Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ηλεία: Πτώση έως και 30% σημειώνουν τα ενοίκια στα διαμερίσματα που προορίζονται για τους φοιτητές

Ηλεία: Πτώση έως και 30% σημειώνουν τα ε...

Πολλά τα διαθέσιμα σπίτια

Σαφή είναι τα σημάδια της οικονομικής κρίσης στην αγορά φοιτητικής στέγης και στην Ηλεία, καθώς οι οικογένειες των νέων φοιτητών αναζητούν πλέον γκαρσονιέρες και μικρά δυάρια «παζαρεύοντας» μάλιστα τις ήδη μειωμένες σε σχέση με πέρυσι τιμές των ενοικίων. Το ενδιαφέρον για ενοικίαση τόσο από νέους φοιτητές όσο και από εκπαιδευτικούς είναι πολύ μεγάλο και αναμένεται να κορυφωθεί το επόμενο δεκαήμερο οπότε και ξεκινούν τα σχολεία και οι εγγραφές στα ΤΕΙ.

Για πρώτη μάλιστα χρονιά, μετά την ίδρυση των τμημάτων του ΤΕΙ στον Πύργο και την Αμαλιάδα, υπάρχει επάρκεια  διαμερισμάτων καθώς ο κύκλος σπουδών για έναν μεγάλο αριθμό φοιτητών ήδη τελείωσε και πολλά σπίτια είναι ξανά διαθέσιμα στην αγορά.

Οι τιμές ενοικίων που ζητούν πλέον οι ιδιοκτήτες σπιτιών, έχουν μειωθεί αντιλαμβανόμενοι και αυτοί την μεγάλη οικονομική κρίση και σε πολλές περιπτώσεις η μείωση αγγίζει και το 30%. Μάλιστα, αρκετοί από αυτούς είναι και συζητήσιμοι στο να ρίξουν και άλλο τις τιμές, υπό το φόβο να παραμείνει το διαμέρισμα τους ανοίκιαστο. Έτσι οι τιμές για μια γκαρσονιέρα ξεκινά από 150 ευρώ και φθάνει τα 280 ευρώ ανάλογα με την παλαιότητα, τα δυάρια από 170 έως 300 ευρώ και τα 3αρια από 230 έως 350 ευρώ.

Στο σημείο αυτό να τονιστεί, ότι φέτος είναι πολύ πιθανόν αρκετοί φοιτητές να επιλέξουν την συγκατοίκηση για να περιορίσουν τα έξοδα τους, ενοικιάζοντας ένα μεγαλύτερο διαμέρισμα που να καλύπτει τις ανάγκες τους που στην χειρότερη περίπτωση π.χ. για ένα 4αρι το κόστος ενοικίασης κυμαίνεται από 260-380 ευρώ.

Σε σχέση πάντως με άλλες περιοχές της χώρας, οι τιμές έχουν διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα καθώς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για παράδειγμα η ενοικίαση ενός μικρού διαμερίσματος κυμαίνεται από 300 έως και 450 ευρώ παρά την κρίση!

Μειώσεις τιμών

Σε καλύτερες τιμές σε σχέση με πέρυσι τόνισε πως ενοικιάζονται σε φοιτητές και εκπαιδευτικούς γκαρσονιέρες και δυάρια, ο μεσίτης κ. Γιώργος Ρουμπάνης τονίζοντας μάλιστα πως πλέον έχουν και πληθώρα διαμερισμάτων για να επιλέξουν. «Ήδη ξεκίνησε μια καινούργια φοιτητική χρονιά και είμαστε πανέτοιμοι να υποδεχτούμε και να εξυπηρετήσουμε τόσο τους νέους φοιτητές όσο και τους εκπαιδευτικούς που θα έρθουν να διδάξουν στην πόλη. Σπίτια υπάρχουν αρκετά και οι τιμές των ενοικίων τόσο στον Πύργο όσο και στην Αμαλιάδα είναι πολύ καλές σε σύγκριση με άλλες πόλεις της χώρας που φιλοξενούν φοιτητές».

Όπως ανέφερε η τιμή για μια γκαρσονιέρα  ξεκινά από 150 έως 250 ευρώ, σε δυάρι από 170 έως 280 ευρώ και σε 3αρι από 220 έως 350 ευρώ. Όλα τα διαμερίσματα διατίθενται επιπλωμένα και μη ανάλογα τι θα επιλέξει ο ενοικιαστής και οι τιμές των ενοικίων ποικίλουν ανάλογα την περιοχή και τον όροφο του κάθε σπιτιού. «Ήδη οι πρώτοι φοιτητές που εισήχθησαν στο ΤΕΙ του Πύργου ξεκίνησαν την αναζήτηση διαμερίσματος και το επόμενο 10ημερο το ενδιαφέρον θα κορυφωθεί.

Η πλειοψηφία αναζητά φθηνά διαμερίσματα χωρίς να λείπουν και αυτοί που ψάχνουν κάτι καινούργιο και όσο γίνεται κοντά στα ΤΕΙ. Εκτός από φοιτητές αναμένουμε εκπαιδευτικούς και λοιπές μεταθέσεις του δημοσίου. Επιπλέον, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι τον τελευταίο χρόνο μεγάλη είναι και η «επιστροφή» Ηλείων στον τόπο καταγωγής τους. Οι τιμές των ενοικίων έχουν πέσει κατά 15-20% και θεωρώ ότι δεν υπάρχει περίπτωση για περεταίρω μείωση τους δεδομένου ότι η φορολόγηση των ακινήτων είναι βεβαρυμμένη».

Ο κ. Ρουμπάνης, τόνισε ότι υπάρχει επάρκεια σπιτιών τόσο σε νέες όσο και παλαιότερες οικοδομές σε Πύργο και Αμαλιάδα και πρότεινε στους ενδιαφερόμενους να απευθύνονται σε νόμιμα μεσιτικά γραφεία για την σωστή και άμεση εξυπηρέτηση τους.

Επάρκεια διαμερισμάτων

Στην αγορά υπάρχουν αρκετά διαμερίσματα ελεύθερα, σημείωσε ο μεσίτης κ. Βασίλης Τσατάς προσθέτοντας ότι πέρα από τους φοιτητές που ήδη ξεκίνησαν την αναζήτηση αναμένονται εκπαιδευτικοί και μεταθέσεις του δημοσίου. «Είμαστε έτοιμοι έχοντας επάρκεια διαμερισμάτων για την κάλυψη των αναγκών που θα προκύψουν. Οι τιμές ενοικίασης σε αξιοπρεπείς επιπλωμένες γκαρσονιέρες ξεκινούν από 170 έως 280 ευρώ, τα δυάρια από 200-300ευρώ, τα 3αρια από 230-350 ευρώ και τα 4αρια 260-380ευρώ».

Όπως τόνισε, το διαφορετικό που αναμένουν να συμβεί φέτος και στην πόλη μας είναι η συγκατοίκηση δυο και τριών φοιτητών έτσι ώστε για να μειωθεί το κόστος διαβίωσης τους. «Αργά ή γρήγορα πολλοί φαίνεται πως θα αναζητούν μεγαλύτερα διαμερίσματα προς ενοικίαση ώστε να στεγαστούν περισσότεροι του ενός φοιτητή. Ήδη φέτος το καλοκαίρι έμειναν ελεύθερα αρκετά σπίτια καθώς αποφάσισαν να φύγουν από την πόλη φοιτητές οι οποίοι χρωστούν μαθήματα.

Πλέον, δεν τα κρατούν μέχρι να περάσουν όλα τους τα μαθήματα καθώς επιλέγουν για λόγους καθαρά οικονομικούς να μετακινούνται από την πόλη καταγωγής τους στον Πύργο και να δίνουν εξετάσεις».Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον κ. Τσατά, η μείωση των ενοικίων αγγίζει το 20 με 30%.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις