρωμής οικονομικών υποχρεώσεων των φυσικών προσώπων και των δανειοληπτών προς τους τραπεζικούς Οργανισμούς, τραπεζικές εταιρείες και το ταμείο παρακαταθηκών και δανείων.

Ειδικότερα προβλέπει την αναδρομική (από 1-1-2010) διαγραφή των ετήσιων δανειακών-χρεωστικών οφειλών των ιδιωτών, ανάλογα με την αντίστοιχη μείωση των αποδοχών του οφειλέτη, καθώς και την περικοπή των δόσεων των τοκοχρεολυσίων των δανείων κάθε πολίτη και κάθε νοικοκυριού ώστε να μην ξεπερνούν το 30% του πραγματικού διαθέσιμου (μετά την αφαίρεση φόρων και εισφορών) μηνιαίου εισοδήματός τους, και την απαλλαγή τους από το υπόλοιπο ποσό της δόσης με οριστική διαγραφή του υπολοίπου αυτού σε ετήσια βάση.

Επιπλέον επισημαίνει ότι η καταβολή της μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να οδηγεί το δανειολήπτη κάτω από τα όρια της φτώχιας, ενώ σε αντίθετη περίπτωση εισηγείται την αναλογική περικοπή της δόσης και τη διαγραφή της υπόλοιπης οφειλής.

Στο σχέδιο που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνεται επίσης η ολική διαγραφή των χρεών των ευπαθών ομάδων όπως των αναπήρων, των αστέγων, των υπερήλικων, καθώς και πολιτών που αδυνατούν να προσποριστούν τα στοιχειώδη του βίου, ενώ παράλληλα τοποθετούνται και ορισμένες ασφαλιστικές δικλείδες στην περίπτωση που τα πιστωτικά Ιδρύματα αρνηθούν να συμμορφωθούν.

Οι κυριότερες είναι η απαγόρευση στον πιστωτικό Οργανισμό ή την Εταιρία, προς την οποία έχει εκχωρηθεί η απαίτηση, ή στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων να καταγγείλουν τη σύμβαση δανείου, να εκδώσουν διαταγές πληρωμής και να προβούν σε οιανδήποτε πράξη αναγκαστικής είσπραξης ή εκτέλεσης των επίδικων απαιτήσεών τους.

Ομοίως προβλέπεται η απαγόρευση πραγματοποίησης τηλεφωνικών οχλήσεων από εισπρακτικές εταιρίες, απαγορεύεται η επιβάρυνση της οφειλής με τόκους υπερημερίας, ενώ για τυχόν παράβαση των παρουσών διατάξεων επιβάλλεται στην Τράπεζα ή στο Ταμείο πρόστιμο ισόποσο με την ετήσια δανειακή απαίτηση.

Η απάντηση

Στη δική τους απαντητική έκθεση το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αλλά και τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, απορρίπτουν καθολικά τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ καθώς εκτιμούν ότι εφόσον υλοποιηθούν τότε θα πληγεί τόσο ο κρατικό προϋπολογισμός όσο και ο προϋπολογισμός του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις στον κρατικό προϋπολογισμό η έκθεση του ΓΛΚ προβλέπει απώλεια εσόδων λόγω:

α) της μείωσης του μερίσματος του Δημοσίου από τα κέρδη των πιστωτικών Ιδρυμάτων στα οποία είναι μέτοχος και από τη μείωση των καθαρών κερδών του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και

β) το περιορισμό της φορολογικής βάσης, λόγω μείωσης των κερδών των πιστωτικών ιδρυμάτων, εξαιτίας της διαγραφής χρεών οφειλετών τους.

Επίσης, η έκθεση εκτιμά ότι θα υπάρξει ζημία και στον προϋπολογισμό του Ταμείου Παρακαταθηκών καθώς η επιβολή προστίμων σε περίπτωση παραβίασης των προτάσεων από μέρους των τραπεζών θα αυξήσει τη δημόσια δαπάνη, ενώ θα σημειωθεί και «ετήσια μείωση των εσόδων του Ταμείου, λόγω της διαγραφής μέρους οφειλών δανειοληπτών του».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά