Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Αιγιάλεια: Πανδαιμόνιο στο Δημοτικό Συμβούλιο για το ΧΥΤΑ Παπανικολού- Βρισιές και απειλές στη συνεδρίαση-Δείτε Φωτο

Αιγιάλεια: Πανδαιμόνιο στο Δημοτικό Συμβ...

Οριακά ναι στην τροποποίηση της προγραμματικής σύμβασης

Εποχές...Βιολογικού Καθαρισμού στη Μυρτιά, με αιρετούς να δέχονται απειλές και ύβρεις από 200 περίπου δημότες και να ζητούν τη συνδρομή της Αστυνομίας για να ηρεμήσουν τα πνεύματα, έζησε η Αιγιάλεια το βράδυ της Δευτέρας, στο Δημοτικό Συμβούλιο όπου συζητείτο το θέμα της λήψης απόφασης συναίνεσης στην τροποποίηση της Προγραμματικής Σύμβασης σχετικά με την κατασκευή του ΧΥΤΑ στην Παπανικολού. Το θέμα ήταν το τελευταίο στο πινάκιο της ημερήσιας διάταξης, όμως τελικά αποφασίστηκε από το σώμα να συζητηθεί πρώτο, ώστε να μην ταλαιπωρηθούν οι κάτοικοι που βρέθηκαν στη συνεδρίαση, καθώς ήταν αναμενόμενο η συζήτηση να διαρκέσει αρκετά. Όπως και έγινε.

Το πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο, μετά από πολύωρη συζήτηση για το θέμα των υδρογονανθράκων, αποφάσισε (περιέργως, για κάποιους) να ζητήσει εκ νέου έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου για το έργο, με τη μορφή της γνωμοδότησης για την τροποποίηση της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας, καίτοι έχει ήδη αναδειχθεί ανάδοχος για το έργο. Σε μια κωλυσιεργία που γεννά πολλά ερωτηματικά, η Περιφέρεια αποφάσισε να παίξει...πινγκ πονγκ με το Δήμο Αιγιαλείας, πετώντας πίσω το μπαλάκι-θέμα και ίσως επιθυμώντας ο Δήμος να “απορροφήσει” τις σφοδρές αντιδράσεις των κατοίκων.

Στην εισήγησή του, ο Δήμαρχος Αιγιαλείας κ.Στάθης Θεοδωρακόπουλος, εμφανώς οργισμένος για τα “παιχνίδια των Πατρινών και των φίλων τους εδώ”, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, περιέγραψε παράλληλα τη δική του στάση στο Περιφερειακό Συμβούλιο. “Με είχαν πέντε ώρες να περιμένω και ξαφνικά, όταν ήρθε το θέμα προς συζήτηση, άρχισαν να με ρωτάνε γιατί το έργο είναι μείζονος σημασίας για την περιοχή. Ρωτούσαν αυτοί εμένα. Εγώ τους ρώτησα από την άλλη να μου πουν αν θέλουν ή όχι το έργο και να μου απαντήσουν γιατί, αφού δεν το θέλουν το έργο, εκταμίευσαν το Δεκέμβριο του 2010 τόσα χρήματα να αγοράσουν τα οικόπεδα για να δημιουργήσουν τον ΧΥΤΑ και γιατί τώρα, ξαφνικά, ζητούν αλλαγή της Προγραμματικής Σύμβασης και του Περιφερειακού Σχεδιασμού.”

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: “Αν μας βάλουν κι άλλες τρικλοποδιές, θα τους τσακίσω!”

Ο κ. Θεοδωρακόπουλος δεν φείσθηκε ισχυρών αιχμών κατά της Περιφέρειας, μιλώντας για ξεκάθαρα πολιτικά παιχνίδια και τρικλοποδιές κατά της Αιγιάλειας. Μάλιστα, απευθυνόμενος στον κ. Καλογερόπουλο, τον κατηγόρησε ανοιχτά πως μαζί με τον Γρηγόρη Αλεξόπουλο και άλλους παράγοντες της πρώην Νομαρχίας, έχει τεράστιες ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση ως πρώην δήμαρχος Συμπολιτείας που ενέκρινε τη δημιουργία του ΧΥΤΑ. Ο κ. Καλογερόπουλος, αντιθέτως, μίλησε για μεγάλες ευθύνες της σημερινής δημοτικής αρχής για την αδράνεια στην κατασκευή του έργου του ΧΥΤΑ αλλά εξέφρασε και τους φόβους του για την πορεία του έργου του αποχετευτικού. “Ο Δήμος πάει σημειωτόν και φοβάμαι πολύ πως θα χαθεί και για αυτό το έργο η χρηματοδότηση” είπε ο κ. Καλογερόπουλος, προκαλώντας την οργίλη αντίδραση του δημάρχου: “Αν οι πατρινοί ή οι φίλοι σου στην ΚΕΔΕ βάλουν κι άλλη τρικλοποδιά σε έργα της Αιγιάλειας, θα τους τσακίσω με τα ίδια μου τα χέρια!”

Πάντως, ο κ. Καλογερόπουλος χαρακτήρισε το θέμα της τροποποίησης της Προγραμματικής Σύμβασης ως “επανεκκίνηση” των διαδικασιών, με χρηματοδότηση που πλέον θα αναζητηθεί μέσω ΕΣΠΑ “και δεν είναι και ασφαλής” όπως σχολίασε. Με αυτόν τον τρόπο, δήλωσε την αρνητική ψήφο της παράταξής του στην επανεκκίνηση των διαδικασιών. Παράλληλα, κάλεσε το δήμαρχο να ζητήσει την ένταξη της χρηματοδότησης για το έργο του εργοστασίου στο Φλόκα, ώστε να μην κατασκευαστεί ο ΧΥΤΑ, κάτι στο οποίο ο δήμαρχος φάνηκε κατηγορηματικά αντίθετος.

Υπογραφές και ψέματα...

Με δριμείες αντιδράσεις έκαναν δεκτή οι παρευρισκόμενοι στην αίθουσα, την αποκάλυψη εκ μέρους του επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Τριανταφυλλόπουλου, ενός εγγράφου προ των εκλογών του 2010 όπου ο δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Θεοδωρακόπουλος ήταν κατά της κατασκευής του ΧΥΤΑ στην Παπανικολού. Μόνο που δεν ήταν το μόνο έγγραφο που ήρθε στο φως, καθώς λίγο μετά ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κ. Βαρδάλος υπενθύμισε τόσο την εισήγηση του τότε δημάρχου Συμπολιτείας κ. Καλογερόπουλου το 2003 στο δημοτικό του συμβούλιο, όπου ζητούσε θετική απόφαση για τον ΧΥΤΑ Παπανικολού σύμφωνα με τον σχεδιασμό  της τότε Νομαρχίας, όσο και την πρόσφατη απόφαση της 3ης Διαχειριστικής, όπου τόσο ο δήμαρχος Αιγιαλείας όσο και ο κ. Τριανταφυλλόπουλος είχαν ψηφίσει ναι στην υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης ώστε ο ΧΥΤΑ να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.

Το λόγο πήρε και ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Καλογερόπουλου κ. Καλαμίδας, ο οποίος με μια περίεργη δήλωση, τόνισε πως “καλύτερα να λέμε ψέματα παρά να κάνουμε λάθη” και χαρακτήρισε “γενναιότητα” το “όχι” στον ΧΥΤΑ (ασχέτως αν ήταν υπέρ μέχρι πρότινος ο ίδιος και η παράταξή του). Πάντως, πρότεινε να δημιουργηθεί διαπαραταξιακή επιτροπή για να αλλάξει ο Περιφερειακός Σχεδιασμός και να αποφευχθεί η κατασκευή του έργου.

Οι δηλώσεις Καλαμίδα προκάλεσαν την έκρηξη του δημοτικού συμβούλου κ. Μιχάλη Κωνσταντίνου, που κατηγόρησε τον κ. Καλογερόπουλο “και την παρέα του” (όπως είπε) ότι κατάφεραν να φέρουν τον έργο στην Παπανικολού ενώ η θέση είναι παντελώς ακατάλληλη για ΧΥΤΑ. “Το ξέρουν πως είναι ακατάλληλη η θέση κι ας μην τον παραδέχονται. Κι εμείς ξέρουμε γιατί επέμεναν τόσο. Για τα αντισταθμιστικά οφέλη και για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους” τόνισε με υψωμένη φωνή, προκαλώντας χειροκροτήματα στο κοινό.

Αντιθέτως, οι δηλώσεις της αντιδημάρχου κας Ψυχράμη πως δεν μπορεί να ψηφίσει “όχι” από τη στιγμή που δεν υπάρχει άλλη πρόταση για τη διαχείρηση των απορριμμάτων, προκάλεσαν φωνές και ύβρεις από τους ακροατές.

Πάντως, ο πρόεδρος του σώματος κ. Φιλιππόπουλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε επιστολή που είχε αποστείλει η απούσα από το Συμβούλιο κα Μαρία Μπιρπανάγου, στην οποία η ίδια αφού εξέφρασε τη γνώμη της πως τέτοια θέματα πρέπει να συζητούνται σε καταλληλότερο χρόνο, παράλληλα τόνισε πως αντιτίθεται ρητά στην υλοποίηση του έργου του ΧΥΤΑ στην Παπανικολού, “θεωρώντας πως η σύγχρονη τεχνολογία διαχείρησης απορριμμάτων έχει ξεπεράσει τέτοιες λύσεις και οφείλουμε να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση”.

ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: “Δήμαρχε, ποτέ δεν είναι αργά”

Παρών στο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Νίκος Καραθανασόπουλος, που πήρε το λόγο και αφού εξέθεσε τα επιχειρήματά του για ποιο λόγο δεν πρέπει να κατασκευαστεί ο ΧΥΤΑ, μίλησε και για περιβαλλοντική καταστροφή και μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα. “Πες όχι Δήμαρχε. Έγινε ό,τι έγινε μέχρι σήμερα αλλά ποτέ δεν είναι αργά” σημείωσε, συμπληρώνοντας: “Ειδικοί επιστήμονες έχουν εκτιμήσει πως ο Γ΄Παγκόσμιος Πόλεμος θα ξεσπάσει για τη διαχείρηση των υδάτινων πόρων κι εμείς πάμε να μολύνουμε τον υδροφόρο ορίζοντα;”

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΚΑΤΟΙΚΩΝ: “Το στέλνουν πίσω γιατί δεν νομιμοποιούνται να το υλοποιήσουν”

Εκ μέρους των κατοίκων μίλησαν ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Ερινεού κ. Σταθακάρος και η πρόεδρος του Τ.Σ. Καμαρών κα Τασινού, που αμφότεροι τόνισαν πως η Περιφέρεια στέλνει το θέμα στο Δήμο Αιγιαλείας γιατί δεν νομιμοποιείται να το υλοποιήσει και πως λείπει η απαραίτητη υδρογεωλογική μελέτη και γι'αυτό και το όλο θέμα “πάσχει”. Πρότειναν λύσεις όπως ανακύκλωση και κομποστοποίηση και διεμήνυσαν πως δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τον αγώνα τους, χρησιμοποιώντας μάλιστα οποιοδήποτε μέσο.

Η οριακή πλειοψηφία

Την ώρα της ψηφοφορίας, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, επεκράτησε το απόλυτο μπάχαλο. Όταν σήκωσαν τα χέρια τους οι ψηφίσαντες “ναι”, κάτοικοι όρμησαν να τους λιντσάρουν αλλά τελικά περιορίστηκαν σε βαριές εκφράσεις, κάπου πετάχτηκε κι ένα (άδειο) μπουκάλι νερού και μερικές καρέκλες μετακινήθηκαν, ευτυχώς χωρίς να τραυματιστεί κανείς. Εκείνη την ώρα ήρθαν και αστυνομικοί για να ηρεμήσουν τα πνεύματα, όμως τα “μπινελίκια” δεν σταμάτησαν. Ακούστηκαν ύβρεις αλλά και απειλές και ο πρόεδρος του σώματος αποφάσισε να διακόψει τη συνεδρίαση για αρκετά λεπτά, για να εκτονωθεί η κατάσταση.

Υπέρ της τροποποίησης ψήφισαν οι κ.κ. Φιλιππόπουλος Γ., Ψυχράμη, Παπαγεωργίου, Σπηλιόπουλος, Παναγιωτακόπουλος, Καμπέρης, Τσουκαλά, Μαυρουδής, Κομνηνός, Παναγιωτόπουλος, Φιλιππόπουλος Β., Παλαιολόγου, Ασημακόπουλος και Ανδρουτσόπουλος και από τη μειοψηφία ο κ. Γιαννούλης.

Κατά ψήφισαν, από την πλειοψηφία οι κ.κ. Μπερούκας, Κωνσταντίνου και Μουτούσης και από τη μειοψηφία ο κ.κ. Βαρδάλος, Καλαμίδας, Φιλιππάτος, Καλογερόπουλος, Ντίνος, Κυριακόπουλος, Σπηλιωτόπουλος, Βασιλακοπούλου, Τριανταφυλλόπουλος, Παπακωνσταντινόπουλος και Κολοκοτρώνης.

ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ: “Περιβαλλοντικό έγκλημα”

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων της Δυτικής Αιγιάλειας, ο ΧΥΤΑ στην Παπανικολού είναι ένα "περιβαλλοντικό έγκλημα". Συγκεκριμένα αναφέρουν:

"Όλοι σχεδόν οι σύμβουλοι εκτίμησαν ότι η περιοχή Παπανικολού δεν είναι κατάλληλη για την εγκατάσταση Χ.Υ.Τ.Α.. Ωστόσο στην πλειοψηφία επικράτησε η άποψη ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή και πρέπει να προχωρήσουμε.

Εμείς οι πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων Δυτικής Αιγιαλείας θέλουμε για μια ακόμη φορά να τονίσουμε ότι το συγκεκριμένο έργο είναι περιβαλλοντικό έγκλημα και οικονομικό σκάνδαλο. Περιβαλλοντικό έγκλημα γιατί γίνεται σε μια περιοχή με πλούσια υπόγεια κι επιφανειακά νερά, πράγμα αποτρεπτικό για τέτοιου είδους εγκαταστάσεις. Οικονομικό σκάνδαλο, διότι η επιλογή του Χ.Υ.Τ.Α. σήμερα είναι παράνομη και γίνεται αποκλειστικά και μόνο για την εξυπηρέτηση των μεγαλοεργολάβων.

Η μόνη ορθή λύση σήμερα είναι η αποκεντρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων με διαλογή στην πηγή, επαναχρησιμοποίηση - αξιοποίηση, ανακύκλωση. Αυτή άλλωστε η επιλογή είναι η μοναδικά συμβατή με τη νέα νομοθεσία για τα απόβλητα, νόμος 4012/2012".

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις