Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Κηδεύτηκε νωρίτερα ο γνωστός Πατρινός βιομήχανος Λύσανδρος Ψωμιάδης

Κηδεύτηκε νωρίτερα ο γνωστός Πατρινός βι...

Ο εκλιπών έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 99 ετών και ήταν ο ιδρυτής της ομώνυμης φανελοποιίας και βιοτεχνίας εσωρούχων στην περιοχή του Αγ. Ιωάννου Πράτσικα

Συγκίνηση προκάλεσε στην τοπική κοινωνία της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής η είδηση του θανάτου του Λύσανδρου Ψωμιάδη, σε ηλικία 99 ετών. Ο εκλιπών που εκπροσωπούσε την παλιά αρχοντική Πάτρα της βιομηχανικής ακμής, διατηρούσε την ομώνυμη τοπική μεγάλη βιοτεχνία εσωρούχων και φανελοποιίας που λειτουργούσε στην περιοχή του Αγ. Ιωάννη Πράτσικα κοντά στο ρέμα του Διακονιάρη.

Ο Ποντιακής καταγωγής βιομήχανος, υπήρξε άνθρωπος χαμηλών τόνων και ευγενής. Όπως έγραψε το σάιτ attack.tv, μέχρι πριν από λίγους μήνες κι ενώ ήδη βρισκόταν κοντά στο να συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής, ήταν δραστήριος και γεμάτος όρεξη για τη ζωή, σύχναζε στο καφενείο της γειτονιάς του και χαιρόταν την παρέα των συνανθρώπων του κάθε κοινωνικής τάξης. Ωστόσο, πριν από το φετινό Πάσχα ο Λύσανδρος Ψωμιάδης εμφάνισε μία λοίμωξη στο πεπτικό του σύστημα, η οποία λόγω και του γήρατος επιδείνωσε δραματικά την υγεία του με αποτέλεσμα την χθεσινή Δευτέρα 6 Αυγούστου ανήμερα της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, να κλείσει για πάντα τα μάτια.

Η κηδεία του Λύσανδου Ψωμιάδη τελέστηκε στις 11 σήμερα Τρίτη το πρωί στον Μητροπολιτικό ναό της Ευαγγελίστριας. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το γάμο του με την Αγγελική Χρυσανθακοπούλου ο εκλιπών είχε αποκτήσει τρία παιδιά, τον Σωκράτη Ψωμιάδη, τη Μαρία και τον ιδιαίτερα γνωστό από την ενασχόλησή του με τα κοινά στην Πάτρα και δη στο Επιμελητήριο Αχαΐας όπου διετέλεσε σύμβουλος, Νίκο Ψωμιάδη, καθώς και 11 εγγόνια.

Ο εκλιπών είχε γεννηθεί τον Μάρτιο του 1913, σε μία περιοχή κοντά στην Τραπεζούντα και το 1922, με τη Μικρασιαστική Καταστροφή, ήρθε πρόσφυγας και ορφανός από πατέρα στην Ελλάδα, με τη μητέρα του και τα δύο μεγαλύτερα αδέρφια του. Βιοπαλαιστής και αυτοδημιούργητος, δούλεψε σε πολλές δουλειές για να τα βγάλει πέρα και να βοηθήσει την οικογένεια του όπως στην οικοδομή, λουστραδόρος, πωλητής πορτοκαλιών.

Όπως ανέφερε στο attacktv.gr, ο μικρότερος γιος του εκλιπόντος, Νίκος Ψωμιάδης, ο πατέρας του, που αντιμετώπισε πολύ δύσκολες καταστάσεις στη ζωή του, αφού στην Τουρκία τον θεωρούσαν Έλληνα και στην Ελλάδα Τούρκο, έκανε όλων των ειδών τις δουλειές, για να εξασφαλίσει τον επιούσιο. Εύστροφος, ωστόσο, και δημιουργικός, κατάφερε σύντομα να στήσει την προσωπική του επιχείρηση, τη φανελοποιία «Ψωμιάδης», και να εγγραφεί στο μητρώο των επαγγελματιών βιομηχάνων βιοτεχνών του Επιμελητηρίου Αχαίας ήδη από το 1945.

Η ταφή του Λύσανδρου Ψωμιάδη έγινε στο Κοιμητήριο Παναγίας Αλεξιωτίσσης στα Σύνορα.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις